Slováci nezvládli zápas proti Švédom. Ani raz nevystrelili na bránu

Martin Dúbravka dostáva gól z penalty v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Martin Dúbravka dostáva gól z penalty v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|18. jún 2021 o 16:51 (aktualizované 18. jún 2021 o 17:10)

Švédsko dnes zdolalo Slovensko v zápase ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Slovensko - Švédsko 0:1 (0:0)

Gól: 77. Forsberg

Rozhodovali: Daniel Siebert - Jan Seidel, Rafael Foltyn (všetci Nem.). ŽK: 23. Olsson - 76. Dúbravka, 80. Duda, 87. Weiss

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson (88. Bengtsson) - S. Larsson, Olsson (64. Claesson), Ekdal (88. Svensson), Forsberg (90.+ Krafth) - Berg (64. Quaison), Isak

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (65. Haraslín), Šatka, Škriniar, Hubočan (84. Hancko) - Kucka, Hrošovský (84. Ďuriš) - Koscelník, Hamšík (77. Bénes), Mak (77. Weiss) - Duda

PETROHRAD. Švédsko dnes zdolalo Slovensko 1:0 v ďalšom zápase skupiny E na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Na Štadióne Krestovskij v Petrohrade rozhodol Emil Forsberg z pokutového kopu v 77. minúte. Penalte predchádzal zákrok brankár Martina Dúbravku v pokutovom území, za ktorý dostal žltú kartu.

Slováci majú na konte stále tri body za triumf nad Poľskom (2:1), účinkovanie v základnej skupine uzavrú v stredu 23. júna, keď o 18.00 SELČ nastúpia v Seville proti domácemu Španielsku.

Tréner Štefan Tarkovič urobil dve zmeny v základnej zostave oproti výhre nad Poľskom, namiesto Lukáša Haraslína poslal do hry Martina Koscelníka, Jakuba Hromadu vymenil Patrik Hrošovský.

V prvom polčase mali obe mužstvá svoje silnejšie fázy, ale gól nepadol.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Švédsko na ME vo futbale

I. polčas

Švédi spočiatku vyčkávali, nenasadili vysoký pressing, ako prvý ohrozil Dúbravku tečovanou strelou S. Larsson. Slovensko prvýkrát zahrozilo v 5. minúte, ale Kuckova hlavička po rohu Hamšíka išla nad.

Do zakončenia zo vzduchu sa dostal v 13. minúte aj Lustig, ktorý trafil nad po centri zo štandardky po faule Hubočana pri rohovej zástavke. Švédi potom prebrali opticky iniciatívu, usadili sa na polovici súpera, ale nič si nevytvorili, lebo slovenská obrana pracovala spoľahlivo.

(Autor: SofaScore)

Až v 28. minúte zaujal Berg, ktorý však loptu dobre netrafil. Potom už mali viac z hry Slováci, začali byť nebezpečnejší a dostávali sa do náznakov príležitostí. V 30. a 37. minúte švédski obrancovia zblokovali dva pokusy Kucku, pri prvom sa slovenský stredopoliar ešte snažil nacentrovať, druhý bol už poriadna strela zo šestnástky.

Najväčšiu možnosť mali Slováci v 43. minúte, Augustinssonom urobil chybu v rozohrávke cez Koscelníka, ten zrazil loptu k Dudovi, ktorý ju dal Hamšíkovi do dobrej parkety, kapitánovi Slovenska skákajúca lopta ideálne nesadla a letela mimo. V prvom dejstve to bola najmä taktická bitka.

II. polčas

Do druhého polčasu sa išlo bez zmien a hneď sa mohol zopakovať priebeh zo zápasu s Poľskom s rýchlym gólom v slovenskej sieti. Nebezpečne to skúsil Isak, ale Škriniar sa hodil do jeho strely v poslednej chvíli.

V 50. minúte mohol dostať do vedenia Slovákov Duda, jeho projektil z hranice šestnástky tesne minul brvno švédskej brány. Tempo hry potom diktovali hráči Švédska, boli aktívnejší, ale kompaktne sformovaný slovenský blok sa im dlho nedarilo prekonať.

(Autor: SofaScore)

V 58. minúte po Hamšíkovom centri zo štandardky hlavou ohrozil Olsena Kucka, bravúrny zákrok Švéda bol však zbytočný, pískal sa ofsajd. Na druhej strane okamžite zahrozili Švédi, nebezpečnú hlavičku Augustinssona z malého vápna skvele vyrazil Dúbravka na roh. Aj po ňom nebezpečne hlavičkoval Danielson, našťastie pre Slovensko mimo.

V 71. minúte predviedol individuálnu extratriedu Isak, sólom prešiel cez troch Slovákov a jeho tvrdú strelu k pravej tyčke skvele vyrazil Dúbravka.

Eskalácia tlaku severanov vyústila v 75. minúte do situácie, po ktorej sa pískala proti Slovensku penalta po zákroku Dúbravku na prenikajúceho Quaisona. Pokutový kop s istotou premenil Forsberg.

V 87. minúte po rohu Dudu sa v trme-vrme dvakrát dostal k zakončeniu Hancko, ale Švédi s vypätím všetkých síl loptu zblokovali. V nadstavenom čase išiel do šestnástky súpera aj Dúbravka, ale skóre sa už nezmenilo ani po preskúmaní situácie o ruke Švéda vo vlastnej šestnástke cez VAR, resp. strele Kucku tesne nad.

Hlasy po zápase

Štefan Tarkovič, tréner Slovenska: "Bol to obojstranne kvalitný zápas, prvý polčas bol opatrný z oboch strán, nik nechcel otvoriť obrany. My sme mali dva náznaky šancí po strelách Kucku a Hamšíka z väčšej vzdialenosti. Druhý polčas sme vedeli, že sa zápas otvorí a bude sa to trhať. Ukázala sa individuálna kvalita švédskych hráčov. Najprv nás podržal Dúbravka a potom prišiel pokutový kop. Išli do vedenia a my sme sa s tým snažili niečo urobiť, zmenili sme systém na 4-1-4-1. Nepodarilo sa, strašne ma to mrzí, lebo hráči odviedli maximum."

Janne Andersson, tréner Švédska: "Zostava nám fungovala dobre, podali sme obetavý výkon. Hráči sa dobre dopĺňali, mali sme to dobre namixované. Pomohli nám aj náhradníci. Neviem, prečo sa rozhodca rozhodol použiť VAR pri kontrole ruky. Zápas sme mali rozhodnúť skôr. Isak má pred sebou ešte veľkú cestu, môže rásť, ale dnes odviedol veľký kus práce. Kulusevski nenastúpil, bolo to moje rozhodnutie vzhľadom na priebeh zápasu. Slováci hrali dobre, rešpektujeme ich, ukázali dobrých hráčov. Myslím si, že my sme mohli hrať vo viacerých fázach ešte lepšie. Sme však po tomto zápase v dobrej pozícii."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slováci nezvládli zápas proti Švédom. Ani raz nevystrelili na bránu