Mladí Slováci uspeli, no väčšina sa nepredala. Aká bude ich budúcnosť?

Slovenskí futbalisti na MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Slovenskí futbalisti na MS vo futbale do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|1. jún 2023 o 13:15

Slovenská dvadsiatka má za sebou majstrovstvá sveta.

SAN JUAN, BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti zopakovali historický úspech z majstrovstiev sveta do 20 rokov.

Rovnako ako pred dvomi desaťročiami sa reprezentačný výber dostal do osemfinále, kde však stroskotal na súperovi z Južnej Ameriky.

Čo si zverenci trénera Alberta Rusnáka st. v posledných rokoch zaumienili, to aj dosiahli. Na domácom EURO do 19 rokov skončili v najlepšej päťke a postúpili na svetový šampionát. Tam zase postúpili zo skupiny.

V tomto bode sa však dostávame pri výpočte pozitív ku koncu. Vysoká osemfinálová prehra nastavila slovenskému mládežníckemu futbalu zrkadlo.

„Určite tam bolo veľmi veľa skautov a neviem, koľko hráčov zo slovenského tímu okrem Lea Sauera figuruje v nejakých poznámkach. To o niečom svedčí,“ hovoril vo vysielaní RTVS televízny analytik a mládežnícky tréner Peter Ďuriš.

Slováci odohrali na jednom z najprestížnejších mládežníckych turnajov štyri zápasy - zdolali outsidera z Fidži (4:0), podľahli Ekvádoru (1:2), USA (0:2) aj Kolumbii (1:5).

Z 21 hráčov v nominácii sa dostalo na ihrisko dvadsať. Teda všetci okrem tretieho brankára Samuela Belaníka zo Žiliny.

Výkony slovenských futbalistov sme ohodnotili na škále od 1 do 10, pričom desiatka je najviac. Prihliadali sme aj na ich vek či často príliš defenzívnu taktiku.

Načrtli sme aj ich najbližšiu budúcnosť.

Brankár Adam Danko v osemfinále MS vo futbale do 20 rokov 2023.
Brankár Adam Danko v osemfinále MS vo futbale do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)

Adam Danko - 3

Dostal šancu v osemfinále. Pomohol mu slabší štart Kolumbie, jeho chyby ostali nepotrestané, no v závere prvého polčasu mal niekoľko dôležitých zákrokov. Po zmene strán ho nechali spoluhráči na pospas. Zo štyroch striel na bránu inkasoval štyrikrát, potom ešte raz kapituloval. Celkovo dostal päť gólov z desiatich striel.

Kmeňový hráč Podbrezovej hosťuje v druholigovom Pohroní a dres zrejme meniť nebude. Richardovi Ludhovi, jednému z najlepších brankárov Fortuna ligy, zatiaľ nie je konkurenciou. Potrebuje minutáž a druhá najvyššia súťaž ho ešte má čo naučiť.

Adam Hrdina - 5

Odchovanec Slovana patril medzi najlepších slovenských hráčov. Čelil 34 strelám a mužstvo neraz podržal, hoci sa tiež nevyhol chybám. Za inkasované góly od Ekvádoru a USA nemohol, no takmer ho prekonal Ekvádorčan z vlastnej polovice. Od nižšej známky ho zachránilo brvno.

V prvom tíme Slovana už dostal šancu, stále však môže rásť v druholigovej juniorke. Rastie z neho kvalitný brankár.

Sebastian Kóša - 5,5

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladí Slováci uspeli, no väčšina sa nepredala. Aká bude ich budúcnosť?