Buršíková cestuje na juniorské ME vo forme, cieľ je postup do finále

Na snímke je reprezentantka Slovenska v športovom lezení Martina Buršíková.
Na snímke je reprezentantka Slovenska v športovom lezení Martina Buršíková. (Autor: TASR)
TASR|6. jún 2023 o 12:20

Šampionát sa tento týždeň odohrá v Duisburgu.

BRATISLAVA. Cieľ slovenských športových lezcov na juniorských majstrovstvách Európy je postup do finále. Podujatie sa koná od 8. do 11. júna v nemeckom Duisburgu a všetkých dvanásť reprezentantov sa predstaví v boulderi.

Medzi najväčšie nádeje slovenskej výpravy patria Martina Buršíková a Lea Slobodová, ktoré štartujú v mládežníckej kategórii.

Buršíková absolvovala v tejto sezóne päť pretekov a vo všetkých skončila na pódiu. V európskom mládežníckom pohári vybojovala tri víťazstvá a na podujatiach EP obsadila druhé a tretie miesto.

"Dúfame, že nadviaže na pódiové umiestnenia, v juniorských pretekoch dominovala a získala samé pódiové umiestenia.

Bouldre sú náročné v tom, že môžu byť postavené rôznym spôsobom, nikdy nič nie je isté. Dúfame však, že postup do finále bude," uviedol pre TASR Anton Pacek, predseda slovenského horolezeckého spolku JAMES.

VIDEO: Anton Pacek pred juniorskými ME v Duisburgu 2023

Očakávanie sú vysoké

"Technicky aj fyzicky sa Maťa pohla o dosť ďalej, ukázala to aj na EP mládeže, kde boli rôzne typy boulderov," povedal reprezentačný tréner Igor Kollár.

Očakávania i výsledky oproti minulému roku vzrástli.

Vtedy dosiahla maximum spomedzi Sloveniek práve Buršíková - postúpila do finále a skončila ôsma. Slobodovej ušla najlepšia osmička o jedno miesto. Pacek pochválil za pokrok najmä lezkyne.

"My sami sme v podmienkach nevedeli veľmi pokročiť, skôr je to tak, že dievčatá sa vypretekali a našli si svoj systém so svojimi trénermi.

Ide im to na svetovej úrovni. Z našej strany majú maximálne zabezpečenie. Idú si za svojím a sú dobre nastavené," povedal k zlepšeniu formy Pacek.

Slobodová absolvovala štyri preteky s účasťou vo finále na mládežníckom európskom pohári, v premiére na EP postúpila do semifinále.

"Dievčatá majú solídne tréningové plány, ktoré dodržujú a majú dobrý prístup k príprave aj k sebe. Sú zodpovedné a dôsledné," dodal Kollár.

VIDEO: Igor Kollár pred juniorskými ME v Duisburgu 2023

Vo výprave bude tucet športovcov

Okrem mládežníckej kategórie budú Slováci štartovať aj v kategórii do 16 rokov, v ktorej majú päťnásobné zastúpenie.

V kategórii do 18 rokov je okrem Buršíkovej a Slobodovej aj Sára Šimeková, ktorej tohtoročné maximum je dvanáste miesto na mládežníckom EP v litovskom Kaunase.

Medzi chlapcami štartujú v tejto vekovej kategórii Martin Matušek, Filip Matejíčka a Sebastián Štancel, ktorý nahradil Eliáša Kyselu.

Medzi juniorkami sa predstaví Lujza Michalková a k výprave dvanástich športovcov sa pridajú aj štyria tréneri.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Buršíková cestuje na juniorské ME vo forme, cieľ je postup do finále