Slováci boli priemerní a podpriemerní. Malú pochvalu si zaslúžia len dvaja

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|24. jún 2021 o 07:30

Hodnotíme výkony slovenských futbalistov na EURO 2020.

BRATISLAVA. Mali výborný vstup do turnaja, keď zdolali Poľsko 2:1. V druhom zápase prehrali so Švédskom 0:1 gólom z penalty, ale nevypracovali si žiadnu šancu, dokonca ani nevystrelili na bránku.

So šampionátom sa rozlúčili vysokou prehrou 0:5 so Španielskom, keď na istotu postupu potrebovali bodovať.

Výkony slovenských futbalistov na majstrovstvách Európy hodnotíme známkou od 1 po 10. Najnižšia známka je 1, najvyššia 10.

Martin Dúbravka – 5 

Brankár Newcastlu United nebol takou veľkou oporou. Jeho výkony boli rozpačité. Proti Poľsku bol neistý pri rozohrávke, so Španielmi inkasoval gól blbec. Aj pri penaltovom zákroku proti Švédom mohol reagovať lepšie. Predviedol však tri famózne zákroky. 

Peter Pekarík – 4 

Bolo cítiť, že nehráva pravidelne za Herthu Berlín. V zápasoch nebol tak fyzicky pripravený, ako býva uňho zvykom. V defenzíve stíhal prvé dva zápasy, ale proti Španielom už nemal šancu.

Stále je však najlepším slovenským pravým obrancom, čo je trochu smutné. 

Ľubomír Šatka – 5 

Je zodpovedný a takticky vyzretý. Môže byť dobrým partnerom pre Milana Škriniara. Proti Poľsku a Švédsku to potvrdil.

V zápase proti Španielsku však úplne vybuchol. Taká chybná rozohrávka, akú urobil pred úvodným gólom, sa vidí maximálne v dedinskom futbale.

Milan Škriniar – 7 

Najlepší Slovák na EURO. Bol o triedu lepší ako jeho spoluhráči. Nebyť jeho, možno sú Slováci bez bodu a ich skóre je ešte horšie.

V Interi Miláno dozrel na svetového stopéra. Proti Španielom však treba skritizovať aj jeho, keďže bol šéfom obrany, ktorá zlyhala. 

Tomáš Hubočan – 4 

Bol jasnou voľbou trénera Tarkoviča na ľavý kraj obrany. Bol pevný v defenzíve, málo produktívny v ofenzíve. Jeho skúsenosti slovenskej obrane pomáhali, ale proti Španielom už nestíhal.

Je zvláštne, že na ľavom kraji obrany nedostal viac príležitostí Dávid Hancko. 

Martin Koscelník – 3 

Odohral celý zápas so Švédskom a časť duelu s Poľskom. Futbalovo vyzeral solídne, vedel aj podporiť útok.

Pred penaltovým zákrokom proti Švédsku však nedohral kľúčový súboj, čo je najväčšia škvrna na jeho výkone na EURO.

Jakub Hromada - 5 

Proti Poľsku predviedol perfektný výkon. Bol silný v defenzívnych súbojoch, po zisku lopty bol odvážny a sebavedomý.

So Švédmi nehral pre ťažkosti so svalom. A so Španielmi odohral slabučký zápas. Najskôr nešikovne fauloval Kokeho a pred druhým gólom neodkopol loptu. 

Patrik Hrošovský – 3 

Ako striedajúci hráč proti Poľsku mal defenzívne ťažkosti.

Proti Švédsku v prvom polčase ukázal, že je silný na lopte, bránil rozumne, bez faulov. V druhom polčase už nestíhal. Do jeho priestoru chodil útočník Isak, ktorého nevedel ubrániť. 

Stanislav Lobotka – 2 

Do turnaja naskočil až v poslednom zápase proti Španielsku. Odohral celý druhý polčas, v ktorom nepriniesol nič zo svojho umenia.

Potrebuje sa dať rýchlo dohromady – fyzicky i psychicky, aby sa do reprezentácie vrátil starý dobrý Lobotka, ktorý vie hrať futbal.

Juraj Kucka – 5 

Tradične ukázal veľké chcenie a bojovnosť. Proti Švédom bol jeden z mála, kto zniesol prísnejšie kritériá. Je dôležitým hráčom pri hlavičkových súbojoch.

So Španielmi aj on odohral katastrofálny zápas, ktorý vyvrcholil vlastným gólom. 

Marek Hamšík – 5 

Slabá zápasová vyťaženosť a zranenie lýtkového svalu na ňom zanechali stopy. To, že vie hrať futbal, ukázal vo viacerých situáciách. Jeho prehľad v hre je stále výnimočný.

Ale problémom je kondícia, pre ktorú nemohol robiť veci s puncom geniality. 

Lukáš Haraslín – 4 

Na EURO sa viac zviditeľnil svojou defenzívnou prácou. Poliakom raz či dvakrát poriadne zamotal hlavu, ale to je od krídelníka málo.

Má predpoklady, aby sa stal stabilným členom zostavy, ale v prvom rade potrebuje pravidelne hrávať v klube. 

Róbert Mak – 4 

V troch zápasoch predviedol jednu geniálnu akciu, ktorá skončila gólom proti Poľsku. Odvtedy akoby oslavoval alebo sa uspokojil. Na tento moment už nenadviazal.

Jeho prieniky chýbali najmä proti Švédsku. Je cítiť jeho zápasový deficit v klube.

Vladimír Weiss – 3 

Proti Švédsku i Španielsku odohral po dvadsať minút.

V prvom prípade sa snažil čosi vymyslieť, bol aktívny, chcel niečo zmeniť, ale treba si priznať, že po príchode do Slovana sa nedokázal dostať do optimálnej formy.

Ondrej Duda – 6

Celý turnaj odohral na pozícii falošného útočníka. V reprezentácii si už na to zvykol a dokáže aj z tejto pozície podať kvalitný výkon. Vedel podržať loptu či zakombinovať. Chýbalo mu lepšie zakončenie. Odbehal však množstvo kilometrov, odovzdal sa pre mužstvo. 

Michal Ďuriš – 2

Naskočil do zápasov ako náhradník. Za desať minút proti Švédsku ani druhý polčas proti Španielsku však ani nebolo vidieť, že je na ihrisku. Dostal sa do jediného zakončenia, ktoré proti Španielom vyriešil mizerne.

László Bénes, Tomáš Suslov, Ján Greguš, Dávid Hancko – bez známky. Odohrali menej ako 30 minút.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slováci boli priemerní a podpriemerní. Malú pochvalu si zaslúžia len dvaja