Tretia prehra za sebou. Slováci zbabrali zápas proti Švajčiarom

Slovensko - Švajčiarsko: Slovenskí hokejisti neuspeli a prehrali 3:5.
Slovensko - Švajčiarsko: Slovenskí hokejisti neuspeli a prehrali 3:5. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|18. máj 2022 o 21:55 (aktualizované 18. máj 2022 o 22:37)

Švajčiarsko dnes zdolalo Slovensko na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok. Slováci prehrali 3:5.

Slovensko - Švajčiarsko: Výsledok a štatistiky zápasu na MS v hokeji 2022

Slovensko - Švajčiarsko 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)

Góly: 11. Roman (Lantoši, Liška), 26. Slafkovský (Krištof, Tatar), 50. Takáč (Sýkora, Grman) - 1. Malgin (Suter), 24. Egli (Scherwey, Bertschy), 33. Meier (Suter), 46. Hischier (Marti), 60. Herzog (Malgin, Suter)

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Rekucki - Davis (obaja USA), Sormunen (Fín.), vylúčení: 5:9 na 2 min, navyše: Fora (Švajčiarsko) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, zmena: Slovensko od 21. min bez Pospíšila.

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Jánošík - Tatar, Krištof, Pospíšil - Regenda, Minárik, Slafkovský - Lantoši, Roman, Liška - Takáč, Tamáši, Sýkora - Lunter

Švajčiarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti - Meier, Hischier, Kurashev - Simion, Suter, Malgin - Ambühl, Corvi, Herzog - Scherwey, Bertschy, Thürkauf

HELSINKI. Slovenskí hokejisti si na MS v hokeji 2022 pripísali tretiu prehru v skupine A. So Švajčiarskom prehrali 3:5, keď nevyužili viacero presiloviek.

V závere zápasu mali pritom 5-minútovú presilovku a v rámci nej aj dvominútovú prevahu o dvoch hráčov. Vyrovnávajúci gól nedokázali streliť.

Slovenský tím mal veľmi zlý vstup do zápasu. Po chybe Petra Čerešňáka inkasovali Slováci gól počas vlastnej presilovky už v prvej minúte zápasu.

Následne v ďalšej presilovke mohli Švajčiari zvýšiť, ľahko sa dostávali do šancí, výborne korčuľovali a napádali rozohrávku slovenského tímu.

„Naša najslabšia tretina na týchto MS...“ hodnotil po prvej dvadsaťminútovke aj generálny manažér reprezentácie Miroslava Šatan.

„Švajčiari sú lepší, silní na puku, v plnej rýchlosti prechádzajú našou modrou čiarou a robí nám to veľké problémy,“ hovoril spolukomentátor RTVS Vladimír Országh.

„Hýria aktivitou, majú rýchly prístup, rýchlo si vymieňajú puk.“

Rozhodcovia často vylučovali na oboch stranách, no slovenské presilovky boli málo vydarené. Nezvládli ani 30-sekundovú presilovku o dvoch hráčov.

Nevedeli si dostať súpera vôbec pod tlak, chýbala streľba, prehrávali súboje. Naopak v presilovkách často hrozili Švajčiari protiútokmi.

„Ešte som nevidel, aby mal súper toľko nájazdov pri vlastných oslabeniach,“ komentoval zápas Marián Gáborík.

Smolu mal slovenský tím pri treťom inkasovanom góle v 35. minúte. V momente keď sa skončil trest Timovi Meierovi a naskočil na ľad, odrazil sa k nemu puk. Nájazd na slovenského brankára premenil – 3:2. V úvode poslednej tretiny zvýšil Nico Hirschier na 4:2

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji 2022

V poslednej tretine sa obraz hry mierne zlepšil, slovenskí hráči vyhrávali súboje a vytvorili si šance. Samuel Takáč strelil dôležitý gól dokázal znížiť.

V závere zápasu mal slovenský tím výhodu 5-minútovej presilovky a dve minúty mal prevahu o dvoch hráčov. Švajčiari sa dokázali ubrániť a v závere strelili Herzog gól do prázdnej bránky.

V tabuľke A-skupiny ostalo Slovensko po štyroch zápasoch na 6. priečke. V skupine ich čakajú ešte tri zápasy. Nasledujúci zápas na MS odohrá slovenská reprezentácia v piatok o 19.20 proti Kazachstanu.

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a aktuálne tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji 2022

I. tretina:

Slováci hrali už po 20 sekundách duelu v početnej výhode, ale namiesto strelenia vedúceho gólu v nej inkasovali. Po chybe Čerešňáka pri rozohrávke uspel v samostatnom nájazde na Húsku Denis Malgin.

Zakrátko Čerešňák nechtiac prihral puk Thürkaufovi, toho však Húska už vychytal. V siedmej minúte hrali prvú presilovú hru aj Švajčiari.

Vytvorili si útočný tlak a niekoľkokrát ohrozili slovenského gólmana, ale svoj náskok si nezvýšili. Pykali za to v strede úvodnej tretiny, keď Miloš Roman vyrovnal stav na 1:1.

VIDEO: Miloš Roman a jeho gól na 1:1

Po prieniku a zakončení Lantošiho dorazil do odkrytej bránky puk, ktorý za sebou nechal Genoni. O minútu neskôr dostali Slováci druhú presilovkovú príležitosť.

Nič z nej nevyťažili, naopak, Švajčiari mohli znova skórovať vo vlastnom oslabení po úniku Foru. Húska čelil v prvej dvadsaťminútovke 17 strelám, Genoni len šiestim.

