Konečne sa dočkali. Na slovenské štadióny sa vracajú fanúšikovia

Fanúšikovia počas zápasu Fortuna ligy - ilustračná fotografia.
Fanúšikovia počas zápasu Fortuna ligy - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|26. apr 2021 o 16:35 (aktualizované 26. apr 2021 o 19:45)

Na zápasy môže prísť aj dvetisíc divákov.

BRATISLAVA. Na slovenské štadióny sa vracajú fanúšikovia. Zápasy môžu priamo zo štadiónov sledovať od 27. apríla.

Rozhodnutie sa týka profesionálnych súťaží v piatich športoch.

Informáciu priniesla RTVS.

"Počet divákov nesmie prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne 2000 v exteriéri a 1000 v interiéri," napísala RTVS na facebooku.

Diváci musia mať negatívny test

Rozhodnutie vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá upravuje organizovanie hromadných podujatí.

Návrat divákov sa dotýka aj hokejovej Tipos extraligy či futbalovej Fortuna ligy. Pre fanúšikov na štadiónoch budú platiť prísne nastavené protiepidemické opatrenia.

Ako uvádza ÚVZ, zápasy môžu v dejisku sledovať iba diváci s negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu, nie starším ako 36 hodín a zároveň s výsledkom antigénového testu nie starším ako 12 hodín.

Diváci budú musieť sedieť v každom druhom rade, fanúšikovia hostí majú zákaz vstupu na podujatie.

Šatan: Intenzívne sme sa na to pripravovali

O možnej prítomnosti fanúšikov hovoril po nedeľňajšom prípravnom zápase proti Nemecku aj šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

"Pripravovali sme sa na to intenzívne s konzíliom odborníkov, verím, že aspoň dvetisíc divákov môže byť na finále. Čakáme v najbližších dňoch, ako sa k tomu vyjadrí konzílium. Kluby sme oslovili, aby sa na to mohli pripraviť," povedal Šatan.

K umožneniu konania podujatí za prítomnosti obecenstva nakoniec pristúpili odborné konzílium a Úrad verejného zdravotníctva v rámci pilotného projektu bezpečného prevádzkovania hromadných podujatí počas pandémie, ktoré sa javia ako rizikové.

"Naším spoločným cieľom je overiť si v praxi efektivitu nastavených podmienok a použitia rôznych druhov testov vo vzťahu k riziku šírenia COVID-19 na hromadných podujatiach," uvádza sa v stanovisku odborného konzília a ÚVZ.

Zoznam súťaží, ktorých sa zmeny týkajú:

hokej: TIPOS extraliga (hokej - muži), ICE HOCKEY LEAGUE (hokej - muži), Slovenská hokejová liga (hokej - muži)

futbal: FORTUNA Liga (futbal - muži), II. futbalová liga (futbal - muži)

hádzaná: SLOVNAFT Handball Extraliga (hádzaná - muži), MOL Liga (hádzaná - ženy)

volejbal: Extraliga muži (volejbal), Extraliga ženy (volejbal)

basketbal: Slovenská basketbalová liga (muži - basketbal), Extraliga ženy (basketbal - ženy)

Ostatné športové podujatia, ktoré sa môžu konať za podmienok stanovených vo vyhláške, bude nutné naďalej organizovať bez obecenstva.

Büdiová: Je to nový impulz pre finalistov

Tento krok ocenila aj Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK).

"Fanúšikovia sú pre profesionálny hokej veľmi dôležití. Ako sme už avizovali pred začiatkom play off, ich postupný návrat na tribúny bol pre nás prioritou.

Už viac týždňov zástupcovia profesionálneho športu intenzívne komunikovali s predstaviteľmi príslušných inštitúcií.

Tešíme sa, že si zainteresovaní vypočuli všetky argumenty a v zlepšujúcej sa pandemickej situácii povolili aj účasť divákov na športových podujatiach.

