Slovensko - Poľsko: ONLINE z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021)

Slovensko vs. Poľsko: ONLINE prenos zo zápasu na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes.
Slovensko vs. Poľsko: ONLINE prenos zo zápasu na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes. (Autor: Sportnet)
Sportnet|14. jún 2021 o 08:45

Sledujte s nami ONLINE prenos z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021): Slovensko - Poľsko.

PETROHRAD. Slovensko a Poľsko dnes hrajú svoj prvý zápas na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). Duel skupiny E hostí štadión v meste Petrohrad.

Slováci začínajú svoje pôsobenie na záverečnom turnaji. Premiéru mali v roku 2016, postup si zopakovali hneď o štyri roky neskôr.

V skupine E ich po zápase proti Poľsku čakajú ešte duely proti Švédsku a Španielsku.

Sledujte online prenos s nami.

Pozrite si tiež priebežné tabuľky a celkový program šampionátu.

ONLINE PRENOS: Slovensko - Poľsko (LIVE z ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes)

Majstrovstvá Európy Skupina E 2020/2021
14.06.2021 o 18:00
Poľsko
1:2
(0:1, 1:1)
90+4 minúta
Ukončený
Slovensko
Prehľad
Góly: 46. Linetty – 18. Szczęsny (vla.), 69. Škriniar. ŽK: 22. Krychowiak (POL) – 20. Hubočan (SVK). 2.ŽK=ČK: 62. Krychowiak (POL). Rozhodca: Haţegan – Ghinguleac, Gheorghe (ROU). Diváci: 12 862.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Ďalší program:

Poľsko
19. 6. 2021, 21:00 (skupina E – Sevilla): Španielsko – Poľsko

Slovensko
18. 6. 2021, 15:00 (skupina E – Petrohrad): Švédsko – Slovensko
Štatistiky zápasu:

