Športovec roka: Saganovi vyšiel rok nad očakávanie

Peter Sagan je hviezdou svetovej cyklistiky.
Peter Sagan je hviezdou svetovej cyklistiky. (Autor: SITA / AP)
Miloslav Šebela|20. dec 2013 o 20:53

Uplynulú sezónu premenil na najúspešnejšiu v kariére. Vo svojom džobe je Peter Sagan svetovou hviezdou.

BRATISLAVA. Športovcom roka sa mal stať už vlani, hovorili fanúšikovia. Medzi nimi je Peter Sagan jasnou slovenskou jednotkou dlhšie. V cyklistike je svetovou hviezdou.

V piatok v ankete Klubu športových redaktorov vyhral po prvý raz. Uplynulú sezónu premenil na najúspešnejšiu v kariére. Vybojoval o šesť víťazstiev viac ako vlani – 22.

Za rok mal 90 súťažných dní, iba na pretekoch odjazdil 13 800 kilometrov.

Obhájil zelený dres

„Bol úspešný rok, veď som dosiahol viac než dvadsať víťazstiev. Vyšli mi nielen jarné klasiky, ale aj ďalšie dôležité podujatia. Mám zelený dres z Tour de France, pretekov Okolo Kalifornie, Okolo Švajčiarska, USA Pro Challenge aj Okolo Alberty. Obhájil som titul majstra Slovenska a na svetovom šampionáte som dosiahol najlepší výsledok – šieste miesto,“ porátal úspechy 23-ročný Žilinčan.

Pri každom treťom štarte v tomto roku bol druhý alebo prvý. S takou bilanciou sa nemôže pochváliť žiadny cyklista z tímov ProTour.

Najsilnejším momentom roka bola pre Sagana víťazná siedma etapa na Tour de France.

„Vďaka štýlu, akým sa to podarilo. Aj organizátori vraveli, že nič podobné sa dlho nepodarilo. Konečne vraj jeden tím pripravil napínavý priebeh a bolo sa na čo pozerať. Možno fanúšikovia čakali, že vyhrám viac etáp, ale pre mňa bol jasný cieľ zelený dres, a to sa podarilo.“

Je druhým cyklistom

Skvelých víťazstiev však vybojoval viac. Na klasike Gent – Wevelgem ušiel súperom štyri kilometre pred cieľom. Tí iba krútili hlavami. Nik sa za ním nedokázal udržať. Naopak sklamaný ostal po finiši na Miláno – San Remo, kde len tesne skončil druhý.

„Urobil som chybu. Zle som vyhodnotil situáciu a vlastne som zahodil víťazstvo. Veľké preteky sa vyhrávajú tak, že nesmiete urobiť chybu. Ja som ju urobil.“

Cyklista doteraz vyhral anketu jediný raz. Pred Saganom získal ocenenie Milan Dvořčík v roku 1994. Najúspešnejšou je so šiestimi titulmi plavkyňa Martina Moravcová. „Je jedinečným jazdcom vo svojej generácii. Občas si my ostatní popri ňom pripadáme ako juniori,“ opísal Sagana fenomenálny špurtér Mark Cavendish.

Stručné charakteristiky víťazov ankety Športovec roka

JEDNOTLIVCI

1. Peter Sagan (cestná cyklistika)

Narodený 26. januára 1990 v Žiline. Člen tímu Cannondale. V top 10 ankety je tretí raz za sebou, v roku 2011 bol tretí a v roku 2012 druhý. V profesionálnom pelotóne v roku 2013 dosiahol 22 víťazstiev, najviac na svete. Vo svetovom rebríčku UCI bol štvrtý, v prestížnej ankete Velo d´Or dokonca tretí. Na Tour de France vyhral jednu etapu, štyrikrát bol druhý a dvakrát tretí, pričom obhájil zelený dres. Vyhral klasické preteky Gent-Wewelgem, Brabantský šíp a Grand Prix Montrealu. Po dve etapy vyhral na Tirreno-Adriatico aj na Okolo Švajčiarska. Druhý skončil v klasike Miláno San Remo a na Okolo Flámska. Na MS vo Florencii bol šiesty v pretekoch jednotlivcov a s tímom Cannondale siedmy v časovke družstiev. V etapových pretekoch spolu získal päť zelených tričiek pre najaktívnejšieho jazdca.

