Šport má za sebou rok, ktorý by najradšej odpísal

(Autor: TASR)
Miloslav Šebela|30. dec 2011 o 21:26

Šport má za sebou rok, ktorý by najradšej odpísal. Počas neho odišlo zo sveta toľko legiend a stalo sa toľko nešťastí, ako v máloktorom z predošlých.

Počas roka odišlo zo sveta toľko legiend a stalo sa toľko nešťastí, ako v máloktorom z predošlých. Ostane v pamäti najmä ako rok hroznej leteckej tragédie pri Jaroslavli, ktorá svet obrala o desiatky skvelých hokejistov a Slovensko o legendárneho kapitána.

BRATISLAVA. Slzy, čo Pavol Demitra v úprimnom dojatí vyronil 9. mája v rozlúčke s reprezentáciou po poslednom našom zápase prvého šampionátu, ktorý Slovensko samostatne hostilo, ostanú každému navždy v pamäti.

Koľko sa ich prelialo bez dvoch dní o štyri mesiace, sa nedá vyjadriť. Tridsaťosmička, ktorú nosil, sa stala symbolom slovenského športového roka.

Smútok v hokeji aj vo futbale

Demitra zažil kapitánsku premiéru na turínskej olympiáde 2006, ale na majstrovstvách sveta debutoval zároveň so Slovenskom – vo Viedni 1996 hralo prvý raz v „áčku“.

Ak sa slovenskému hokeju už v treťom roku podarilo vyštverať sa zo suterénu, do ktorého ho uvrhlo rozdelenie federácie, až na vrchné poschodie, tak mal na tom okrem hráčov zásluhu aj muž, čo stál na jeho čele od decembra 1992.

Ján Mitošinka využil diplomatické vlohy aj to, že po Slovane a federálnom B-tíme trénoval aj španielsku reprezentáciu. A mal vplyv aj na to, že nám pririekli organizátorstvo majstrovstiev C a potom B kategórie.

Žiaľ, „áčka“ sa už nedožil: prvý prezident Slovenského zväzu ľadového hokjea a slovenský atašé na barcelonskej olympiáde 1992, v marci vo veku 76 rokov zomrel.

Krátko predtým vzdalo Slovensko posledný hold svojmu futbalistovi storočia. Ján Popluhár (75), v každej chvíli hráč-rytier, bol garanciou istoty v zadných radoch čs. reprezentácie v jej najslávnejšej ére: keď hrala finále majstrovstiev sveta 1962 a keď získala bronz na európskom šampionáte 1960.

V roku 1963 nastúpil vo svetovom výbere s Di Stéfanom, Eusébiom či Puskásom a o dva roky ho pozval na rozlúčkový zápas aj legendárny Stanley Matthews.

Tragédie na kolesách

Tragédie však neobchádzali ani športoviská.

Smrť sa vrátila do cyklistiky: v tretej etape Giro d Italia po ťažkom a dlhom páde skonal 26-ročný Belgičan Wouter Weylandt – rok predtým práve tretiu etapu vyhral.

Aj do motorizmu: Talian Marco Simoncelli (24) na Veľkej cene Malajzie v Sepangu so svojou Hondou spadol tak nešťastne, že stratil prilbu a zrazil sa s Colinom Edwardsom aj Valentinom Rossim a nebolo mu pomoci.

Ani britskému jazdcovi Danovi Wheldonovi (33) v lasvegaských pretekoch Indy Car, ktorý ako neseriálový jazdec túžil po päťmiliónovej prémii - stal sa obeťou reťazovej havárie pätnástich z tridsiatich štyroch áut.

Lúčenie s legendami

Športové parte roka je smutné čítanie. Čo šport, to najmenej jedna legenda.

Futbalové sa priam hmýri osobnosťami. Najväčšou je však Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira (57), ako znie dlhé občianske meno brazílskej hviezdy. Otec, milovník antiky, mu doň vsunul meno filozofa a on sa futbalom naozaj najmä zabával – fanúšikovia, čo zažili šampionáty 1982 a 1986 si ho budú dlho pamätať.

Hokej prišiel o Svena Johanssona (80) – toho všetci poznali ako Tumbu, podľa rodiska. Na ľade bol verný Djugardenu, odohral v ňom celú kariéru, po nej milovanému golfu. Zo štrnástich MS si doviezol tri zlaté medaily (1953, 1957 a 1962), zo ZOH striebro (1964) a bronz (1952).

Box zasa o Joea Fraziera (67), olympijského šampióna z Tokia 1964, ktorý ako prvý vyhral nad rímskym víťazom Cassiusom Clayom – v „súboji storočia“, ktorý v r. 1971 videlo na obrazovkách 300 miliónov ľudí. Clay alias Ali mu to neskôr vrátil, ale fakt je, že v profiringu ho okrem neho zdolal len Foreman.