Držanie lopty: 56 % : 44 %.
Strely na bránu: 3:2.
Strely mimo: 10:5.
Rohy: 5:2.
Ofsajdy: 0:1.
Fauly: 15:13.
Poliaci vstúpili do druhého polčasu skutočne bleskovo, keď už v jeho prvej minúte vyrovnal z prvého poľského útoku Karol Linetty. Poľský tím mal po strelenom góle veľký tlak a i niekoľko nádejných príležitostí, tie ale vďaka nepresnej koncovke nepremenil. Zrejme kľúčovým momentom zápasu sa stala druhá žltá karta Grzegorza Krychowiaka, ktorú dostal v 62. minúte po faule na Hromadu a už o sedem minút strelil víťazný gól po rohovom kope krásnou strelou Milan Škriniar. Poliaci sa i kvôli oslabeniu dostali k súvislejšiemu tlaku až v úplnom závere zápasu, ani tentoraz ale svoje príležitosti nedokázali premeniť. Dôležité tri body si teda napokon na svoje konto pripisuje Slovensko, ktoré na rozdiel od predošlého európskeho šampionátu začína turnaj bodovým ziskom.
90+5
Koniec zápasu.
90+4
Lewandowski si dokázal medzi slovenskými obrancami loptu spracovať, udržať ju a ešte ju i prihrať na Świderského, ktorého strelu z prvej chytil slovenský brankár Dúbravka.
90+3
Poľsko má v závere zápasu veľký tlak. Slovenská obrana zatiaľ zvláda odvracať do bezpečia všetky nákopy do šestnástky, lopta sa ale zakaždým odrazila naspäť k Poliakom.
90+2
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Ondrej Duda, prichádza Ján Greguš.
90+1
90+1
importantBednarek v pokutovom území loptu pri pokuse o strelu z prvej „zluftoval“ a následne z otočky vystrelil po zemi tesne mimo ľavej tyče Dúbravkovej brány.
90
Bude sa hrať ešte štyri minúty.
90
Moderov center z priameho kopu z ľavej strany útočnej polovice vyboxoval brankár Dúbravka. Lopta sa odrazila mimo šestnástky na kopačky Poliakov.
89
89
importantLewandowski hlavičkou na prednej tyči tečoval Moderov center z rohu tak, že lopta namiesto priamo na bránu letela na zadnú tyč. Našťastie pre Slovensko ani jeden z Poliakov loptu pri jej lete pred odkrytou bránou nezasiahol.
88
importantPuchacz sa rozbehol po ľavom krídle do otvoreného priestoru a jeho center nadvihol blokujúci Koscelník tak, že lopta spadla na hornú sieť Dúbravkovej brány.
87
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Róbert Mak, prichádza Tomáš Suslov.
87
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Lukáš Haraslín, prichádza Michal Ďuriš.
85
changeStriedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Piotr Zieliński, prichádza Karol Świderski.
85
changeStriedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Mateusz Klich, prichádza Jakub Moder.
85
Center z neho sa odrazil od hráčov v strede šestnástky za ňu na Puchacza, ktorý z voleja vypálil výrazne mimo Dúbravkovej brány.
84
Na pravom krídle si na prihrávku zo stredu poľa tentoraz nabehol sám Klich, Šatka mu ale loptu vypichol na rohový kop.
83
Frankowski nedobehol kolmicu Klicha na pravé krídlo a v následnom súboji o loptu stiahol na trávnik Škriniara. Ďalšie prerušenie hry.
82
Hra sa začína kúskovať, čo v tejto chvíli rozhodne vyhovuje slovenskému tímu. V ďalšom tvrdom súboji fauloval Puchacz Haraslína.
81
Zielińského nákop do slovenskej šestnástky tentokrát naši hráči bez problémov odvrátili do bezpečia. Dudu potom fauloval pri zakladaní možného rýchleho protiútoku Zieliński.
80
Duda čistým sklzom vypichol loptu Jóźwiakovi, ktorý oňho následne zakopol. V ďalšom súboji už bol potom práve Dudom faulovaný striedajúci Puchacz.
79
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Peter Pekarík, prichádza Martin Koscelník.
79
changeStriedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Jakub Hromada, prichádza Patrik Hrošovský.
78
Po jednom z tvrdších súbojov pri autovej čiare zostal na trávniku sedieť Pekarík, ktorý musí byť ošetrený.
77
Zieliński dlho váhal s prihrávkou na Lewandowského a keď sa k nej už odhodlal, tak bol poľský kapitán obkľúčený slovenskými hráčmi.
76
Glik nakopol zo štandardky v strede poľa loptu na pravú stranu slovenského pokutového územia na Bednareka. Ten chcel hrací predmet predĺžiť na spoluhráčov, napokon ale skončil v rukách slovenského brankára Dúbravku.
75
Poliaci vytlačili našich hráčov až pred šestnástku a dokonca ich donútili k malej domov na brankára Dúbravku. Od neho sa potom začala ďalšia „vlna“ slovenského postupného útoku.
74
changeStriedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Maciej Rybus, prichádza Tymoteusz Puchacz.
74
changeStriedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Karol Linetty, prichádza Przemysław Frankowski.
73
Slováci majú hrací predmet na svojich kopačkách a snažia sa kontrolovať hru. Loptu si krátkymi prihrávkami posúvajú v strede poľa.
72
Zieliński je dnes veľmi vytrvalý v streľbe a i teraz vystrelil po tom, čo si loptu spracoval. Zo strednej vzdialenosti však poslal loptu na tribúnu za Dúbravkovu bránu.
71
Držanie lopty: 57 % : 43 %
Strely: 12:11
Strely na bránu: 2:2
70
Poliaci i v oslabení musia otvoriť hru. Hráči v bielych dresoch sa tlačia na útočnú polovicu.
69
69
goalSlovensko dalo gól!