2. Marián Hossa (ľadový hokej)

Narodený 12. januára 1979 v Starej Ľubovni. Hráč tímu NHL Chicago Blackhawks. V top 10 ankety je už ôsmy raz, je najčastejší laureát spomedzi tohtoročných. V roku 2006 skončil tretí, v rokoch 2007 aj 2010 štvrtý, 2008 piaty, 2003, 2004 a 2009 desiaty. Patril medzi dominantné osobností tímu zámorskej NHL Chicago Blackhawks, ktorý získal Stanley Cup. V play-off bol celkove šiesty najlepší strelec a siedmy najproduktívnejší hráč. V ankete Zlatý puk o najlepšieho hokejistu Slovensku skončil v absolútnom poradí druhý za víťazným Chárom, vyhlásili ho za najlepšieho útočníka.

3. Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie)

Narodená 15. júla 1984 v Bratislave. Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a SkiZu Bratislava. Tréneri Romain Velez a Timotej Zuzula. V top 10 ankety je už piaty raz v rokoch 2007 aj 2008 bola šiesta, v rokoch 2011 aj 2012 deviata. Tesne pred vlaňajším Silvestrom sa v rakúskom Semmeringu tešila z premiérového triumfu v slalome SP, zakrátko v paralelnom slalome SP v Mníchove pridala druhý triumf a v Moskve bola druhá. V konečnej klasifikácii slalomu v seriáli SP 2012/13 skončila tretia, v celkovom poradí SP dvanásta. Na MS v Schladmingu bola v slalome siedma.

4. Michal Handzuš (ľadový hokej):

Narodený 11. marca 1977 v Banskej Bystrici. Hráč tímu NHL Chicago Blackhawks. V top 10 ankety je nováčik. V play-off Stanley Cupu patril medzi najplatnejších hráčov víťazného tímu Chicaga Blackhawks a po finálovej sérii s Bostonom Bruins sa ako ôsmy Slovák v histórii tešil z vytúženého zisku najcennejšej klubovej trofeje sveta.

5. Zdeno Chára (ľadový hokej):

Narodený 18. marca 1977 v Trenčíne. Hráč tímu NHL Boston Bruins. V top 10 ankety je už piaty raz v roku 2004 skončil štvrtý, v rokoch 2009 a 2011 druhý, v roku 2012 šiesty. V NHL patril medzi dominantné osobnosti Bostonu Bruins, ktorý ako kapitán priviedol až do finále Stanley Cupu. Bol druhý najproduktívnejší obranca play-off. Na Slovensku sa už štvrtý raz stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk o najlepšieho hokejistu sezóny, získal aj trofej pre najlepšieho obrancu.

6. Ivan Jakeš (motorizmus):

Narodený 23. októbra 1973 v Myjave. Člen NAD RESS Adventure Teamu. V top 10 ankety je nováčik. Na extrémne náročnej Rely Dakar v Južnej Amerike skončil v kategórii motocyklistov na stroji KTM 450 Rally Replica celkove štvrtý, pričom v 8. etape bol tretí. Na najťažšej rely na svete dosiahol najlepší slovenský výsledok v histórii.

7. Anastasia Kuzminová (biatlon):

Narodená 28. augusta 1984 v Ťumeni (Rusko). Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Tréneri Daniel Kuzmin a Juraj Sanitra. V top 10 ankety je štvrtý raz v rokoch 2009 aj 2011 skončila piata, v roku 2010 zvíťazila. V seriáli Svetového pohára skončila celkove siedma, v pretekoch SP v Anterselve vyhrala na 7,5 km, okrem toho bola v sezóne dvakrát druhá a dvakrát tretia, do novej sezóny vstúpila zase druhým miestom. Na MS v Novom Měste na Morave skončila na 15 km štvrtá.

8. Matej Tóth (atletika):

Narodený 10. februára 1983 v Nitre. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Jeho tréner bol do októbra Juraj Benčík, v súčasnosti je to Matej Spišiak. V top 10 ankety je nováčik. Na Európskom pohári v Dudinciach bol na 20 km tretí a na svetovom šampionáte v Moskve dosiahol svoj zatiaľ najvýraznejší výsledok na MS piate miesto na 50 km. Bolo to aj najlepšie umiestenie Slováka na atletických MS 2013.

9. Marek Hamšík (futbal):

Narodený 27. júla 1987 v Banskej Bystrici. Hráč tímu talianskej Serie A SSC Neapol. V top 10 ankety je druhý raz, v roku 2009 skončil šiesty. V tíme SSC Neapol, ktorý v sezóne 2012/13 skončil v talianskej Serii A na pozícii vicemajstra a s úspechom pôsobil v skupinovej fáze Ligy majstrov, je kľúčový hráč a dominantná osobnosť ofenzívy. Vo vlaňajšej a do novembrového zranenia aj v tejto sezóne bol jeden z najlepších strelcov i najproduktívnejších hráčov Serie A.