Rekordy na večnosť

Ruský gymnasta Nikolaj Andrianov (58) na olympiádach 1972 – 1980 získal 15 medailí, z nich 7 zlatých (plus 5 strieborných a 3 bronzové) – v ich počte ho tromfol až v Pekingu 2008 americký plavec Michael Phelps (14 – 0 – 2).

Jeho krajana, vzpierača Vasilija Alexejeva (69) v počte svetových rekordov zrejme už nikto nikdy netromfne – dvojnásobný olympijský šampión a osemnásobný majster sveta ich totiž utvoril 80. Asi ani nórsku maratónsku pionierku Grete Waitzovú (57) v počte primátov na newyorskom maratóne – majsterka sveta 1983 ho vyhrala deväťkrát a trikrát vo svetovom rekorde.

Horolezecký svet dal v tomto roku zbohom Talianovi Walterovi Bonattimu (81), legende Álp aj Himalájí, Slovensko zasa nezabudnuteľnému šéfovi série našich prvých himalájskych expedícií Ivanovi Gálfymu (78). Životný zápas dohrali aj stolnotenisové legendy: Švéd Kjell Johansson a Maďar Zoltán Berczik...

Skrátka, bol to hrozný rok.

ico

Aj hviezdy sú zraniteľné. Pribudlo ich samovrážd

Športové hviezdy nie sú také silné ako sa javia podľa gest pred kamerami.

BRATISLAVA. Obrovské emócie a v dôsledku nich silné gestá. Špičkový šport monitorovaný stovkami kamier chytá zavše až gladiátorský nádych.

Športovci sú však v bežnom živote zraniteľnejší ako sa javia na športoviskách – možno aj pre neochotu zveriť sa okoliu s problémami v snahe udržať si imidž. Potvrdzuje to nárast počtu samovrážd.

Britskú cenu športovej literatúry 2011 získala Tragédia Roberta Enkeho, biografia brankára nemeckej futbalovej reprezentácie, ktorý sa predvlani hodil pod vlak. Asi aj preto, že tentoraz podobný šok zažili aj na Ostrovoch.

Gary Speed (42), ikona waleského futbalu, ktorý v Premier League odohral 672 zápasov, vytiahol waleskú reprezentáciu za necelý rok vo funkcii jej kouča zo 116. na 48. miesto rebríčka FIFA. V sobotu 26. novembra naobed bol hosťom programu BBC 1 Footbal Focus, potom si na Old Trafforde s bývalým kolegom Alanom Shearerom pozrel duel Manchester Utd. – Newcastle, a vrátil sa domov, do Cheshiru. Ráno ho manželka našla obeseného v garáži.

„Speed bol posledný, od koho sa čakala samovražda,“ napísal The Independet.

„Žijeme v celbritnej kultúre, preto si myslíme, že poznáme slávnych ľudí. Ale to je len dojem – my ich nepoznáme,“ upozornil psychológ David Goldbloom v kanadskej televízii krajanov zhrozených z troch samovrážd hokejistov NHL za štyri mesiace.

V máji skonal na kombináciu opiátov a alkoholu David Boogard (28), chýrny bitkár New York Rangers, a v auguste si vzali život Rick Rypien (27) z Vancouver Canucks a Wade Belak (35), ktorý posledné z 549 stretnutí odohral za Nashville. Od depresií, ktorými trpeli, nie je ďaleko k samovražde.

Dispozície mal aj Jeret Peterson (29), americká freestylová hviezda, účastník akrobatických súťaží troch zimných olympiád. Na predposlednej po siedmom mieste zdemoloval bar, za čo ho z Turína vykázali, ale vlani vo Vancouveri sa s medailou hrdil: „Na konci tunela som zazrel svetlo a malo podobu striebra.“

Po 17 mesiacoch sa mu pred očami zatmilo a vyjavila minulosť: v detstve zažil sexuálne násilie, pri autonehode sa mu zabila sestra a v roku 2005 bol svedkom kamarátovej samovraždy. Tri dni po tom, ako ho obvinili zo šoférovania v opitosti, sa rozhodol ho nasledovať. Ešte predtým vykrútil číslo núdzovej linky, aby oznámil, ktorý z odľahlých kaňonov si zvolil za miesto konca...