Slováci využívajú presilovku a opäť sa dostávajú do vedenia! Center z rohu sa od jedného z hráčov na prednej tyči odrazil takmer na hranicu šestnástky k voľnému MILANOVI ŠKRINIAROVI, ktorý si loptu spracoval a z voleja ju tvrdou a tiež krásnou prízemnou strelou poslal nechytateľne k pravej tyči.
68
Hromada potiahol loptu k šestnástke Poľska, kde ju posunul na pravú stranu k Haraslínovi. Jeho strela bola zrazená poľským obrancom do bočnej siete.
67
Ani Poliaci si však neporozumeli pri prechode do útoku a prihrávka na Zielińského na ľavú stranu skončila v aute. Hra sa teraz viac-menej zasekla v strede poľa.
66
Poliakom sa ale podarilo vytlačiť kombinujúcich Slovákov dobrým pohybom do stredu poľa a nepresnú rozohrávku jedného z našich obrancov vystihli.
65
Poliaci sa od vylúčenia Krychowiaka ešte poriadne nedostali k lopte a prešli do omnoho defenzívnejšieho rozostavenia. Slováci si loptu prihrávajú na útočnej polovici zo strany na stranu.
64
Pekaríkov center sprava sa dostal v šestnástke až k Dudovi, ktorý si však loptu predkopol príliš ďaleko a tá napokon skončila za bránkovou čiarou.
63
Makov nákop zo štandardky odvrátili brániaci sa Poliaci do autu. Hubočan loptu vrátil do hry autovým vhadzovaním a slovenský postupný útok tak môže pokračovať.
62
62
redCardAfterYellowDruhú žltú a následne červenú kartu dostáva za šliapnutie na nohu Hromadu po odohraní lopty Grzegorz Krychowiak (Poľsko). Poliaci tak budú zápas dohrávať s 10 hráčmi.
61
Po dlhšej dobe sa naši hráči dostali na útočnú polovicu, kde sa snažia postupným útokom nájsť medzeru v obrane poľského tímu.
60
Kucku fauloval v strede poľa Linetty, ktorý navyše slovenského záložníka zrazil na trávnik. Obaja hráči sú našťastie v poriadku.
59
Škriniar potom odhlavičkoval i center z rohu. Ďalší roh rozohrali Poliaci už radšej nakrátko, prenesenie hry na Krychowiaka na opačnú stranu ale nebolo presné a Hubočan nechal loptu doskákať mimo hracej plochy.
58
K rozohrávke priameho kopu sa postavil Lewandowski, jeho strelu ale hlavou zrazil na rohový kop Škriniar.
57
Haraslín spadol v súboji s Rybusom pred slovenskou šestnástkou a pri snahe o odkopnutie lopty Rybusa podrazil. Priamy kop pre Poľsko z výbornej streleckej pozície.
56
Lewandowski sklepával hruďou Klichov center pre Jóźwiaka, cez dvojicu Škriniar – Šatka sa ale lopta nedostala. Slováci ju odkopli do stredu poľa, kde ju znovu získali Poliaci.
55
Bednarek odhlavičkoval nákop do poľskej šestnástky a obrancovia tímu našich severných susedov sa následne lopty zmocnili. Postupným útokom sa potom dostali späť na slovenskú polovicu ihriska.
54
Haraslín si prevzal loptu na pravom krídle a pripravil si ju na strelu zo strednej vzdialenosti. Tou minul Szczęsného bránu.
53
importantCenter Zielińského z rohu odhlavičkoval na prednej tyči Duda naspäť k Zielińskému. Druhým centrom, už z hry, potom Zieliński nacentroval do stredu pokutového územia na Glika, ktorý hlavičkoval nad slovenskú bránu.
52
Mak si chcel potiahnuť loptu na útočnú polovicu, poľahky ho ale o ňu obral Jóźwiak, ktorý na opačnej strane následne vybojoval pre Poliakov rohový kop.
51
51
importantJóźwiak vysunul na pravom krídle do nábehu Klicha, ktorý loptu prihral na prednú tyč na voľného Linettyho. Ten zvolil strelu z prvej, hrací predmet ale nasmeroval priamo do rúk slovenského brankára Dúbravku.
50
Poliaci sú v úvode druhého polčasu ako pokropení živou vodou. Naši reprezentanti sa k lopte v druhom dejstve prakticky ešte nedostali.
49
Zieliński si podobným spôsobom, ako to skúšal už v prvom polčase, naviedol pred pokutovým územím Slovenska loptu na strelu ľavačkou, lopta sa však po jeho nevydarenej strele dokotúľala po zemi mimo Dúbravkovej brány.
48
Poliaci hneď po výkope Slovákov po inkasovanom góle získali loptu a okamžite sa nasťahovali k postupnému útoku na polovicu slovenského tímu.
46
46
goalPoľsko dalo gól!
Poliaci hneď z prvej útočnej akcie druhého polčasu vyrovnávajú! Rybus si nabehol na ľavú stranu šestnástky na kolmicu od Klicha a odtiaľ posunul loptu do jej stredu na KAROLA LINETTYHO. Ten ju síce dobre netrafil, i tak ju ale pomalou strelou po zemi, ktorú už nedokázal brankár Dúbravka zastaviť, dostal do siete.
46
Výkop druhého polčasu mali Poliaci. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
46
Začal sa druhý polčas.
Druhý polčas sa začne približne o 19:02.
Do zápasu vstúpili aktívnejšie Poliaci, ktorí mali výraznú územnú prevahu, z nej ale nevyťažili nič a Slovensko postupne začalo vyrovnávať hru. Do vedenia sa naši hráči dostali v 18. minúte po krásnej individuálnej akcii Róberta Maka, ktorého strela sa od tyče odrazila do chrbta brankára Szczęsného a od neho do siete. Poliaci sa po inkasovanom góle nejakú dobu spamätávali, potom sa ale vrátili k svojej útočnej aktivite. Cez výborne organizovanú slovenskú obranu sa však za celý polčas nedostali ani k jednej strele na Dúbravkovu bránu. Uvidíme teda, či sa Slovákom podarí v druhom polčase dotiahnuť tento zápas do víťazného konca.

