Ako zloží Šatan nomináciu? Nikto nechce v tíme rakovinu, tvrdí Valábik

Ktorých hokejistov bude mať tréner Craig Ramsay k dispozícii na olympiáde?
Ktorých hokejistov bude mať tréner Craig Ramsay k dispozícii na olympiáde? (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|19. dec 2017 o 16:00

Ktorí hokejisti budu reprezentovať Slovensko na olympiáde? Má šancu Réway? Pôjde Radivojevič?

BRATISLAVA. Koná sa len raz za štyri roky. Štartovať na nej je snom každého športovca. O štart na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu bojuje približne päťdesiatka slovenských hokejistov.

Do záverečnej nominácie sa dostane 25 hráčov. V kádri budú výlučne hokejisti, ktorí pôsobia v Európe.

Reprezentácia má za sebou turnaj v Nórsku, ktorý bol posledným testom pred olympiádou. Generálny manažér národného tímu Miroslav Šatan naznačil, že predstavu o olympijskom výbere má jasnú na osemdesiat percent.

O zvyšné miesta môžu hráči bojovať ešte zhruba mesiac. Potom Šatan oznámi konečnú nomináciu. Vyberať bude najmä z hráčov, ktorí boli na posledných dvoch turnajoch.

Do nominácie môžu zasiahnuť nečakané zranenia, výrazná strata alebo nárast formy. Napriek tomu sa už dá odhadovať, ktorí slovenskí hokejisti sa dostanú do Pjongčangu.

Jasnou jednotkou je Laco

Na olympiádu pôjdu traja brankári a zrejme ôsmi obrancovia a štrnásti útočníci. Na brankársky post sa reálne núka šesť adeptov (Ján Laco, Július Hudáček, Marek Čiliak, Branislav Konrád, Denis Godla, Patrik Rybár).

Na majstrovstvách sveta sa v posledných rokoch osvedčil model s dvoma skúsenými brankármi, ktorých doplnil jeden mladík.

Ján Laco.
Ján Laco. (Autor: TASR)

„Teraz ide o olympiádu, takže nie je vhodný čas, aby sme experimentovali. Treba zobrať troch najlepších brankárov,“ tvrdí bývalý hokejista Boris Valábik.

Reprezentáciu má dobre zmapovanú, keďže v súčasnosti pôsobí ako spolukomentátor. Navyše kouča národného tímu Craiga Ramsayho zažil v NHL počas pôsobenia v Atlante a pozná jeho zmýšľanie.

„Takýto dobrý a vyrovnaný brankársky post sme nemali dlhé roky. Jednoznačnou jednotkou je však Ján Laco,“ hovorí Valábik.

Radšej na tribúne ako doma

To, že bude 36-ročný hrdina strieborných majstrovstiev sveta 2012 aj v olympijskej nominácii, naznačil aj Šatan. Pozíciu jednotky mu už dávnejšie prisúdil aj tréner brankárov v reprezentácii Ján Lašák.

Ďalším brankárom bude zrejme Hudáček, ktorý nechýbal na posledných šiestich svetových šampionátoch a dobrú fazónu ukazuje aj v tejto sezóne v Čerepovci.

Tretím brankárom by mohol byť Konrád, ktorý má dlhodobo stabilnú výkonnosť v Olomouci a navyše pasuje do kabíny.

„Treba hľadať aj vhodných brankárov po ľudskej stránke. Brankár si musí byť vedomý, že možno bude len na tribúne a musí s tým byť zmierený,“ vraví Valábik.

„Neexistuje však hráč, ktorý by povedal, že na olympiádu nepôjde. Je vždy lepšie sedieť na olympiáde na tribúne, ako ju sledovať v televízii,“ dodáva.

Do obrany štyria tridsiatnici

V ôsmich prípravných zápasoch, ktoré reprezentácia odohrala pod vedením trénera Ramsayho, si zahralo pätnásť obrancov. Ôsmi z nich pôjdu na olympiádu. V obrane budú zrejme až štyria tridsiatnici.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ako zloží Šatan nomináciu? Nikto nechce v tíme rakovinu, tvrdí Valábik