Minister spreneveril peniaze a z väzenia sa vykúpil. V Keni riešia škandál

Šef kenskej atletickej výpravy Michael Rotich musel predčasne opustiť OH v Riu de Janeiro, polícia ho zadržala pre podozrenia z korupcie a porušenia antidopingových pravidiel.
Šef kenskej atletickej výpravy Michael Rotich musel predčasne opustiť OH v Riu de Janeiro, polícia ho zadržala pre podozrenia z korupcie a porušenia antidopingových pravidiel. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. sep 2021 o 14:30

Skorumpovaný kenský minister športu zaplatil desaťtisíce, aby sa vyhol šesťročnému väzeniu.

NAIROBI. Korupcia sa nevyhýba ani politickým špičkám v africkom športe. Bývalý kenský minister športu Hassan Wario zaplatil pokutu 32-tisíc dolárov, aby sa vyhol šesťročnému väzeniu.

Bol totiž právoplatne odsúdený za korupciu a zneužívanie funkcie a tiež za spreneveru peňazí vyčlenených pre olympijský tím Kene v roku 2016.

Päťdesiatročný Wario bol po zaplatení pokuty prepustený z väzby, čo vyvolalo pobúrenie jeho krajanov na sociálnych sieťach.

Keňania nechápu, prečo dostal túto možnosť, keď mu dokázali spreneveru viac ako 800-tisíc dolárov, ktoré mali poslúžiť na prípravu športovcov tejto krajiny na OH v Riu de Janeiro.

Na rozdiel od Waria sa Stephen Soi zrejme nevyhne tvrdému trestu. Bývalý šéf olympijskej misie Kene za rovnaké obvinenie pôjde na 12 rokov do väzenia, pokiaľ nezaplatí 950-tisícovú pokutu.

Protikorupčná sudkyňa Elizabeth Jumová rozhodla, že Soi je hlavným vinníkom v spomenutom procese. Obaja majú 14 dní na odvolanie.

V súvislosti s korupciou vyšetrovali aj bývalého generálneho tajomníka Kenského olympijského výboru Francisa Paula a ďalších troch funkcionárov z ministerstva športu. Tí všetci boli oslobodení.

Korupční funkcionári a politici Kene mali celkovo spreneveriť až 5,7 milióna dolárov z peňazí určených na prípravu športovcov na OH 2016.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Minister spreneveril peniaze a z väzenia sa vykúpil. V Keni riešia škandál