Štatistiky po 1. polčase:

Držanie lopty: 58 % : 42 %
Strely na bránu: 0:1
Strely mimo: 4:4
Rohy: 0:1
Ofsajdy: 0:0
Fauly: 7:6
45+1
Prvý polčas sa skončil.
45+1
Záver nadstaveného času sa odohráva pri slovenskom pokutovom území. Klichov center sprava zablokoval Hubočan a Jóźwiak si loptu pri snahe o individuálny prienik predkopol za bránkovú čiaru.
45
Nadstavený čas je jedna minúta.
44
Hamšíkovu strelu spoza šestnástky zablokoval Bednarek. Lopta sa potom odrazila až do stredu poľa k Lewandowskému, ktorý však musel čakať na svojich spoluhráčov.
43
Slovenská obranná štvorica si loptu prihráva na vlastnej polovici spolu s brankárom Dúbravkom. Poliaci slovenských obrancov nijak agresívne nenapádajú.
42
Rybusov center z ľavej strany si prvým dotykom stiahol v slovenskej šestnástke zo vzduchu na prednej tyči Lewandowski a druhým vystrelil mimo Dúbravkovej brány.
41
Poľský útok po pravej strane nevyšiel a zaútočiť môžu naši reprezentanti. Poliaci sa rýchlo vrátili dozadu a aj slovenský tím musí útočiť do zoradenej obrany.
40
Po Dúbravkovom odkope do stredu brány sa k lopte dostali Poliaci. Tí sa opäť snažia o postupný útok, znovu ale narazili na sformovanú obranu Slovenska.
39
Mak si dokázal spracovať ťažký Pekaríkov nákop na ľavú stranu, nemal ale komu prihrať dopredu a loptu musel prihrať na spoluhráčov dozadu.
38
Poliaci v posledných minútach začínajú dostávať slovenskú obranu pod tlak, stále sa ale cez disciplinovaných Slovákov nedostali k nebezpečnému centru alebo strele.
37
Klichov center sprava Slováci odvrátili z vlastnej šestnástky, odrazená lopta sa ale dostala na kopačky Poliakov. Linetty potom spoza pokutového územia cez Škriniara v sklze tiež vystrelil mimo slovenskej brány.
36
36
Rýchlu útočnú akciu Slovenska zakončil strelou po zemi mimo Szczęsného brány zo strednej vzdialenosti Marek Hamšík.
35
Zieliński si naviedol loptu pred slovenskou šestnástkou na strelu ľavačku, strela po zemi sa ale dokotúľala mimo ľavej tyče slovenskej brány.
34
Po nedorozumení medzi slovenskými hráčmi sa dostal k strele z prvej z cca 25 metrov Krychowiak, tvrdou strelou ale vypálil nad Dúbravkovu bránu.
33
Lewandowski, ktorý je zatiaľ odrezaný od diania na trávniku, sa vrátil až do stredu poľa, aby si trochu zahral s loptou. Jeho spoluhráči potom založili ďalší postupný útok.
32
Hamšík potiahol loptu na útočnú polovicu, kde vysunul do nábehu na pravom krídle Pekaríka. Ten nacentroval do stredu poľského pokutového územia na Kucku, ktorý hlavičkou zo záklonu nasmeroval loptu do stredu poľskej svätyne.
31
Poliaci odpovedali svojím postupným útokom, Jóźwiakov center z pravej strany ale Škriniar odhlavičkoval a Rybus následne fauloval rozbehnutého Maka.
30
Hamšíkovu strelu zablokoval Klich. Lopta sa potom odrazila naspäť k našim futbalistom a Makov center z ľavého krídla musel jeden z poľských hráčov zraziť do autu na opačnej strane.
29
Slovensko má v tejto chvíli územnú prevahu. Hráči v modrých dresoch držia loptu na útočnej polovici a obliehajú poľskú obranu.
28
importantJóźwiak nevydarenou rozohrávkou prakticky pripravil streleckú pozíciu Kuckovi, ktorý strelou spoza šestnástky namieril tesne nad brvno Szczęsného brány.
27
Center zo slovenského rohového kopu s menšími problémami odpratala do bezpečia dvojica Glik – Krychowiak. Loptu potom získali Slováci, ktorí pokračujú v kombinácii.
26
Hamšík našiel presným pasom na pravé krídlo Haraslína, ktorý sa chcel prekľučkovať do šestnástky. Takmer sa mu to podarilo a zastavil ho až Linetty, ktorý mu loptu vypichol.
25
Pri nábehu na center z pravej strany spadol v súboji s jedným zo slovenských hráčov Linetty, rumunský hlavný rozhodca Haţegan ale nechal hru pokračovať ďalej a následnú strelu Rybusa stihol Kucka zablokovať.
24
Linetty zasiahol rukou vo vzdušnom súboji Pekaríka. Ten spadol nepekne na trávnik, ošetrenie ale potrebovať našťastie nebude.
23
Držanie lopty: 68 % : 32 %
22
yellowCardŽltú kartu za držanie rozbehnutého Hromadu v strede poľa dostáva Grzegorz Krychowiak (Poľsko).
