Nový prezident SOV: Peniaze nie sú najvážnejším problémom

Sprava novozvolený prezident SOV Anton Siekel a bývalý prezident SOV František Chmelár počas volebného 51. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru (SOV).
Sprava novozvolený prezident SOV Anton Siekel a bývalý prezident SOV František Chmelár počas volebného 51. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru (SOV). (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|26. nov 2016 o 21:53

Matej Tóth, Danka Barteková či Martina Kohlová privítali zvolenie nového prezidenta SOV. Veria, že prinesie vítané zmeny.

BRATISLAVA. Zakladal Istrokapitál, je úspešným manažérom a biznismenom. Teraz bývalý džudista Anton Siekel chce zlepšiť jeho imidž aj fungovanie nášho športu. Zvolili ho za prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV).

„Je mladší, má plno energie a skúseností, je to vynikajúci manažér. Vidím v ňom perspektívu," vravel doterajší šéf SOV František Chmelár. Prezidentom bol 17 rokov a Siekela sám navrhol za svojho nástupcu. Ten sa na prevzatie SOV pripravoval ako šéf jeho nadácie tri roky.

Vo voľbách získal až nečakane veľkú podporu. Volilo ho takmer osemdesiat percent hlasujúcich (88 zo 107 platných hlasov). Taký výrazný rozdiel trochu zaskočil aj víťaza. „Je to zaväzujúce,“ priznal.

Siekel: Peniaze nie sú najvážnejším problémom

„Víťazstvo ma veľmi potešilo. Potvrdilo sa, že komunikácia, ktorú som viedol v posledných týždňoch a mesiacoch, bola reálna a vidím veľký záujem celého športového hnutia o spoluprácu, o ktorej sme sa rozprávali," povedal 47-ročný Siekel.

V minulých rokoch sa venoval svojmu biznisu v skupine FPD a veľa času trávil v zahraničí. Teraz sa chce naplno venovať novej funkcii.

Naznačil, že hneď od pondelka ho čaká riešenie dôležitých úloh. Sú medzi nimi práca na zlepšení zákona o športe či spravodlivejšie rozdeľovanie peňazí od štátu medzi jednotlivé zväzy.

Okrem šéfovania v Nadácii SOV pôsobil v minulosti vo zväze džudistov. Vraví, že pozná reálne problémy, ktoré trápia šport na klubovej i zväzovej úrovni.

Najväčšie problémy vidí v nedostatku dialógu, slabšej marketingovej využiteľnosti a nižšom sebavedomí v športe.

„Málo sa hovorí o tom, aký dôležitý je šport pre spoločnosť. Bolo by fajn, keby si spoločnosť uvedomila, že toto nie je len otázka peňazí. Šport formuje ľudí, spája sa s ním pozitívna emócia a učí nás rešpektovať pravidlá.“

Peniaze nevidí ako najpálčivejší problém, skôr ich efektívne využívanie. SOV chce premeniť na funkčnú firmu a jeho prvé kroky budú o novom nastavení procesov v rámci hnutia.

V budúcnosti vidí olympijský výbor ako strechu všetkých športových subjektov u nás. Pokusy o zastrešenie slovenského športu neboli úspešné. Siekel tvrdí, že by to mala byť prirodzená ambícia SOV.

"No musí tomu predchádzať množstvo krokov. Najmä budovanie dôvery. Tá príde, keď SOV bude odborne zdatný pri obhajobe záujmov svojich členov."

Vyhral bez programu, tvrdí protikandidát

Konkrétne mená spolupracovníkov, ktorí mu majú pri riadení pomáhať, neprezradil.

„Nie je správne a nebudem sa riadiť tým, že niekoho preferujem. Viem, aký človek sa na ktorú prácu hodí a každý, kto má záujem prísť a pracovať v Slovenskom olympijskom výbore, bude mať možnosť. Budeme o tom diskutovať.“

Má záujem spolupracovať aj so svojimi protikandidátmi. „Máme veľa spoločných tém a každý, kto má záujem o spoluprácu, je vítaný. Bol by hriech odignorovať ich ponuku.“

Je možné, že pod jeho vedením spoja sily. Pred voľbami neodmietal ďalšiu spoluprácu ani Branislav Delej.

Z výsledku volieb bol však v sobotu veľmi sklamaný. Čakal vyrovnanejší súboj. No dostal len deväť hlasov, jeho súper mal desaťnásobne viac.

„Svedčí to o tom, že ľudia nechcú zmenu. Neprijali alternatívu, ktorú som ponúkol. Nečakal som to,“ vravel Delej pre TASR. „Vyhral kandidát, ktorý nedal do volieb žiadny program. Rešpektujem to.“

Na valnom zhromaždení neostal do jeho záveru, sklamaný odišiel uprostred voľby členov výkonného výboru.

Športovci uvítajú lepší marketing

Medzi hlasujúcimi delegátmi bolo aj niekoľko našich vrcholných športovcov. Od nového prezidenta očakávajú, že zlepší fungovanie olympijského výboru.

„Verím, že nový prezident dokáže zmodernizovať a posunúť SOV. Hnutie má obrovský potenciál v oblasti marketingu,“ myslí si víťaz z Ria Matej Tóth. Podľa neho by si ľudia mali časom spojiť, že šport sa rovná Slovenský olympijský výbor.

Aj triatlonista Richard Varga verí, že nový prezident prinesie lepšiu prácu v oblasti marketingu a zlepšenia olympijskej značky.

„Za posledné štyri roky sa v tomto urobil veľký pokrok, ale verím, že táto voľba tomu ešte viac pomôže. Olympijský výbor môže byť ešte lepším lákadlom pre súkromný sektor a takto pre šport vygenerovať viac peňazí,“ vraví Varga.

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: SITA)

Strelkyňa Danka Barteková je členkou výkonného výboru SOV od roku 2012. Sama sa podieľa jeho riadení.

„Gro podmienok a prípravy je v rukách športových zväzov a stredísk, tam nie je podstatná úloha SOV. Skôr očakávam, že olympijský výbor bude partnerom na diskusiu, koordináciu a bude lídrom v zlepšovaní podmienok pre celý šport u nás,“ hovorí.

„V mnohých sférach máme na viac. Verím, že toto môže byť podnetom na niektoré zlepšenia v našom športe, tak aby sme na nasledujúcej olympiáde v Tokiu boli úspešnejší,“ vraví kanoistka Martina Kohlová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nový prezident SOV: Peniaze nie sú najvážnejším problémom