10. Alexander Slafkovský (vodný slalom):

Narodený 11. marca 1983 v Liptovskom Mikuláši. Člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica a KTK Dukla Liptovský Mikuláš Jeho tréner je Stanislav Gejdoš. V top 10 ankety je nováčik. Ziskom striebra v singlkanoe na MS v Prahe-Troji dosiahol najcennejší slovenský výsledok roka na MS v olympijských disciplínach. S hliadkou 3xC1 získal tituly majstra sveta aj Európy. V seriáli SP v C1 skončil celkove piaty, vyhral preteky SP v Augsburgu.

KOLEKTÍVY

1. Basketbalistky Good Angels Košice:

Vo Final Eight Európskej ligy v Jekaterinburgu dosiahol tím štvrtým miestom historický úspech klubu. Pod vedením trénera Maroša Kováčika sa oň zaslúžili hráčky Sverrisdóttir, Bálintová, Hruščáková, Kulichová, Pindrochová, Kupčíková, Krivačevičová, Bojovičová, Lacyová, Quigleyová a Piersonová, ako aj generálny manažér Daniel Jendrichovský. Tím okrem toho vyhral aj slovenskú extraligu (desiaty raz) i nadnárodnú maďarsko-slovenskú ligu. Úspešne si počína aj v prebiehajúcom ročníku Európskej ligy. Medzi laureátmi ankety sú basketbalistky Good Angels Košice po prvý raz.

2. Tenistky Slovenska vo FedCupe:

Vo štvrťfinále Pohára federácie v Niši Slovenky zdolali domáce Srbsko 3:2 a v semifinále proti favorizovanému Rusku v Moskve po prvom dni senzačne viedli 2:0, napokon však prehrali 2:3 a zostali tesne pred bránami finále. Na úspechoch v Pohári federácie sa podieľali Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová, ako kapitán tím viedol Matej Lipták. Družstvo tenistiek SR je v prvej trojke najúspešnejších kolektívov v ankete druhý raz, v roku 2002 skončilo druhé.

3. Hliadka 3xC1 vo vodnom slalome:

V roku 2013 dominovala na oboch vrcholných medzinárodných súťažiach, aj keď nemala na nich úplne totožné zloženie. Na ME v Krakove zvíťazila v zložení Matej Beňuš, Alexander Slafkovský a Jerguš Baďura, na MS v Prahe-Troji sa spolu s Beňušom a Slafkovským zo zlatej medaily radoval Michal Martikán. Trénersky má hliadku na starosti Jozef Martikán. Medzi tromi najúspešnejšími kolektívmi v novinárskej ankete je hliadka 3xC1 štvrtý raz (pravda, nie vždy v rovnakom v rovnakom zložení) v roku 1997 bola druhá, v rokoch 2003 aj 2007 tretia.

VÝSLEDKY ANKETY KŠR SSN OVB ŠPORTOVEC ROKA 2013

/Hlasovalo 102 novinárov. Čísla za menom a športovým odvetvím znamenajú postupne počet bodov, v zátvorke celkový počet umiestení na 1., 2. a 3. mieste na jednotlivých lístkoch a napokon údaj, na koľkých lístkoch sa objavilo meno laureáta. Hlasy dostalo spolu 43 jednotlivcov a 17 kolektívov./ JEDNOTLIVCI

1. Peter SAGAN, cestná cyklistika 980 (90 - 5 - 3) 100x

2. Marián HOSSA, ľadový hokej 770 ( 6 51 - 12) 95x

3. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ, zjazdové lyžovanie 576 ( 1 15 - 22) 91x

