Tarkovič mal dohodu s Hamšíkom. Nekalkuluje, ale verí v malý zázrak

Štefan Tarkovič a Michal Ďuriš  zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020 (2021).
Štefan Tarkovič a Michal Ďuriš zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020 (2021). (Autor: SITA/AP)
Juraj Berzedi|18. jún 2021 o 19:00

Tréner Štefan Tarkovič reaguje po zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

PETROHRAD, BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti v druhom zápase na majstrovstvách Európy prehrali so Švédskom 0:1.

Hoci to dlho vyzeralo, že môžu uhrať bod, ktorý by im zaručil postup zo základnej skupiny. Napokon sa ho nedočkali.

Jediný gól Švédov strelil v 77. minúte Emil Forsberg z pokutového kopu. Podľa brankára Martina Dúbravku bol faul, ktorý predchádzal penalte, veľmi sporný.

Podľa spomalených záberov to vyzeralo na jasnú penaltu.

„Nebudem komentovať výroky rozhodcov,“ naznačil na tlačovej konferencii slovenský tréner Štefan Tarkovič.

Švédi boli pripravení na Maka

Po víťazstve nad Poľskom 2:1, odohrali Slováci opäť solídny zápas. Najmä v defenzíve pôsobili kompaktne, až na malé výnimky. Švédi boli nebezpeční najmä zo vzduchu.

„Bol to zápas, v ktorom sme potrebovali bod a Švédi víťazstvo. V druhom polčase sa ukázala ich individuálna kvalita. Podržal nás aj brankár Dúbravka,“ priznal Tarkovič.

Slovenskí futbalisti mali 58-percentné držanie lopty. Švédi ich často nenapádali, ale s ich organizovanou obranou si Slováci nevedeli poradiť.

Najlepší úsek hry zaznamenali v poslednej pätnásťminútovke prvého polčasu. Do náznakov šancí sa dostali Juraj Kucka či Marek Hamšík.

Slováci si však vyloženú gólovú príležitosť nevypracovali. Za celý zápas napokon nevystrelili ani do priestoru súperovej bránky.

„Tak, ako sme sa my pripravovali na hru Švédska, oni sa pripravili na nás. Zužovali a skracovali stred ihriska, zobrali nám priestor a ťažko sme sa dostávali do finálnej fázy. Boli pripravení aj na Maka,“ uviedol Tarkovič.

Tarkovič je rád, že je na EURO

Švédi v tomto roku vyhrali piaty zo šiestich zápasov. Majú len jednu bezgólovú remízu so Španielskom v úvodnom zápase na EURO. So štyrmi bodmi majú istý postup do osemfinále.

V úvodnom dejstve ich však Slováci nepúšťali do šancí. Po zmene strán im však dochádzali sily a Švédi boli aktívnejší.

„Treba si uvedomiť, proti komu sme hrali. V rebríčku UEFA sú na 18. mieste, my až na 36. mieste,“ upozornil Tarkovič.

Emil Forsberg sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Emil Forsberg sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR)

„Pri ich kvalite sa dalo čakať, že si vypracujú šance. Z hry gól napokon nedali, ale prehrali sme,“ dodal slovenský kouč.

V závere Tarkovič zmenil rozostavenie, do hry poslal čerstvých hráčov, ale vyrovnať sa im už nepodarilo. Aj napriek tomu je s výkonom svojich zverencov spokojný.

„Hráči odviedli maximum, som rád, že môžeme byť na EURO a hrať také ťažké zápasy proti tímom, ktoré patria k európskej špičke,“ poznamenal reprezentačný tréner.

S Hamšíkom i Pekaríkom mal dohodu

Po zápase s Poľskom urobil v zostave dve zmeny. Jakuba Hromadu nahradil v strede poľa Patrik Hrošovský. A na pravom krídle nastúpil Martin Koscelník namiesto Lukáša Haraslína.

Hromada nebol úplne fit. Cítil zadný stehenný sval. Švédi hrajú štýlom, ktorý si vyžaduje hráčov, ktorí budú behať a zvládať súboje. S Hrošovského výkonom nemám problém.


Štefan Tarkovič, tréner Slovenska

„Hromada nebol úplne fit. Cítil zadný stehenný sval. Švédi hrajú štýlom, ktorý si vyžaduje hráčov, ktorí budú behať a zvládať súboje. S Hrošovského výkonom nemám problém,“ priznal Tarkovič.

Nasadením Koscelníka chcel eliminovať ľavú stranu švédskeho tímu. Peter Pekarík sa mal zameriavať na bránenie Emila Forsberga.

„Prvý polčas to fungovalo. V druhom sa Pekarík vypýtal dole, tak sme posunuli Koscelníka na pravú obranu,“ doplnil.

V druhom polčase dochádzali sily aj viacerým slovenským hráčom. Z ihriska odišiel aj vyčerpaný kapitán Marek Hamšík.

„Pekarík mal ťažkosti so zadným stehenným svalom. Dohodli sme sa, keď to bude vážne, pôjde dole. Marek nebol zranený, ale dohodli sme, že ak nebude mať energiu, vystriedam ho,“ načrtol Tarkovič.

Nekalkuluje, ale verí v malý zázrak

Situácia v skupine je zamotaná. Slováci majú tri body a posledný zápas odohrajú v stredu proti favorizovanému Španielsku. Na istý postup zo skupiny potrebujú ešte bod. Za určitých okolností však postúpiť aj s tromi.

„Prišli sme na turnaj v pozícii outsidera. Každý rátal, že s nami získa tri body. Som rád, že k vyrovnanosti v skupine sme prispeli aj my,“ tvrdí Tarkovič.

Pred piatimi rokmi na EURO 2016 Slováci zvládli tretí zápas v skupine. Získali potrebný bod proti silnému Anglicku a postúpili do osemfinále.

„Máme kvalitu, aby sme zdramatizovali vývoj v skupine. Ak budeme mať rovnaký prístup ako prvé dva zápasy, môžeme veriť v malý zázrak, že zoberieme body Španielom,“ dodal.

O postupových šanciach však príliš nechcel špekulovať.

„Neviem, či nám budú stačiť tri body. Nechce sa mi kalkulovať. Som rád, že sa posúvame dopredu. Snažíme sa mužstvo prebudovať a takéto zápasy nám pomáhajú. Dôležité je, aby sme ostali motivovaní,“ upozornil Tarkovič.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tarkovič mal dohodu s Hamšíkom. Nekalkuluje, ale verí v malý zázrak