Slovákov vyzliekli donaha a zahanbili. Treba hľadať pozitíva, tvrdí tréner

Tréner Albert Rusnák počas zápasu osemfinále Kolumbia - Slovensko na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Tréner Albert Rusnák počas zápasu osemfinále Kolumbia - Slovensko na MS vo futbale do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|31. máj 2023 o 23:30

Mládežnícky tréner nevidí problém v hráčoch.

SAN JUAN. Vyrástli z nich ligové legendy a reprezentanti. Slovenský futbalový výber do 20 rokov sa po dvoch desaťročiach predstavil v osemfinále majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie.

Vtedy, v roku 2003, boli členmi tímu mená ako Martin Škrtel, Marek Čech, Igor Žofčák, Viktor Pečovský, Kamil Kopúnek, Štefan Zošák, Filip Hološko, Filip Šebo či Juraj Halenár. Potrápili silnú Brazíliu, prehrali 1:2 po predĺžení, a to navyše hrali v oslabení.

Na šampionát však postúpili ako bronzový tím z majstrovstiev Európy do 19 rokov. Získali pre slovenský futbal dodnes jedinú medailu z vrcholného podujatia.

Súčasná generácia dosiahla na svetovom šampionáte rovnaký úspech - postúpila do osemfinále. Vďačila však súhrne okolností, prialo jej šťastie.

V osemfinále nastavil slovenskému tímu zrkadlo súper z Kolumbie. Slováci síce držali do polčasu bezgólový stav, no napokon prehrali vysoko 1:5.

„Bol to veľmi poučný zápas. Ukázal nám veľa vecí, pozitívnych aj negatívnych, máme čo rozoberať,“ zneli prvé slová slovenského Alberta Rusnáka staršieho.

Čo sa v texte dozviete:

  • Ako zápas okomentoval expert?
  • Kde vidí problém mládežnícky tréner?
  • Ktoré pozitíva našiel v zápase tréner Slovákov?

Štyri minúty pravdy

Kolumbijčania, ktorí mali o deň oddychu a prípravy menej, prvý polčas darovali. Hrali nezvyčajne profesorsky. Po štvrťhodine mal slovenský tím vyše 80-percentné držanie lopty.

Realitou však bol statický prejav, poväčšine na vlastnej polovici. „Dôležité je, v akom priestore ihriska máte tú loptu,“ upozorňoval spolukomentátor zápasu Peter Ďuriš, bývalý stredopoliar a dnes mládežnícky tréner a televízny analytik.

Keď Samuel Kopásek v 30. minúte z diaľky tvrdou strelou preveril brankára, Juhoameričania sa postupne vysúvali vyššie a vyvíjali stále väčší tlak.

Slováci začali kaziť, chybovať a viackrát takmer inkasovali. V druhom polčase už loptu zadarmo nedostali. Naopak, inkasovali tri góly v rozmedzí 3 minút a 52 sekúnd.

„Bol to jednoznačný zámer. Tréner Kolumbie vedel, čo sleduje tým, keď nechá loptu súperovi, ktorý má problém s ňou hrať. Aj v prvom polčase sme videli chybičky, ktoré našťastie neboli potrestané. V druhom polčase to už bolo vyzlečenie donaha,“ hovoril Ďuriš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovákov vyzliekli donaha a zahanbili. Treba hľadať pozitíva, tvrdí tréner