Pre finalistov Kaufland play off Tipos extraligy je to nový impulz. Naďalej však apelujeme na fanúšikov, aby dodržiavali všetky opatrenia, keďže boj s koronavírusom sme ešte nevyhrali.

V APHK veríme, že kluby napokon dostanú aj kompenzácie za výpadky zo vstupného, ktoré boli v tejto sezóne citeľné. Súťažný ročník sa odohral len vďaka veľkej obetavosti majiteľov klubov a partnerov," uviedla riaditeľka APHK Aneta Büdiová.

SFZ: Futbal sa hrá pre ľudí

Návrat fanúšikov na tribúny uvítal aj Slovenský futbalový zväz (SFZ).

"Sme radi, že fanúšikovia sa môžu vrátiť na štadióny, je to dobrá správa. Futbal sa hrá pre ľudí a tí už na tribúnach veľmi chýbali.

V najbližších hodinách sa budeme touto vyhláškou zaoberať a fanúšikov budeme o podrobnostiach informovať prostredníctvom nášho webového sídla," povedala pre futbalsfz.sk hovorkyňa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Monika Jurigová.

Kuffa: Zaočkovaní nemajú benefity

"Sme veľmi radi, že diváci sa môžu vrátiť na tribúny basketbalových hál, aj keď v obmedzenom počte, s tým sa samozrejme počítalo," povedal generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Andrej Kuffa.

"Myslím si, že podmienka 36-hodinového PCR testu a zároveň 12-hodinového antigénového testu, bez dotácie štátu na PCR testy športovým fanúšikom, je prakticky nesplniteľná. Jeden basketbalový zápas by namiesto 5 eur stál 75 eur.

99 percent si to nebude môcť dovoliť, keďže už rok nám prebieha určitá finančná a hospodárska kríza. Tiež je veľmi nešťastné, že nie je výnimka pre zaočkovaných, aby sa mohli zúčastniť na týchto podujatiach.

Ako všetci dobre vieme, na Slovensku je už viac ako milión ľudí zaočkovaných aspoň jednou dávkou. Okrem toho, že sa nemusia každý týždeň testovať a sú chránení pred covidom, tak nemajú z toho žiadne ďalšie benefity.

Nie som si istý, ako basketbalové kluby, ktoré sú vo finančných problémoch, by vedeli dostať divákov na tribúny, pokiaľ si diváci sami nezaplatia PCR test."

Organizátori budú musieť dodržať nasledujúce podmienky:

- ohlásiť ho najneskôr 48 hodín miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a uviesť presné miesto a čas konania

- zúčastniť sa budú môcť len diváci s negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu nie starším ako 36 hodín a zároveň antigénovým testom nie starším ako 12 hodín

- počet divákov nesmie prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, zároveň počet divákov môže byť maximálne 2000 v exteriéri a 1000 v interiéri, pričom organizátor musí vedieť preukázať počet prítomných osôb

- organizátor musí viesť evidenciu divákov, a to meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt; po uplynutí 30 dní je povinný tieto údaje zničiť

- organizátor je povinný zabezpečiť prítomnosť divákov len z domáceho tímu, pričom musia sedieť v každom druhom rade

- pri príchode a odchode musia diváci dodržiavať dvojmetrové odstupy s výnimkou členov spoločnej domácnosti

- pri vstupe bude povinnosť zabezpečiť dezinfekciu rúk, hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami

- po celý čas podujatia je potrebné mať prekryté horné dýchacie cesty (respirátor v interiéri, rúško či respirátor v exteriéri); nebude dovolené konzumovať jedlá ani nápoje

- organizátori musia zabezpečiť dostatočný počet ľudí, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie opatrení

- v prípade interiérových podujatí treba zabezpečiť dôkladné vetranie

- na všetky vstupy umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať protiepidemické opatrenia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Konečne sa dočkali. Na slovenské štadióny sa vracajú fanúšikovia