Šoky zo samovrážd zažilo viac krajín. Francúzi nechceli uveriť, že sa k nej odhodlal olympijský šampión 1984 Pierre Quinon (49), žŕdkar, ktorý sa po svetovom rekorde 582 cm ako prvý na svete pokúšal o šesť metrov – jeho depresie mohli byť dôsledkom rozvodu a azda aj vlastného biznisu. Švajčiarsky hokejový reprezentant českého pôvodu Petr Jaks (45) sa v Taliansku hodil pod vlak ako rozvedený a nezamestnaný.

Li Su-čchul, kórejský futbalový tréner, čelil obvineniu z vydierania v korupčnej afére, anglický kriketista Peter Roebuck (55), ktorý v JAR vyskočil z hotelovej izby, zasa sexuálnemu obvineniu... O samovraždu sa pokúsil aj nemecký futbalový rozhodca iránskeho pôvodu Babak Rafati, ale zachránili mu život.

Žien trpiacich depresiami je dva-trikrát viac než mužov, ale v počte samovrážd je opačný pomer – 1:3. Rakúšania o to viac nechápavo krútili hlavami, keď sa bezproblémovo pôsobiaca strieborná džudistka OH 2004 a päťnásobná medailistka ME Claudia Heillová (29) rozhodla vyskočiť z okna bytu na šiestom poschodí.

Špičkový šport je podľa The Times emotívna húsenková dráha, na konci ktorej môže byť bezmocnosť. Najmä ak naporúdzi nie je nikto blízky.

(mo)

ico

Športové parte 2011

SLOVENSKO

Juraj Arnold (31), bratislavský horolezec – zahynul po páde zo steny Piz Bernina vo švajčiarskych Alpách

Branislav Blatnický (42), šampión klusáckych vodičov 2008

František Boháč (22), hádzanársky brankár Tatrana Prešov, predtým MHK Košice – autonehoda

Vasiľ Greňo (67), kapitán hádzanárov Prešova, čs. majstra 1969 a 1971

Sergej Charin (47), z Ľvova pochádzajúci vodný pólista, olympionik (2000), s Novákmi získal 11 majstrovských titulov

Dominik Kocinger (79), rekordér na 400 m prek., vládny splnomocnenec pre výstavbu vodného diela Gabčíkovo

Henrich Kollárik (48), organizátor relly Tatry a Gemer

Anton Kozman (75), ligový futbalista Jednoty a Lokomotívy Košice i Tatrana Prešova

Jozef Matúš (33), volejbalový rozhodca – zahynul na Gerlachu

Milan Očenáš (68), prvoligový futbalový rozhodca

Jozef Oškvarek (85), alpinista, dlhoročný šéf slovenského horolezectva

Ladislav Petö (77), atletický tréner, objaviteľ Jozefa Plachého

Blažej Rumann (77), tréner chodeckých reprezentantov, zakladateľ Behu k srdcu SNP

Jaroslav Starší (79), hokejista, pedagóg, iniciátor hokejových tried, starší brat slávnejšieho Jána

Peter Valka (52), paralympionik 2004 v stolnom tenise

Alexander Végh (40), ligový futbalista, hráč Slovana, Trnavy, D. Stredy, R. Soboty a Artmedie

Alexander Zvolenský (80), strednotratiar, účastník ME 1954, tréner Odložila aj Moravčíka

SVET

Florian Albert (70), maďarský futbalista, držiteľ Zlatej lopty 1967, bronzový na OH 1960

Sunday Bada (42), nigérijský štyristovkár, halový majster sveta 1997, člen striebornej štafety na OH 2000

Robert Ballaman (85), kapitán švajčiarskych futbalistov 1954 – 1961

Waldemar Baszanowski (75), poľský vzpierač, víťaz OH 1964 a 1968 a piatich MS, šéf európskej federácie 1997 - 2007

Bronislav Běchyňský (49), český strelec, trojnásobný majster sveta v skeete – havária

Zoltán Berczik (73), maďarský stolný tenista, šesťnásobný majster Európy, neskôr tréner tímu majstrov sveta 1979

Arnfinn Bergmann (82), nórsky skokan na lyžiach, víťaz ZOH 1952

Pauline Betzová-Addieová (91), americká tenistka, víťazka US Open (4-krát) a Wimbledonu

Bertalan Bicskei (67), maďarský futbalový tréner, o. i. Maďarska, Kórejskej republiky a Libérie

Emanuel Bosák (87), predseda čs. telovýchovy a ČSOV (1967-70)

Rickard Bruch (64), švédsky diskár, bronzový na OH 1972, na ME druhý a tretí

Nina Bystrovová (68), ruská veslárka, šesťnásobná majsterka Európy

Cosimo Caliandro (29), taliansky halový majster Európy 2007 na 3000 m – motonehoda

Henry Cooper (76), britský boxer, prvý povýšený do rytierskeho stavu, majster Európy, v r. 1963 zdolal aj Claya

