Slovenským vlajkonosičom Pálffy

Žigmund Pálffy
Žigmund Pálffy (Autor: tasr)
Vojtech Jurkovič|10. feb 2010 o 20:37

Už na tretích zimných olympijských hrách pôjde na čele slovenských športovcov hokejista.

Slovenskú vlajku ponesie na slávnostnom otvorení XXI. zimných olympijských hier vo Vancouvri hokejista Žigmund Pálffy. V našej výprave niet človeka, ktorý by to nepovažoval za správnu voľbu.

VANCOUVER. Žigo privolil v okamihu. Ihneď si spomenul na svoje prvé olympijské hry v Lillehammeri 1994. Tam niesol vlajku Peter Šťastný. Pálffy bol najproduktívnejší hráč turnaja, na ktorom skončili naši šiesti.

V Nórsku sa naposledy defilovalo v otvorenej prírode.

„Tam sa otváralo na svahu pod mostíkmi. Tancovali všelijakí škriatkovia a bolo mínus dvadsať. Bolo to pekné, ale hala je hala. Iste v nej nebude taká kosa ako v Lillehammeri," smial sa Pálffy. Ako vždy.

Podľa trénera Jána Filca je to logická voľba. Esá z NHL prídu do Vancouvru tri dni po otvorení.

Pre Slováka je hokej jasnou zimnou jednotkou. V Salt Lake City 2002 niesol vlajku kapitán slovenských hokejistov Róbert Petrovický.

Pálffyho vychytala Budajová

Vlajkonosič Pálffy včera trénoval. Z hráčov on a Richard Zedník. Hviezdou však neboli slávni hokejisti, ale brankárka Jana Budajová.

„Janu sme si požičali od trénera ženskej reprezentácie Miroslava Karafiáta. Tá nás na ľade všetkých vychytala," smial sa generálny manažér tímu Peter Bondra.

Okrem Pálffyho so Zedníkom hrala a korčuľovala trojica trénerov - Ján Filc, František Hossa a Ľubomír Pokovič, generálny manažér Peter Bondra i lekár tímu Dalimír Jančovič.

Svižný tréning zavŕšilo minibago, v ktorom najvyššiu streleckú efektívnosť preukázal lekár. Otáznym ostalo, na koľko percent sa opierali do pukov Pálffy so Zedníkom.

Pálffy sa teší na Cháru

Osemnásťročná rodáčka z Liptovského Mikuláša Jana Budajová si počínala v bránke sústredene ako jej o desať rokov starší menovec z Banskej Bystrice Peter Budaj, gólman Colorada. „Dúfam, že nás v bránke podrží aj Jaro Halák. Po zdĺhavom cestovaní nám padla vhod prvá tréningová možnosť. Už sa teším na ostatných chlapcov, najviac asi na Zdena Cháru," povedal Žigmund Pálffy.

„Verím, že vo Vancouvri si zahráme dobre a čo najdlhšie. Vidím to aspoň na štvrťfinále, i keď medaila by bola skvelá," narážal Pálffy na svoje predchádzajúce dve olympiády v Nagane 1998 a Salt Lake City 2002, kde Slovensko nepostúpilo do hlavného turnaja.

Skalický útočník sa v Nagane vôbec nedostal na ľad.

Pálffy: Rozhoduje disciplína

„Na Lillehammer mám krásnu spomienku. Tam sme mali ešte málo hráčov so skúsenosťami z NHL, teraz sa zíde oveľa vyzretejší tím. Ak nie teraz, tak neviem kedy urobíme na olympiáde pekný výsledok," dodal Pálffy. Žigo vidí v slovenskom tíme solídny útočný potenciál. „V súčasnom hokeji však rozhoduje disciplína v obrannej fáze. Neobávam sa však, že by to každému nebolo jasné," povedal.

Sánkara vymení hokejista

BRATISLAVA. Pred štyrmi rokmi v Turíne mal česť byť slovenským vlajkonosičom sánkar Walter Marx. „Preteky som mal až o šesť dní a mohol som si to dovoliť," vravel Marx.

Striktné pokyny nedostal. „Iba som nemal ísť rýchlo. Tí, čo šli za mnou, museli dodržať určitý odstup."

Vlajku prevzal pred výstupom na štadión. Na chrbát si navliekol špeciálny držiak. „Vyzeral ako ruksak, ale bol otočený spredu. Doň sa vlajka zapichla, aby držala. Bolo to dosť ťažké."

Žrď mala vyše dvoch metrov, vážila asi desať kilogramov. „Drina to nebola, skôr zážitok. Bol som paf, že mám tú česť. Nevnímal som to." Vlajku niesol asi pätnásť minút, kým s ňou neobišiel štadión. Vo Vancouvri ho vymení hokejista Žigmund Pálffy.

„Lepšieho ani nemohli vybrať. Žigo je natoľko ostrieľaný chlap, že s tým nebude mať nijaký problém," smial sa.

Pavol Spál

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovenským vlajkonosičom Pálffy