Slovenský mužský tenis hľadá lídra

Lukáš Lacko ako líder daviscupového tímu zatiaľ nepresvedčil.
Lukáš Lacko ako líder daviscupového tímu zatiaľ nepresvedčil. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|8. mar 2011 o 13:07

Slovenský mužský tenis je v kríze. Na jeseň bude bojovať len o záchranu v prvej skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára.

BRATISLAVA. Slovenský mužský tenis stále hľadá novú generáciu hráčov, ktorá by sa vedela priblížiť k výsledkom z minulých rokov.

Víkendové stretnutie Davisovho pohára v Portugalsku potvrdilo realitu a nevyrovnanosť tímu kapitána Miloša Mečířa. S favorizovanými domácimi antukármi naši hráči držali krok len v jednej dvojhre a podľa predpokladov vyhrali iba štvorhru.

Slovenskí tenisti tak budú hrať len o záchranu druhej svetovej skupiny. „Sám som si myslel, že dvojica Lukáš Lacko a Martin Kližan má šancu sa priblížiť k svetovej špičke už tento rok. Bohužiaľ, chlapci na to ešte nemajú. Dokážu zahrať jeden, dva zápasy výborne, ale tempo nevedia udržať. Potrebujú určitý čas dozrieť,“ rozhovoril sa sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

Lacko málo pracuje v tréningu

Náš tím momentálne nemá v prvej stovke ani jedného hráča a reprezentácii chýba líder. Podľa rebríčkového postavenia aj výsledkov by ním mal byť Lukáš Lacko.

„Lukáš je veľmi nadaný hráč. Dokázal to v zápasoch, či už proti Nadalovi alebo iným hráčom z top dvadsiatky rebríčka. Má všetky predpoklady na to, aby nadviazal na éru Kučeru s Hrbatým, ale málo pracuje. Svoj talent nezúročuje. Pokiaľ toto nezlepší, neposunie sa vyššie. Ak áno, má na to byť stabilne v prvej päťdesiatke,“ dodal Moška.

Podobný názor má aj Dominik Hrbatý, ktorý tiež upozorňuje na Lackovu pohodlnosť. „Lukáš sa musí viac venovať tenisu, musí s ním žiť,“ povedala bývalá svetová dvanástka.

Slovenskou dvojkou v rebríčku je momentálne Karol Beck, ale ten dlhodobo odmieta reprezentovať.

Za národný tím hráva ako dvojka Martin Kližan, ktorý síce podal v prvej dvojhre v Portugalsku veľmi dobrý výkon, ale po päťsetovej prehre tímu k bodom nepomohol. „Kližan má skvelé parametre na tenis, ale musí dozrieť osobnostne. To sa však nedá natrénovať,“ povedal Moška.

„Kližan má údery svetového hráča, ale ešte má v hre veci, ktoré ho brzdia,“ dodáva Hrbatý.

Hrbatému sa páči progres Andreja Martina

Bývalá slovenská jednotka vidí nádej v Andrejovi Martinovi, ktorý sa za posledný rok a pol posunul v rebríčku o tristo miest a do Portugalska necestoval len pre zranenie. „Andrej dal v poslednom čase tenisu veľa. Tvrdo pracuje, veľmi sa mi páči jeho prístup. Nie je taký talentovaný ako Kližan, ale nahrádza to usilovnosťou v príprave.“

O záchranu v euroafrickej zóne budú Slováci hrať v septembri alebo októbri. „V boji o záchranu nás čaká s veľkou pravdepodobnosťou Ukrajina so štvrťfinalistom Australian Open Dolgopolovom alebo Južná Afrika. Bol by som rád, aby sme hrali doma, čím by sa naše šance zvýšili. Každopádne musíme tvrdo pracovať na zlepšení,“ dodal Moška.

Slovenskí tenisti sa môžu teoreticky stretnúť aj so Švajčiarskom, ale to by muselo prehrať doma s Portugalskom. So Švajčiarskom by sme hrali vonku, s Ukrajinou alebo Južnou Afrikou doma.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovenský mužský tenis hľadá lídra