Somík má v ruskom Čerepovci podobnú zmluvu ako v NHL

Sportnet|3. sep 2005 o 00:00

Majster sveta z Göteborgu 2002 RADOVAN SOMÍK nedostal od svojho bývalého klubu NHL Philadelphia Flyers kvalifikačný kontrakt na novú sezónu, a tak podpísal ročnú zmluvu s ruským mužstvom Severstaľ Čerepovec. Včera si v Bratislave vybavoval víza, v utorok

FOTO - AUTOR

Majster sveta z Göteborgu 2002 RADOVAN SOMÍK nedostal od svojho bývalého klubu NHL Philadelphia Flyers kvalifikačný kontrakt na novú sezónu, a tak podpísal ročnú zmluvu s ruským mužstvom Severstaľ Čerepovec. Včera si v Bratislave vybavoval víza, v utorok letí z Viedne do Moskvy.

Boli ste sklamaný, keď sa Philadelphia po dvoch rokoch vzdala vašich služieb?

"Bol. Ale taký je hokejový život. Treba ísť ďalej. S mojím agentom Mikom Deutschom sme čakali na ponuky zo zámoria, no keď neprišli, zamerali sme sa na Európu."

Minulú sezónu ste dohrali vo švédskom Malmö. Prečo teraz padla voľba na Rusko?

"Malmö vypadlo z elitnej súťaže. Ponuka z Čerepovca sa mi zdala finančne lákavá, porovnateľná, akú som mal v NHL. Ruská liga je kvalitná, radil som sa o tomto kroku so Zvolenčanom Lacom Čiernym, ktorý nastúpil do Severstaľu už uprostred leta. Je najvyšší čas začať sezónu, veď superliga štartuje v utorok. V ten deň priletím do hlavného mesta a hneď na druhý deň by som mal v Togliatti nastúpiť na majstrovský zápas. Severstaľ má základný cieľ postúpiť do play off."

Je to váš prvý angažmán v Rusku. Čo viete o klube, o podmienkach, o meste?

"Veľmi málo. Budeme tam traja legionári, okrem Čierneho je na súpiske aj kanadský brankár Marc Lamothe. Kvôli adaptácii na nové prostredie cestujem najprv sám, neskoršie by mala za mnou pricestovať aj manželka s dcérou. Teraz musím oprášiť ruštinu, veď od základnej školy, a to je už poriadne dávno, som ju nepoužíval. Priemyselné mesto je vraj nevábne, ale rok by som tam mal vydržať. Vyskúšam si niečo nové."

Martin sa v tomto ročníku vrátil do extraligy. Nemali ste ponuky vrátiť sa do materského klubu?

"Mal a som vďačný klubu, že v prípravnom období som mohol trénovať s prvým mužstvom. Ale na návrat do Martina ešte nedozrel čas. Teraz chcem hrať v zahraničí."

Vizitka Radovana Somíka

Narodený: 5. 5. 1977 v Martine

Výška/hmotnosť: 190 cm/90 kg

Držanie hokejky: pravák

Kariéra v NHL: Philadelphia, zákl. časť: 113 zápasov, 32 bodov (12 gólov + 20 asistencií)

Play off: 15 zápasov, 4 body (2+2)

Reprezentácia - MS: 2001, 2002, Svetový pohár 2004

Slováci v ruskej superlige v sezóne 2005/06

Martin Štrbák obranca, CSKA Moskva
Tomáš Starosta obranca,Neftechimik Nižnekamsk
Ladislav Čierny obranca,Severstaľ Čerepovec
Radovan Somík útočník, Severstaľ Čerepovec
Richard Kapuš útočník,Metallurg Novokuzneck
Martin Bartek útočník, Metallurg Novokuzneck

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov