Slovenský futbalový zázrak? Stojí za ním mäsiar i kaderník (komentár)

Juraj Berzedi|16. máj 2021 o 11:45

Titul, zostup i postup na Slovensku.

„Futbal je jednoduchá hra. 22 mužov naháňa 90 minút loptu a na konci vždy vyhrajú Nemci,“ je známy výrok legendárneho Angličana Garyho Linekera.

V slovenských končinách to začína platiť o futbalovom Slovane, ktorý tretíkrát v rade získal majstrovský titul. Zaslúžene.

Na Slovensku nemá výraznú konkurenciu. Niet sa čomu čudovať. Podmienky, aké majú hráči v Slovane, sú niekoľkonásobne lepšie v porovnaní s Dunajskou Stredou či Trnavou.

Kým v Slovane zarábajú niektorí hráči v desiatkach tisíc eur, v ostatných kluboch je to len v tisíckach. Výrazný ekonomický nepomer Slovan zvýhodní aj v ďalších sezónach.

Z Fortuna ligy vypadla Nitra. Nič prekvapujúce. Z niekdajšej futbalovej bašty sa stal problémový klub, v ktorom neplatia elementárne pravidlá slušnosti.

Je to ako futbalová telenovela plná absurdností, intríg a klamstiev. Nitra je na dne. Možno ho už aj prerazila.

Klub sa dostal do takého marazmu, že na budúcu sezónu nemusí dostať licenciu ani pre druhú ligu. Je reálne, že napokon spadne až o dve úrovne nižšie.

Futbalová Nitra vypadla z Fortuna ligy. Kde sa zastaví?
Futbalová Nitra vypadla z Fortuna ligy. Kde sa zastaví? (Autor: TASR)

A potom je tu Liptovský Mikuláš. Klub, ktorý mal pred sezónou veľké finančné ťažkosti. Funkcionári dokonca zvažovali, či ho prihlásia do druhej ligy.

Riskli to. Mali jeden z najnižších rozpočtov, aj preto si dávali cieľ záchranu. Maximálne hrať v pokojnom strede tabuľky. Bez veľkého stresu.

Napokon sa však stalo niečo nevídané. Liptáci vyhrali druhú ligu. A to s hráčmi, ktorí popri futbale aj pracujú. V kádri majú mäsiara i kaderníka.

Liptáci vyhrali druhú ligu. A to s hráčmi, ktorí popri futbale aj pracujú. V kádri majú mäsiara i kaderníka. Za futbal dostávajú pár stoviek eur. Zrejme viac by dostali v solventnom štvrtoligovom klube na juhu Slovenska. 


Autor

Za futbal dostávajú pár stoviek eur. Zrejme viac by dostali v solventnom štvrtoligovom klube na juhu Slovenska. Aj napriek tomu postúpili do Fortuna ligy.

Kapitán Richard Bartoš, jeden z najlepších hráčov druhej ligy, to prirovnáva k úspechu Leicesteru City, ktorý nie tak dávno získal titul v Premier Leauge.

Liptáci dosiahli slovenský futbalový zázrak. Ako sa im to podarilo?

Hrajú už niekoľko rokov spolu a zdobí ich súdržnosť. Uvedomujú si, že futbal je ich zábava o živobytie sa postarajú aj inde.

Mohla ich inšpirovať aj rodáčka Petra Vlhová.

Bude to stačiť na Fortuna ligu? Je pravdepodobné, že Liptáci nebudú môcť hrať na vlastnom štadióne. Na Slovensku nič výnimočné. Vedeli by o tom rozprávať futbalisti Serede, donedávna aj Trenčína.

Úvahy, že takýto klub nepatrí do ligy, sú nezmyselné. Účasť si vybojovali na ihrisku. A že nie sú tradičný klub? Hm, ako napríklad Nitra? Ďakujeme pekne.

Vedenie klubu však bude musieť zdvoj až strojnásobiť rozpočet, aby sa hráči venovali len futbalu.

A možno budú hrať aj najvyššiu súťaž popri zamestnaní. A spustia nový trend, o ktorom sa na Slovensku dlhšie špekuluje.

A možno mäsiar s kaderníkom prídu na Tehelné pole a zdolajú Slovan. V nedávnom pohárovom zápase k tomu nemali až tak ďaleko. Nič nereálne.

Veď aj Gary Lineker nedávno zmenil koniec svojho výroku: „A na konci, nie vždy vyhrajú Nemci.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Slovenský futbalový zázrak? Stojí za ním mäsiar i kaderník (komentár)