21
Poliaci sú inkasovaným gólom zjavne zaskočení. Rozohrávka postupného útoku sa im vôbec nevydarila a nepresná prihrávka na pravé krídlo skončila v aute.
20
yellowCardPrvú žltú kartu zápasu dostáva za podrazenie Krychowiaka Tomáš Hubočan (Slovensko).
18
18
goalSlovensko dalo gól!
Naši hráči otvárajú skóre! Róbert Mak dostal loptu na ľavé krídlo, kde bol celú dobu zdvojený. Preto si počkal, až si od neho trochu odskočí Jóźwiak a elegantne si potom posunul loptu pomedzi nohy Bereszyńského, cez ktorého sa dostal do šestnástky Poľska. Jeho strelu z ľavej strany tečoval Glik a lopta sa od tyče poľskej brány odrazila do zasahujúceho brankára WOJCIECHA SZCZĘSNÉHO, od ktorého sa nakoniec odrazila do siete.
17
Hra sa teraz trochu zasekla v strede poľa. Loptu síce majú na kopačkách Slováci, na útočnú polovicu sa ale zatiaľ nedostali.
16
Rybusovi sa rozohrávka priameho kopu vôbec nevydarila a jeho vysoký center doletel až do autu na opačnej strane.
15
Kucka v súboji o loptu na vlastnej polovici zrazil zozadu na trávnik Zielińského. Ďalšia štandardka pre poľskú reprezentáciu.
14
14
importantDuda si pred šestnástkou Poľska navádzal loptu z ľavého krídla na os ihriska a strelou po zemi pomedzi nohy Bereszyńského tesne minul Szczęsného bránu.
14
Táto taktika bola úspešná. Naši hráči získali loptu a po malej domov ju musel odkopnúť pred napádajúcim Jóźwiakom do stredu poľa gólman Dúbravka.
13
Poliaci majú prevahu v držaní lopty a opäť kombinujú na útočnej polovici. Slováci sa zatiaľ stíhajú presúvať proti kombinujúcim protihráčom.
12
Dlhý výkop brankára Dúbravku skončil na kopačkách Poliakov. Okamžite prišiel nákop i na opačnú stranu na Jóźwiaka, ktorý však loptu v ťažkej pozícii len predĺžil pri jej lete mimo hracej plochy.
11
Jóźwiak si nabehol na pravé krídlo na prihrávku Klicha a centrom na zadnú tyč hľadal nabiehajúceho si Rybusa. Ten pri snahe o hlavičku doslova zbúral Pekaríka.
10
Štandardnú situáciu rozohral Rybus, jeho center ale Dúbravka vyboxoval mimo šestnástky. Slovenská obrana si následne poradila i s centrom Klicha z ľavého krídla.
9
Poliaci museli s loptou zacúvať znovu až do stredu poľa. Po niekoľkých prihrávkach medzi obrancami prišla kolmica na pravé krídlo na Klicha, ktorého fauloval Kucka. Štandardka pre Poľsko.
8
Kombinácia slovenského tímu po zemi ale želaný efekt nepriniesla a po strate lopty musel rýchlo zacúvať dozadu. Všetci hráči to stihli a Poliaci tak musia opäť útočiť „do plných“.
7
Kvôli dobrému napádaniu Slovákov museli Poliaci s loptou zacúvať až do stredu poľa, kde ju napokon získal Marek Hamšík. Slovensko okamžite otáča hru na opačnú stranu.
6
Poliaci kombinujú na útočnej polovici. Naši reprezentanti sa zoradili do obranného postavenia pred vlastnou šestnástkou a zatiaľ protihráčov nepúšťajú do streleckých pozícií.
5
Lewandowski dostal prihrávku na hranicu slovenského pokutového územia, aj tentokrát ale trafil slovenského obrancu. Milan Škriniar potom odhlavičkoval center z ľavého krídla do autu.
4
Lewandowski už na opačnej strane vystrelil zo strednej vzdialenosti do jedného z brániacich slovenských hráčov. Lopta sa potom odrazila naspäť k Poliakom, ktorí ju ale po niekoľkých prihrávkach stratili.
3
Hamšík zo štandardky z ľavej strany útočnej polovice našiel nabiehajúceho Kucku, ktorý loptu vracal pred poľskú bránu. Zo šestnástky odkopol hrací predmet do bezpečia Lewandowski.
2
Prvý faul zápasu prišiel od Kucku, ktorý v strede poľa nedovolene zrazil na trávnik Krychowiaka. Jóźwiak potom prišiel o loptu a v následnom súboji o ňu na útočnej polovici podkopol Hromadu Krychowiak. Priamy kop pre Slovensko.
1
Výkop zápasu mal slovenský tím. Pekarík nakopol loptu na hrot útoku, kde sa tlačil Haraslín, pred ním však i trochu so šťastím pustil loptu za bránkovú čiaru Glik.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Poliaci budú hrať v bielych dresoch, Slováci v modrých.
Oba tímy už sú na hracej ploche, zápas sa tak o malú chvíľu po hymnách Slovenska a Poľska začne.
Úvodné zostavy:

Poľsko: Szczęsny – Bereszyński, Glik, Bednarek, Rybus – Linetty, Krychowiak, Klich – Jóźwiak, Lewandowski (C), P. Zieliński.

Náhradníci: Skorupski, Fabiański – Dawidowicz, Kędziora, Kozłowski, Świderski, Moder, Płacheta, Frankowski, Świerczok, Helik, Puchacz.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Haraslín, Kucka, Hromada, Mak – Hamšík (C) – Duda.

Náhradníci: Kuciak, Rodák – Vavro, Greguš, Weiss, Suslov, Bénes, Hrošovský, Hancko, Ďuriš, Lobotka, Koscelník.

Rozhodca: Haţegan – Ghinguleac, Gheorghe (ROU).
importantKvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 je maximálna povolená kapacita štadióna na Krestovskom ostrove v Petrohrade cca 30 500 miest (cca 50 % maximálnej kapacity štadióna).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia hovorí mierne v prospech Slovenska, ktoré z ôsmich zápasov proti Poľsku vyhralo štyri, remizovalo jeden a tri prehralo. V súťažných zápasoch sa tieto dve reprezentácie stretli štyrikrát a trikrát vyhrali Slováci. Pamätnými sú hlavne dve víťazstvá z kvalifikácie MS 2010, kedy doma otočil Stanislav Šesták dvomi gólmi v priebehu cca dvoch minút skóre na konečných 2:1 pre Slovensko a v odvete na snehu v Chorzówe „rozhodol“ o prvom (a zatiaľ jedinom) postupe Slovenska na svetový šampionát vlastným gólom poľský obranca Seweryn Gancarczyk. Zatiaľ posledným vzájomným súbojom bol priateľský zápas v novembri 2013, ktorý vyhralo Slovensko vďaka gólom Juraja Kucku a Róberta Maka 2:0.

