Slovensko podporí kandidatúru Budapešti na olympijské hry 2024

(Autor: TASR/AP)
SITA|24. nov 2015 o 10:31

V hre je možnosť participácie susedných krajín na organizácii olympijských hier, z našej strany by bol konkrétny záujem o vodný slalom v Čunove, vraví generálny sekretár SOV Jozef Liba.

BUDAPEŠŤ. Slovensko a ďalších pätnásť krajín zo strednej a juhovýchodnej Európy otvorene podporilo kandidatúru Budapešti na usporiadanie olympijských hier v roku 2024.

Dohoda sa začala rodiť už na októbrovom generálnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov (ANOC) vo Washingtone a definitívu nadobudla pred nedávnym zasadnutím Európskych olympijských výborov v Prahe.

Spoločnú iniciatívu predstavil prezident Chorvátskeho olympijského výboru Zlatko Mateša.

Je možnosť podieľať sa na organizácii hier

"O podpore sa dá hovoriť iba v morálnej rovine, pretože rozhodujú členovia Medzinárodného olympijského výboru. Skupina krajín zo strednej a juhovýchodnej Európy sa stretáva už dlhšie, nejaké neformálne rozhovory prebehli vo Washingtone a diskutovali sme aj v Prahe. Rezolúciou o podpore by som to však nenazval," ozrejmil generálny sekretár Slovenského olympijského výboru (SOV) Jozef Liba.

"Budapešť je z regionálneho hľadiska logická voľba. V hre je tiež možnosť participácie susedných krajín na organizácii olympijských hier, z našej strany by bol konkrétny záujem o vodný slalom v Čunove, ale o tom je ešte predčasné hovoriť. Isté je, že takáto spolupráca by bola v súlade s obsahom Agendy 2020, ktorá vyzýva na využitie existujúcich športovísk."

Budapešť nie je favoritom

Európske hlavné mesto športu pre rok 2019 Budapešť nepatrí medzi favoritov kampane, ktorú vedú ešte ďalší traja kandidáti zo starého kontinentu Paríž, Rím a Hamburg a jeden americký - Los Angeles.

Uvedených 16 krajín "disponuje" momentálne šiestimi členmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vrátane Slovenky Danky Bartekovej.

Tí však nie sú viazaní záujmami národných OV a hlasujú podľa svojho uváženia. O usporiadateľovi OH 2024 sa rozhodne na zasadnutí MOV v septembri 2017 v peruánskej Lime.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovensko podporí kandidatúru Budapešti na olympijské hry 2024