Bettye Danoffová (88), americká priekopníčka ženského golfu, zakladajúca členka LPGA

Malgorzata Dydeková (37), poľská baskebalová pivotka, majsterka Európy 1991, s Gdyňou dvakrát finalistka Euroligy – infarkt

Stéphane Franke (47), nemecký vytrvalec, bronzový na 10 000 m na ME 1994 (pred Slovákom Štefkom) a 1998

Peter Gethin (71), britský jazdec F 1, víťaz v Monze 1971

Moritz von Groddeck (75), nemecký veslár, člen zlatej osmy na OH 1960

Eduard Guščin (71), ruský guliar, bronzový na OH 1968

František Havránek (87), tréner zlatého čs. futbalového tímu na OH 1980, viedol aj A-tím (1982-84)

Nasser Hejazi (61), iránsky futbalový reprezentačný brankár, istý čas športový riaditeľ DAC Dunajská Streda

Genaro Hernández (45), americký boxer, majster sveta v superperovej kategórii, v profikariére prehral len s Mayweatherom

Ragnhild Hvegerová (90), dánska plavkyňa, autorka 44 svetových rekordov

Roger Christian (75), americký hokejista, člen zlatého tímu ZOH 1960

Valentin Ivanov (76), futbalista víťazného tímu ZSSR na OH 1956 a ME 1960

Tomislav Ivič (77), chorvátsky futbalový tréner, o. i. Juhoslávie, Chorvátska, Iránu a SAE, získal tituly v 6 krajinách (Split, Ajax, Anderlecht, Porto, Panathinaikos, Marseille)

Inese Jaunzemeová (78), lotyšská oštepárka, zlatá na OH 1956

Jaroslav Jiřík (71), český hokejista, s čs. tímom na ZOH druhý (1968) a tretí (1964), na MS dve striebra a tri bronzy

Stefka Jordanovová (64), bulharská halová majsterka Európy 1973 na 800 m

Roman Kukleta (46), český futbalista, čs. kráľ strelcov 1990-91

Siarhei Lahun (22), bieloruský vzpierač, na MS 2009 druhý, 2010 tretí do 85 kg – havária

Erhard Loretan (52), švajčiarsky horolezec, stál na všetkých 14 osemtisícovkách – pád na túre v Alpách

Oldřich Machač (65), český hokejový obranca, trojnásobný majster sveta (1972, 1974, 1976) a olympijský medailista (1968 a 1976 striebro, 1972 bronz)

Bernd a Reiner Metheovci (47), nemecké dvojičky rozhodcov hádzanej – obete nehody cestou na zápas

Mika Myllylä (41), fínsky bežec na lyžiach, 6-násobný medailista OH (1 – 1 – 4) a 9-násobný MS (4 – 3 – 2), v r. 2001 usvedčený z dopingu

Kurt Nielsen (80), dánsky tenista, dvakrát finalista dvojhry vo Wimbledone, víťaz mixu na US Open 1957

Ladislav Novák (79), český futbalista, kapitán čs. tímu, ktorý skončil druhý na MS 962 a tretí na ME 1960, neskôr tréner (s Duklou získal čs. titul 1982)

Héctor Núnez (75), uruguajský futbalista, tréner Kostariky a Uruguaja

Eva Palyzová (75), česká džokejka, dvakrát druhá na Veľkej pardubickej

Andrea Pazzagli (51), taliansky futbalový brankár, s AC Miláno víťaz EPM 1990

Jesús María Pereda (73), španielsky futbalista, člen zlatého tímu ME 1964

Bill Roycroft (96), austrálsky jazdec military, z piatich OH má zlato a dva bronzy

Cesare Rubini (87), taliansky basketbalista (hral vo finále ME 1946 proti Československu), potom ako pólista získal na OH zlato (1948) aj bronz (1952), neskôr basketbalový tréner (Taliansko doviedol k striebru na OH 1980)

Lubomír Tesáček (54), český bežec, halový majster Európy 1984 na 3000 m

Xavier Tondo (32), španielsky cyklista, vlani šiesty na Vuelte – autonehoda

Robert Traylor (34), americký basketbalista, v NBA zohral 438 zápasov

Grete Waitzová (57), nórska maratónkyňa, majsterka sveta 1983, na OH 1984 druhá, 9-krát vyhrala maratón v New Yorku

Samuel Wanjiru (24), kenský maratónec, olympijský víťaz 2008 – zabil sa pri skoku z balkóna svojho domu

Johny Wilson (82), kanadský hokejista, s Detroitom štyrikrát víťaz Stanleyho pohára

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov