23.06.2021 | E
23.06.2021 | E
5 - 0
(2:0)

Poštíp ma. Kozák spravil netradičný ťah a Slováci ohromili svet

Salto Juraja Kucku po pamätnom góle do siete Španielska.
Salto Juraja Kucku po pamätnom góle do siete Španielska. (Autor: TASR)
Pavol Spál|22. jún 2021 o 15:36

Slovensko v Španielsku nikdy nevyhralo. Stane sa malý zázrak?

ŽILINA. Televízny komentátor Marcel Merčiak sa bezprostredne po víťaznom góle spýtal bývalého reprezentanta Mariána Zemana. „Marián, musíš ma poštípať, či je to pravda.“

V Žiline bol rámus vyvolaný radosťou ako nikdy predtým. Pot mu stekal po tvári, tréner Ján Kozák bol napätý, emócie nezamaskoval.

Na lavičke počas zápasu neobsedel. Keď cítil krivdu, rozčertil sa na rozhodcu, ale vzápätí sa mu s úsmevom na tvári ihneď ospravedlnil.

Známy búrlivák sa ovládol. Jeho tím ohromil svet a po heroickom výkone pokoril dovtedy osem rokov v kvalifikácii nezdolaných Španielov.

Rozhodol najmenší na ihrisku

Bola jeseň 2014. Slovensko v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 nečakane a senzačne zdolalo Španielsko 2:1.

Prvý gól dal Juraj Kucka, druhý pridal Miroslav Stoch. Najmenší hráč na ihrisku sa presadil preňho absolútne netradične. Hlavou.

Keď sme sa vtedy pred zápasom spýtali chýrneho trénera Vicente del Bosqueho, či sa pamätá, ako ho Kozák už raz ako hráč zdolal - Španiel reagoval s prekvapeným výrazom tváre, že veru nie.

Ale potom si ho zapamätal.

Sedem defenzívnych hráčov

„Slováci boli dobrí v útoku aj obrane. Ich protiútoky stáli za to," priznal Bosque, ktorý ako jediný tréner vyhral titul majstra sveta, Európy a tiež Ligu majstrov.

Kozák zatienil jedného z najúspešnejších trénerov všetkých čias tentokrát aj v stratégii.

Slovensko - Španielsko 2:1 (1:0)

Kvalifikácia ME 2016, Žilina, C-skupina:

Zápas sa hral 9.októbra 2014

Gól: 17. Kucka, 86. Stoch - 82. Alcacer, žlté karty: Kucka, Hubočan, Stoch, Gyömbér - Silva, Cazorla. Rozhodovali Holanďania Kuipers - van Roekel, Zeinstra, 9478 divákov

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Gyömbér, Kucka (83. Kiss) - Mak (60. Stoch), Weiss (54. Ďuriš) - Hamšík

Španielsko: Casillas - Juanfran (81. Cazorla), Pique, Albiol (58. Pedro Rodriguez), Alba - Busquets, Koke - Silva (71. Alcacer), Fabregas, Iniesta - Costa

„Počul som už niekde, že nás podcenili. Nie je to pravda, ide o zavádzanie. Donútili sme ich ísť do maxima. Niekedy sa šťastie prikloní k tomu, kto bojuje,“ vravel Kozák.

Vymyslel netradičný ťah a ten mu vyšiel.

Kozák prekvapil aj Hamšíka

Nasadil sedem defenzívnych hráčov, z toho tri defenzívne štíty a na hrot útoku poslal tvorcu hry Mareka Hamšíka.

„Tréner tým prekvapil aj mňa,“ priznal vtedy Hamšík.

„Nikto to nečakal. Je to malá futbalová senzácia, niečo podobné sa nám podarilo na MS v Afrike 2010, keď sme zdolali Talianov,“ dodal Hamšík.

Kto Slovákom proti Španielom veril a stavil na ich triumf proti vtedy úradujúcim majstrom Európy, zarobil aj viac ako deväťnásobok.

Bolo to doteraz jediné víťazstvo Slovenska nad Španielskom v dejinách samostatnosti.

Sedem pamätníkov je stále v hre

Futbalistov Slovenska čaká v stredu (o 18.00) na majstrovstvách Európy záverečný zápas v základnej skupine. V Seville ich privíta opäť Španielsko.

Ak naši futbalisti získajú aspoň bod, majú istý postup do osemfinále. Za istých okolností môžu aj prehrať.

Súperi sa v ére samostatnosti stretli šesťkrát. Štyrikrát vyhrali Španieli, raz sa súboj skončil remízou.

V súčasnom kádri je až sedem hráčov, ktorí nastúpili v pamätnom žilinskom zápase.

Peter Pekarík, Tomáš Hubočan, Juraj Kucka, Marek Hamšík, Vladimír Weiss, Róbert Mak, Michal Ďuriš.

Bol pri tom aj súčasný tréner Štefan Tarkovič, ktorý robil vtedy Kozákovi asistenta. Doteraz Slováci vždy na pôde Španielska prehrali, takže opäť musia písať nové dejiny.