II. tretina:

Do druhej tretiny nenastúpil Pospíšil, ktorý už pred zápasom nebol úplne fit. Hneď v úvode tretiny Krištof trafil tyčku švajčiarskej bránky. V 24. minúte išli Švajčiari do vedenia 2:1, keď si strelu Dominika Egliho od modrej čiary zrazil do vlastnej bránky Grman.

V 26. minúte Juraj Slafkovský pohotovo vystrelil švihom z pravého kruhu a vyrovnal skóre na 2:2 svojím prvým gólom na seniorskom šampionáte. V 28. minúte hrali Slováci tretiu presilovku v zápase, no aj tá zostala nevyužitá.

VIDEO: Juraj Slafkovský a jeho gól na 2:2

Vzápätí fauloval ďalší Švajčiar, ale početnú výhodu Slovákov skrátilo vylúčenie Lantošiho. Ani vo formáte štyroch proti štyrom sa nehralo dlho, Tatar si individuálnou akciou pred bránkou súpera vypýtal faul.

Hneď ako sa skončila krátka presilovka Slovenska štyroch proti trom, naskočil z trestnej lavice Timo Meier, prebral si odrazený puk a presnou strelou do horného rohu Húskovej bránky poslal svoj tím do vedenia 3:2.

Séria vylúčení pokračovala a Slováci hrali v závere tretiny presilovku o dvoch hráčov dlhú 35 sekúnd. Gól v nej nepadol.

III. tretina:

Na začiatku tretej tretiny dohrávali Slováci presilovú hru, ale nestihli ju využiť. V 44. minúte Švajčiari druhýkrát v zápase zle striedali a Slováci hrali ďalšiu presilovku. Tatar v nej strelou bez prípravy trafil hornú tyčku Genoniho bránky.

Len polminúty po ubránení oslabenia Švajčiari udreli po štvrtý raz v dueli. Nico Hischier využil dieru v slovenskej obrane a po prieniku prekonal Húsku zakončením pomedzi nohy.

V 49. minúte strelil kontaktný gól Slovenska na 3:4 Samuel Takáč, ktorého jednoduchú strelu z uhla si zrazil do vlastnej bránky Geisser. V 54. minúte dostal Fora vyšší trest za faul kolenom a rozhodcovia ho vylúčili do konca zápasu.

VIDEO: Samuel Takáč a jeho gól na 3:4

Slovákom daroval päťminútovú presilovku, z ktorej sa neskôr stala dlhá početná výhoda piatich proti trom. V 58. minúte tréneri poslali Húsku na striedačku a Slováci sa pokúšali vyrovnať stav so šiestimi korčuliarmi.

Minútu a pol pred koncom však prišlo zbytočné vylúčenie Húsku za zdržovanie hry a Švajčiari v presilovke spečatili triumf gólom do prázdnej bránky.

Po záverečnom hvizde sa strhla na ľade hromadná šarvátka. Za najlepších hráčov duelu vyhlásili Miloša Romana s Nica Hischiera.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS/

Ján Pardavý, asistent trénera Slovenska: "Dnes naše presilovky rozhodli zápas. Neboli sme efektívni. Nepomáhali sme si ani pri založení útoku, ani v hre v útočnom pásme. Zlepšilo sa to až v tretej tretine. Nič sme z toho nevyťažili. Pripravovali sme sa na súpera, ale ten nás v prvých dvoch tretinách k ničomu nepustil. Malé detaily nás dávali dolu, v tretej tretine to bolo lepšie, keď sme urobili zmeny."

Tomáš Tatar, kapitán Slovenska: "Budeme si musieť sadnúť k presilovkám a poradiť sa, ako to robiť. Musíme vedieť, koho tam chceme a ako to chceme hrať. Tie špeciálne tímy sú veľmi dôležité. Najviac ma mrzí, že sa strašne narobíme na naše góly a tie, čo dostávame, sú veľké nezmysly, čo nás všetkých ubíja. Čakajú nás ešte tri zápasy, ktoré sa dajú vyhrať, a potom máme šancu na postup."

Peter Čerešňák, obranca Slovenska: "Nebol to dobrý zápas z mojej strany, či zo strany tímu. Predstavovali sme si to inak. Bojovali sme, ale nepodarilo sa nám to zvrátiť. Chýbal nám gól, presilovky 5 na 3 sa musia premieňať. Nevyužili sme to, je to veľká škoda. Nemôžeme vešať hlavy, máme ešte tri zápasy a musíme sa na ne sústrediť."

Martin Fehérváry, obranca Slovenska: "Bol to náročný duel a nezačali sme ho najlepšie. Švajčiari dobre napádali, nevedeli sme sa dostať do útočného pásma. Nefungovali nám presilovky a musíme na tom zapracovať. Nedokázali sme si dobre posúvať puky. V tej presilovke 5 na 3 sme sa snažili strieľať, ale nevedeli sme si tam vytvoriť finálnu prihrávku."

Michal Krištof, útočník Slovenska: "Prvá tretina bola zlá, ale potom sme sa dostali do zápasu a bolo to vyrovnané. Ale zasa sme im našimi chybami nechali dať góly. To sa nemôže stávať na takýchto fórach, proti Kanade to bolo to isté, mohli sme mať z týchto zápasov minimálne tri body. Radšej by som prehral 0:10 a hodil to za hlavu, ale keď človek vie, že je blízko, a nevychádza to, to je niečo, čo sa nedá len tak ľahko spláchnuť. Musíme hrať ďalej a čo najlepšie. A vyhrať najbližšie zápasy."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Tretia prehra za sebou. Slováci zbabrali zápas proti Švajčiarom