Mladí Slováci zdolali Rakúsko. Vybojovali si MS dvadsiatok

Slovenskí futbalisti do 19 rokov.
Slovenskí futbalisti do 19 rokov. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|28. jún 2022 o 19:02 (aktualizované 28. jún 2022 o 20:41)

Slovensko dnes zdolalo Rakúsko na ME vo futbale do 19 rokov 2022 (EURO U19 2022), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

ME vo futbale do 19 rokov 2022 - o 5. miesto

Slovensko - Rakúsko 1:0 (0:0)

Gól: 64. Kopásek

ŽK: Luka, Oravec, Kóša, Hollý - Wustinger, Kanurič, Demir, Jašič, Babuscu, Wallner

ČK: 45.+3 Wustinger, 90.+5 Demir, 90.+9 Wallner (všetci Rakúsko) všetci po 2. ŽK

Rozhodoval: Verboomen (Belg.), 4087 divákov

Slovensko: Hrdina - Mičuda, Luka (57. Szolgai), Ujlaky, Kopásek - Kóša, Oravec (71. Halabrín) - Gaži (52. Mišovič), Hollý, Sliacky (46. Sauer) - Griger

Rakúsko: Scherf - Fallmann, Querfeld, Wallner, Omoregie (24. Mischitz) - Jašič, Omič (5. Wustinger), Kanurič (74. Weixelbraun) - Knollmüller (74. Babuscu), Demir, Veratschnig (74. Forst)

TRNAVA. Slovenskí reprezentanti si vybojovali účasť na budúcoročných MS20. Zvíťazili v boji o 5. miesto na ME vo futbale do 19 rokov 2022 (EURO U19 2022) nad Rakúskom 1:0 vďaka gólu Samuela Kopáska v 64. minúte a získali piatu európsku miestenku.

Na svetový šampionát do Indonézie (20. mája až 11. júna 2023) postúpili aj semifinalisti turnaja na Slovensku: Francúzsko, Taliansko, Anglicko a Izrael.

Priebeh zápasu Slovensko - Rakúsko na ME vo futbale U19 2022

I. polčas:

V úvode sa streleckými pokusmi prezentovali Knollmüller s Kanuričom, ani jeden z nich však neohrozil Hrdinu v domácej bránke. Slováci sa dostávali dopredu ešte sporadickejšie než Rakúšania, príležitosť si nevypracovali ani z priameho kopu, ktorý vybojoval Griger.

Do šestnástky sa dôrazne prebíjal Hollý, zastavil ho až posledný zo súperových obrancov. Rakúšanov trápili zdravotné problémy, už v prvej polhodine museli dvakrát vynútene striedať, keď prišli aj o kapitána Omiča.

Slováci nezužitkovali ani ďalšiu štandardku zo sľubnej pozície, na opačnom konci prenikol do pokutového územia Kanurič, s jeho prudkou prízemnou strelou k bližšej žrdi si poradil Hrdina.

Pred prestávkou sa Rakúšania po chybe Kóšu ocitli v prečíslení 2 na 1, Knollmüller dostal prihrávku do veľkého vápna, ale nikým neatakovaný trafil loptu veľmi zle a zahodil obrovskú šancu.

Slovákom vzápätí nevyšla rýchla akcia so spätnou prihrávkou na Sliackeho. V nadstavenom čase si striedajúci Wustinger stihol za zákrok na Hollého vyslúžiť druhú žltú kartu a predčasne sa porúčal pod sprchy.

Z nariadeného priameho kopu Kopásek zakrútil loptu smerom do horného rohu bránky, no Scherf sa natiahol a dokázal ju vyškriabať na roh, po ktorom Hollý hlavičkoval tesne vedľa.

II. polčas:

Domáci mali v horúčave celé druhé dejstvo na využitie prevahy o jedného hráča. Na trávniku však nedominovali, Rakúšania sa ani v početnej nevýhode nevzdali snahy o konštruktívnosť. Tréner Albert Rusnák chcel po zmene strán oživiť svoj tím striedaniami.

Slovákom odľahlo, keď po hodine hry napriahol z diaľky Kanurič a jeho strelu vyškriabal Hrdina na brvno. Z následného rohu vznikla neprehľadná situácia pred slovenskou bránkou, k ďalšiemu nebezpečenstvu to už neviedlo. Naopak, v 64. minúte sa na kraji uvoľnil Kopásek a tentoraz už technickou strelou spoza šestnástky prekonal Scherfa.

Domáci si za stavu 1:0 museli dávať pozor na krehké vedenie. Krátko po strelenom góle preletel popred ich bránku center, ktorý nevyboxoval Hrdina, k lopte sa nedostal žiaden z útočiacich hráčov. S pribúdajúcim časom museli Rakúšania čoraz viac riskovať, čím sa v ich defenzíve otváral priestor na kontry.

Náznaky na jednej či druhej strane neviedli k zmene skóre. V nadstavenom čase hlavný rozhodca Verboomen vylúčil trénera Rusnáka na tribúnu a červenú kartu po druhej žltej dostal Demir za udretie Hollého. Tretím vylúčeným Rakúšanom sa na úplnom konci stal Wallner, ktorý takisto videl druhú žltú kartu.

Hlasy po zápase

Albert Rusnák, tréner SR 19: "Mali sme dva scenáre pre prípad, keď nám nevyjdú prvé dva zápasy. Preto sa aj točila zostava, musíte byť dva kroky dopredu pripravení na to, čo chcete dosiahnuť. Rátali sme s tým scenárom, že prvé dva zápasy prehráme a že potom dáme všetko do ďalších dvoch duelov. Cieľ, s ktorým sme išli na majstrovstvá Európy, sa splnil, takže z mojej strany spokojnosť."

Martin Scherb, tréner Rakúska: "Myslím si, že sme boli jasne lepším tímom než Slovensko. Súper sa presadil jedným, veľmi pekným gólom. Mali sme rozhodnúť v prvom polčase, v ktorom sme mali veľkú šancu.

Je normálne, že emócie v takomto zápase lietajú, veľmi rýchlo sme však išli do desiatich. Gratulujem Slovensku, predviedlo veľmi dobrý výkon a želám mu veľa šťastia na majstrovstvách sveta."

Samuel Kopásek, autor víťazného gólu SR 19: "Neviem, či to bol môj životný gól, už možno boli krajšie. Tento postupový chutí o to viac. Zápas je víťazný, takže ho určite hodnotím veľmi dobre. Postup na majstrovstvá sveta sme si splnili, nemôže to byť krajšie.

Rakúšania mali skvelý prechod do útoku aj do obrany, boli veľmi dobrí v súbojoch, ale myslím si, že sme ich v tom prevýšili. V tom bol kľúč."

Sebastián Kóša, kapitán SR 19: "Museli sme si to vybojovať, museli sme ísť na dno našich síl, takže chutí to výborne. Vedeli sme o kvalite Rakúšanov, vedeli sme, že sú silní. Museli sme byť koncentrovaní a kompaktní počas celého zápasu.

Myslím si, že nám to vychádzalo, aj keď v prvom polčase nás trochu zatlačili. Stále sme boli sebavedomí, stále sme si verili, že ten zápas zvládneme. Nahrala nám k tomu tá situácia na konci prvého polčasu."



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladí Slováci zdolali Rakúsko. Vybojovali si MS dvadsiatok