Španieli ovládali štatistiky

„Vždy som tímu veril, vždy. Aj keď mnohí pochybovali. A verím mu aj proti Španielsku,“ tvrdil tréner Tarkovič.

Španielsko zatiaľ získalo na šampionáte len dva body a má skóre 1:1.

Had spomína na baráž 2005

Španielsko – Slovensko 5:1, baráž MS 2006. Hralo sa 12. novembra 2005 v Madride

Góly: 10., 18., 74. Luis Garcia, 65. Fernando Torres (z 11m), 79. Morientes - 49. Sz. Németh

ŽK: 61. Albelda - 15. Had, 19. Karhan, 48. Hlinka, 52. Škrtel

ČK: 64. Had (Slovensko) po 2. žltej karte za protesty

Rozhodovali: De Santis - Ivaldi, Griselli (všetci Taliansko), 54.500 divákov

Španielsko: Casillas - Salgado, Pablo Ibanez, Puyol, Del Horno - Luis Garcia (76. Morientes), Xavi, Albelda (66. Xabi Alonso), Reyes (55. Vicente) - Raul, Fernando Torres.

Slovensko: Čontofalský - Zabavník, Škrtel, Kratochvíl, Had - Karhan (73. Janočko), M. Petráš, Hlinka - Hološko (46. Sz. Németh), Hodúr (66. Greško) – Vittek. Tréner: Dušan Galis.

Odveta Baráže: Slovensko - Španielsko 1:1, Hralo sa 16. novembra v Bratislave.

Bývalý reprezentant Marián Had pre Sportnet spomína:

Od začiatku šlo veľa vecí proti nám. Niet sa čo čudovať. Stačilo vtedy porovnať z futbalovej stránky Slovensko a Španielsko. A tiež, že koľko by prišlo slovenských fanúšikov na majstrovstvá sveta v porovnaní s nimi. V tom čase bolo Španielsko možno najlepšie mužstvo na svete, čo sa týka kádra. Boli tam hráči, akí už asi nikdy nebudú. Možno ma niekto iný názor, ale ja to tak vnímam.

Rozhodca šiel od začiatku pomaličky proti nám, čo ma veľmi štvalo. Viac pre nich pískal, viac im povolil. Vždy, keď sme sa rozbiehali, tak nás pribrzdil. V podstate rozhodla aj moja chyba, že som rozhodcovi pri penalte dohováral. Bol som mladý. Vôbec som tam nemal ísť. Stále nechápem, ako som sa tam objavil. Som však presvedčený, že by vyhrali, aj keby som nebol vylúčený. Španieli boli neskutočne technickí, my sme tam iba behali.

V krajine vládne pred posledným zápasom proti Slovensku veľká nervozita. Bola by to obrovská hanba, keby Španieli opustili turnaj už v stredu večer.

Španielsko pritom na prvý pohľad v zápasoch dominovalo, ovláda štatistiky.

V sobotu proti Poľsku malo dvanásť streleckých pokusov a prevahu v držaním lopty, až 76 percent. V úvodnom súboji proti Švédsku to bolo ešte výraznejšie.

Podľa serveru SofaScore si Španielsko v oboch zápasoch na ME vypracovalo po päť vyložených šancí. Slováci ani jednu.

Tréner Španielov Luis Enrique čelí kritike, že nenominoval ani jedného hráča z Realu Madrid.

Posledný zápas doteraz zvládli

Štadión La Cartuja v Seville má kapacitu 60–tisíc miest, ale pre opatrenia súvisiace s pandémiou môže byť zaplnený iba z jednej tretiny.

Prvé dva zápasy Španielov napriek tomu neboli vypredané, prišlo zhruba 11–tisíc fanúšikov.

Na predošlých dvoch veľkých turnajoch Slováci vždy postúpili do osemfinále.

V oboch prípadoch si zaručili postup až v treťom zápase skupiny, keď museli bodovať proti veľkému favoritovi. Na MS 2010 zdolalo Taliansko 3:2, na ME 2016 uhrali s Anglickom bezgólovú remízu.

(Zdroj: SofaScore, Autor: SofaScore)

Kucka načrtol recept

Pamätníci Marek Hamšík, Peter Pekarík a Juraj Kucka by mali byť opäť pri tom na ihrisku. Vladimír Weiss môže pomôcť ako náhradník.

„Pre nás bola taká situácia aj na MS v Afrike aj na ME vo Francúzsku. Postup sme si vybojovali vždy v poslednom zápase skupiny, dosiahli sme v ňom výsledok, aký sme potrebovali. Takže do tretice všetko dobré,“ verí obranca Tomáš Hubočan.

Juraj Kucka načrtol recept proti gigantovi.

„Potrebujeme to, čo nás vždy vyzdvihovalo. Kompaktnosť, bojovnosť. Odovzdanie sa na ihrisku – jeden za druhého. Byť organizovaní,“ burcuje Kucka.

„Vždy sme ťažili z dobrej partie. Sme správne naladení,“ uzatvára brankár Martin Dúbravka.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Poštíp ma. Kozák spravil netradičný ťah a Slováci ohromili svet