4. Michal HANDZUŠ, ľadový hokej 405 ( 3 - 6 - 16) 69x

5. Zdeno CHÁRA, ľadový hokej 329 ( 1 - 4 - 9) 57x

6. Ivan JAKEŠ, motocyklový šport 312 ( 0 - 3 - 7) 66x

7. Anastasia KUZMINOVÁ, biatlon 274 ( 0 - 4 - 4) 53x

8. Matej TÓTH, atletika 259 ( 0 - 0 - 4) 66x

9. Marek HAMŠÍK, futbal 245 ( 0 - 3 - 6) 45x 10. Alexander SLAFKOVSKÝ, vodný slalom 225 ( 0 - 4 - 4) 49x 11. Zuzana ŠTEFEČEKOVÁ, športová streľba 163 ( 0 - 0 - 1) 45x 12. Dominik GRAŇÁK, ľadový hokej 148 ( 0 - 1 - 4) 31x 13. Peter VELITS, cestná cyklistika 143 ( 0 - 3 - 1) 35x 14. Lukáš DIVIŠ, volejbal 119 35x 15. Erik VARGA, športová streľba 94 ( 0 - 1 - 2) 22x 16. Daniela HANTUCHOVÁ, tenis 85 ( 0 - 0 - 1) 25x 17. Richard VARGA, triatlon 73 ( 0 - 0 - 1) 18x 18. Jana DUKÁTOVÁ, vodný slalom 64 ( 0 - 0 - 2) 20x 19. Henrieta FARKAŠOVÁ, paralympionička 43 ( 0 - 0 - 1) 10x 20. Martin VACULÍK, motocyklový šport 41 ( 0 - 0 - 1) 9x 21. Danka BARTEKOVÁ, športová streľba 35 ( 0 - 1 - 0) 11x 22. Dominika MULTÁŇOVÁ, fitnes 23 ( 1 - 0 - 0) 4x 23. Tatiana JANÍČKOVÁ, cyklotrial 21 7x 24. Martin STRAŇOVSKÝ, hádzaná 18 5x 25. Matej BEŇUŠ, vodný slalom 15 6x

István LÉVAI, grécko-rímske zápasenie 15 7x 27. Veronika VADOVIČOVÁ, paralympionička 14 3x 28. Dominika CIBULKOVÁ, tenis 13 5x 29. Ľubomír PIŠTEJ, Barbora BALÁŽOVÁ, stolný tenis 12 5x 30. Ladislav a Peter ŠKANTÁROVCI, vodný slalom 11 4x

Anton GAVEL, basketbal 11 4x 32. Peter HÁMOR, horolezectvo 9 ( 0 - 1 - 0) 1x 33. Branislav PASTOR, horolezectvo 8 ( 0 - 0 - 1) 1x 34. Martina KOHLOVÁ, rýchlostná kanoistika 6 3x

Peter a Pavol HOCHSCHORNEROVCI, vodný slalom 6 1x

Sabina PLEVÁKOVÁ, fitnes 6 1x

Štefan ROSINA, automobilový šport 6 1x 38. Ivana KMEŤOVÁ, Martina KOHLOVÁ, rýchl. kanoistika 4 2x 39. Adrián MATUŠÍK, paralympionik 3 1x

Ján SOTÁK, kulturistika 3 1x 41. Lucia DEBNÁROVÁ, armwrestling 2 1x 42. Richard GONDA, automobilový šport 1 1x

Jana PURDJAKOVÁ, kulturistika 1 1x KOLEKTÍVY

1. Basketbalistky Good Angels Košice 170 (34 26 16) 76x

2. Tenistky Slovenska vo FedCupe 168 (32 30 12) 74x

3. Hliadka 3xC1 vodných slalomárov 99 (21 - 9 - 18) 48x

4. Štvorkajak SR na 1000 m 46 ( 5 - 9 - 13) 27x

5. Družstvo hokejbalistov Slovenska 44 ( 6 - 9 - 8) 23x

6. Hokejisti HC Slovan Bratislava 26 ( 2 - 7 - 6) 15x

7. Družstvo strelcov SR trapistov 17 ( 0 - 3 - 11) 14x

8. Družstvo futbalistov SR do 17 rokov 14 ( 0 - 4 - 6) 10x

9. Hliadka 3xC2 vodných slalomárov 10 ( 1 - 1 - 5) 7x 10. Družstvo strelkýň SR skeetárok 5 ( 0 - 2 - 1) 3x 11. Družstvo rafteriek SR 3 ( 1 - 0 - 0) 1x

Družstvo SR v ľadovom hokeji 3 ( 0 - 1 - 1) 2x 13. Družstvo volejbalistov SR 2 ( 0 - 1 - 0) 1x

Hokejisti HKm Zvolen 2 ( 0 - 0 - 2) 2x 15. Miešaná štafeta SR v biatlone 1 ( 0 - 0 - 1) 1x

Družstvo florbalistov SR 1 ( 0 - 0 - 1) 1x

Kolkári ŽP Šport Podbrezová 1 ( 0 - 0 - 1) 1x

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Športovec roka: Saganovi vyšiel rok nad očakávanie