Prehľad vzájomných zápasov Slovenska a Poľska:
7. 6. 1995 (kvalifikácia EURO 1996): Poľsko – Slovensko 5:0
11. 10. 1995 (kvalifikácia EURO 1996): Slovensko – Poľsko 4:1
10. 11. 1998 (priateľský zápas): Slovensko – Poľsko 1:3
7. 2. 2007 (priateľský zápas): Poľsko – Slovensko 2:2
15. 10. 2008 (kvalifikácia MS 2010): Slovensko – Poľsko 2:1
14. 10. 2009 (kvalifikácia MS 2010): Poľsko – Slovensko 0:1
26. 5. 2012 (priateľský zápas): Poľsko – Slovensko 1:0
15. 11. 2013 (priateľský zápas): Poľsko – Slovensko 0:2


Slovensko

Od konca kvalifikácie na EURO 2020, v ktorej zaostalo tretie Slovensko za druhým Walesom o bod, vyhrala slovenská futbalová reprezentácia po riadnej hracej dobe z nasledujúcich 13 zápasov len dva. Slováci sa kvalifikovali na EURO 2020 z baráže, v ktorej zdolali Írsko po penaltách a v jej finále i Severné Írsko 2:1 po predĺžení. V rovnakej dobe však nezvládli súboje v Lige národov, v ktorej v šiestich zápasoch získali len štyri body – v Izraeli vďaka remíze 1:1 a domácej výhre 1:0 nad Škótskom. Česku slovenský tím dvakrát podľahol (doma 1:3, vonku 0:2), v Škótsku taktiež neuspel (0:1) a doma prehral i s Izraelom 2:3, keď viedol po prvom polčase 2:0.

Výsledky v Lige národov stáli miesto českého trénera Pavla Hapala, ktorého nahradil Štefan Tarkovič a práve bývalý asistent Jána Kozáka st. doviedol výhrou nad Severným Írskom v baráži Slovensko na európsky šampionát. Kvalifikácia na MS 2022 mala začať šesťbodovým ziskom proti outsiderom skupiny Cypru a Malte, ani v jednom zápase však Slováci zvíťaziť nedokázali a po dvoch veľmi slabých výkonoch mali na konte len dva body. V ospalom zápase na Cypre Slovensko remizovalo 0:0 a potom doma s Maltou utrpelo najväčšiu blamáž za posledné roky, keď po katastrofálnom prvom polčase, ktorý prehralo 0:2, zachraňovalo v druhom dejstve aspoň remízu. Reputáciu si naši reprezentanti napravili domácou výhrou v dôležitom súboji proti Rusku (2:1).

Táto výhra však je zatiaľ jedinou v tomto kalendárnom roku. Okrem vyššie uvedených remíz s Cyprom a Maltou Slovensko remizovalo v príprave na toto EURO i s Bulharskom (1:1) a Rakúskom (0:0). V nominácii trénera Štefana Tarkoviča na európsky šampionát sa objavili viac-menej očakávané mená, a to i vrátane Ivana Schranza, ktorý si v poslednom prípravnom súboji s Rakúskom zranil stehno. Do nominácie sa z hráčov, s ktorými sa počítalo alebo mohlo počítať, nedostali Matúš Bero, Albert Rusnák ml. a Dávid Strelec, ktorý by kvôli zraneniu nemohol na Majstrovstvách Európy nastúpiť.

Nominácia Slovenska:
Brankári – Martin Dúbravka (Newcastle United, Angl.), Dušan Kuciak (Lechia Gdaňsk, Poľ.), Marek Rodák (Fulham, Angl.)

Obrancovia – Dávid Hancko (Sparta Praha, ČR), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia, Cyp.), Martin Koscelník (Liberec, ČR), Peter Pekarík (Hertha Berlín, Nem.), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň, Poľ.), Milan Škriniar (Inter Miláno, Tal.), Martin Valjent (RCD Mallorca, Špan.), Denis Vavro (Huesca, Špan.)

