Život v Severnej Kórei? Za neúspechy športovci kruto zaplatia

Severokórejské hokejistky prišli do dejiska ZOH 2018.
Severokórejské hokejistky prišli do dejiska ZOH 2018. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|4. feb 2018 o 15:13

Severokórejský vodca miluje basketbal i taliansky futbal. Športovci mu pri úspechoch hovoria pochvalné ódy.

PJONGČANG. Zimná olympiáda v juhokórejskom Pjongčangu bude približne osemdesiat kilometrov od hraníc so Severnou Kóreou, ktorá má povesť jednej z najzáhadnejších krajín na svete.

A platí to aj v športe.

Úspešní športovci sú v Severnej Kórei považovaní za vzory. Oveľa náročnejšie to však majú tí, ktorým sa darí menej.

Za prehry verejné karhanie

Keď severokórejskí futbalisti prehrali všetky tri zápasy na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike 2010, po návrate do vlasti museli stáť šesť hodín pred štyristo poprednými politikmi, športovcami a študentmi, ktorí ich kritizovali.

Akciu, ktorá sa konala v Ľudovom paláci kultúry v hlavnom meste Pchjongjangu sprevádzal aj komentár štátnej televízie. V prenose upozorňovali na chyby jednotlivých hráčov.

Na konci museli hráči skritizovať trénera reprezentácie Kim Čong-huna. Podľa neoficiálnych informácií ho vylúčili z komunistickej strany a poslali pracovať na stavbu.

„Ak budú vyhrávať, dostanú veľké domy. Za prehry ich pošlú do uhoľných baní,“ upozorňoval bývalý tréner Severnej Kórey Moon Ki-Nam.

Podľa BBC z tohto šampionátu vysielala štátna televízia prvýkrát priamy prenos zo zahraničia. Odhodlala sa k tomu po tesnej prehre s Brazíliou 1:2, ktorá krajine dodala nádej na priaznivý výsledok v ďalšom zápase proti Portugalsku.

Diváci však napokon videli prehru 0:7.

Za útek sa pomstia rodine

V minulosti sa špekulovalo, že neúspešní športovci z KĽDR boli vystavení omnoho tvrdším trestom. Za zbabrané výkony ich posielali do pracovných táborov.

Najhoršie dopadli športovci, ktorí neuspeli proti súperom znepriatelených krajín ako USA či Južná Kórea.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Život v Severnej Kórei? Za neúspechy športovci kruto zaplatia