Stredopoliari – László Bénes (Augsburg, Nem.), Ondrej Duda (1. FC Kolín nad Rýnom, Nem), Ján Greguš (Minnesota United, USA), Marek Hamšík (IFK Göteborg, Švéd.), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio, Tal.), Jakub Hromada (Slavia Praha, ČR), Patrik Hrošovský (KRC Genk, Bel.), Juraj Kucka (Parma Calcio, Tal.), Stanislav Lobotka (SSC Neapol, Tal.), Róbert Mak (Ferencvároš Budapešť, Maď.), Tomáš Suslov (FC Groningen, Hol.), Vladimír Weiss ml. (Slovan Bratislava)

Útočníci – Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam, Hol.), Michal Ďuriš (Omonia Nikózia, Cyp.), Ivan Schranz (Jablonec, ČR)


Poľsko

Poliaci sa na tento európsky šampionát kvalifikovali pomerne suverénne ako víťaz kvalifikačnej skupiny G. V nej vyhrali z 10 zápasov osem a body stratili len kvôli bezgólovej remíze s druhým Rakúskom a prehre v Slovinsku (0:2). V Lige národov v roku 2020 už výsledky neboli tak presvedčivé, keď hlavne nedokázali ani raz zdolať favoritov svojej skupiny Taliansko a Holandsko a skončili napokon na tretej priečke so ziskom 7 bodov.

I kvôli týmto výsledkom bol na začiatku tohto roku odvolaný z pozície hlavného trénera Jerzy Brzęczek, ktorého nahradil Portugalčan Paulo Sousa. Ten zatiaľ na poľskej lavičke nemá príliš dobré výsledky. Z troch úvodných zápasov kvalifikácie na MS 2022 vyťažili Poliaci len štyri body, ktoré získali za remízu v Maďarsku 3:3 a domácu výhru nad Andorrou 3:0. V Anglicku Poľsko prehralo 1:2 a výhru si na svoje konto nepripísalo ani v dvoch prípravných zápasoch pred týmto turnajom. S Ruskom remizovalo 1:1 a s Izraelom 2:2.

Na poľskej súpiske v porovnaní s očakávaniami chýba len trojica hráčov. Kamila Grosického (West Bromwich Albion) sa tréner Sousa rozhodol zaradiť len medzi náhradníkov kvôli malej hernej praxi v klube. Útočníci Arkadiusz Milik (Marseille) a Krzysztof Piątek (Hertha Berlín) chýbajú v nominácii kvôli zraneniam. Útok tak bude ešte viac závislý na hlavnej hviezde poľského futbalu, kanonierovi Bayernu Mníchov Robertovi Lewandowskému.

Nominácia Poľska:
Brankári – Łukasz Fabiański (West Ham, Angl.), Łukasz Skorupski (Bologna, Tal.), Wojciech Szczęsny (Juventus, Tal.)

Obrancovia – Jan Bednarek (Southampton, Angl.), Bartosz Bereszyński (Sampdoria, Tal.), Kamil Glik (Benevento, Tal.), Michał Helik (Barnsley, Angl.), Tomasz Kędziora (Dynamo Kyjev, Ukr.), Kamil Piątkowski (Raków Częstochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznaň), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva, Rus.)

Stredopoliari – Paweł Dawidowicz (Verona, Tal.), Przemysław Frankowski (Chicago Fire, USA), Kamil Jóźwiak (Derby County, Angl.), Mateusz Klich (Leeds, Angl.), Kacper Kozłowski (Pogoň Štetín), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskva, Rus.), Karol Linetty (FC Turín, Tal.), Jakub Moder (Brighton, Angl.), Przemysław Płacheta (Norwich, Angl.), Piotr Zieliński (SSC Neapol, Tal.)

Útočníci – Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf, Nem.), Robert Lewandowski (Bayern Mníchov, Nem.), Karol Świderski (PAOK Solún, Grécko), Jakub Świerczok (Piast Gliwice)
Vitajte pri on-line prenose z úvodného zápasu slovenskej futbalovej reprezentácie na Majstrovstvách Európy, v ktorom sa stretne v Petrohrade s Poľskom. Stretnutie skupiny E sa začne o 18:00.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slovensko - Poľsko: ONLINE z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021)