Vo štvorhre bude mať Slovensko veľkú výhodu. Nominácia sa však môže zmeniť

Norbert Gombos.
Norbert Gombos. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|18. sep 2021 o 06:45

V prvom dni stretnutia Slovensko - Čile uspeli tímové jednotky.

BRATISLAVA. Kapitán si prial, aby bol po prvom dni stav stretnutia 1:1. Tak sa aj stalo. Hoci z toho bola nakoniec väčšia dráma, ako to pôvodne vyzeralo.

Slovensko hrá v Davis Cupe po prvom dni s Čile nerozhodne 1:1. "Som spokojný," hovorí kapitán Tibor Tóth. 

Slovenská jednotka Norberta Gombosa viedol po vyhranom prvom sete 5:3 v druhom, no nakoniec jeho súper Nicolas Jarry dotiahol zápas do tretieho setu. 

"Noro začal veľmi dobre, nedopodával zápas, ale nemôžem mu vyčítať, že spravil niečo zle. Možno dvakrát mierne zaváhal, ale to sú drobnosti. Potom sa Jarry zodvihol, aj v tajbrejku mal Noro šance, škoda, že ešte viac výsledkovo neodskočil. Dôležité však bolo, že ustál začiatok tretieho setu," hodnotil Tibor Tóth výkon Gombosa.

Gombosovi sa nedá skoro nič vyčítať

Na okruhu je aj jeho osobným trénerom. Hráč a tréner sa tak stretli v netradičnej pozícii. V zápasoch v rámci okruhu ATP nesmie tréner dávať rady hráčovi, ak si rozhodca všimne koučing, hráč dostane trest.

V prípade daviscupových stretnutí však kapitán môže komunikovať s hráčom. 

"Bolo výborné byť s trénerom na lavičke, na turnaji mi veľmi radiť nemôže, mal by som za to trest. Dáva mi veľmi dobré taktické rady, cítim sa viac v pohode na lavičke," hovorí Gombos.

Tibor Tóth.
Tibor Tóth. (Autor: TASR)

Aj Gombos sa zhoduje so svojím trénerom v hodnotení zápasu. Hoci sa stretnutie skomplikovalo, slovenskej jednotke toho nemožno vyčítať veľa. 

"Dôležité bolo, že som dobre začal a vyhral prvý set. Aj v druhom sete sa dá povedať, že som až na menšie zaváhania dominoval. No potom som to nedokázal dopodávať. No vedel som, že som nespravil nič zlé," hodnotil.

Premiéra Molčana

"Na Jarrym bola viditeľná nervozita, reprezentačný zápas nehral od roku 2019," hodnotil čilský denník chile.as.com.

V podobnej situácii sa ocitlo mnoho hráčov, keďže v roku 2020 sa pre pandemické opatrenia Davis Cup nehral podľa plánov.

Aj stretnutie Slovensko - Čile sa pôvodne malo odohrať už v roku 2020. U Jarryho však vyzeralo obdobie medzi daviscupovými stretnutiami trochu inak. 

V roku 2019 mal pozitívny test na doping práve počas zápasu finále Davisovho pohára. Od januára do novembra 2020 bol suspendovaný.

Úplnú premiéru v reprezentácii zažil v prvom zápase dňa Alex Molčan. Nestačil však na jednotku Čile Cristiana Garína, svetovú sedemnástku. 

"V prvom sete som sa na kurte trochu hľadala, ani moje silné stránky neboli silné. Proti takýmto kvalitným hráčom je problém, ak robíte toľko chýb," hovoril Molčan.

V druhom sete prišiel hneď na začiatku o podanie. Práve to zrejme definitívne zlomilo zápas.

"Potom som na svojom podaní našiel tú správnu hru, ale už som prehrával o brejk. A jeho servis bol skvelý. Aj v poslednom geme som na príjme mal šancu, ale nevyšlo to," priznal Molčan.

Cristian Garín.
Cristian Garín. (Autor: TASR)

Garín hral kvalitne

V poslednom období odohral viacero zápasov proti tenistom najužšej svetovej špičky.

Dokonca hral finále ATP turnaja v Belehrade proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi. Hovoril vtedy, že necíti žiadnu nervozitu.

Aj do prvého zápasu v Davis Cupe šiel bez stresu.

"Až keď hrala hymna, pocítil som nervozitu. Tá nervozita je niekedy fajn, dokáže nabudiť hráča. Ale v mojom prípade to tak nebolo, pomohol som mu aj svojimi chybami," priznal.

"Reprezentačné zápasy sú vždy iné. Nedá sa to emóciami absolútne porovnávať s tým, čo je na turnaji. Človek cíti inú zodpovednosť," dodal.

Garín však objektívne podal veľmi kvalitný výkon a menej skúsenému súperovi nedal veľa šancí.

Na métu 80 percent sa dostal pri úspešnosti prvého aj druhého podania. Súperovi ponúkol len jeden brejkbal a aj ten spoľahlivo zneškodnil.

Podľa kapitána Tibora Tótha hral lepšie ako v zápase 1. kola US Open proti Norbertovi Gombosovi. "Nie náhodou je 17. hráčom sveta," zhodnotil Tóth.

"Nemal som najlepšie obdobie, hral som nevyrovnane. Potreboval som takýto zápas," hodnotil pre čilské médiá aj spokojný Garín. 

Štvorhra nie je istá

Druhý hrací deň by sa mal začať štvorhrou. Za Slovensko je nominovaná dvojica z olympiády Lukáš Klein a Filip Polášek. Za Čile by mali nastúpiť Marcelo Tomas Barrios Vera a Alejandro Tabilo. 

Pri úvodnej nominácii na štvorhru však môže ísť zo strany kapitánov aj o taktiku. Konečný menoslov sa často mení krátko pred zápasom.

V pozápasových rozhovoroch na kurte členovia slovenského tímu priznali, že zo strany Čile očakávajú možnú zmenu.

Slovenský kapitán Tibor Tóth hovorí o tom, že ani slovenské duo nie je nemenné.

Ak sa nestane nič nepredvídateľné, určite nastúpi Filip Polášek. No či bude jeho spoluhráčom Lukáš Klein alebo Igor Zelenay, zatiaľ isté nie je.

"Ideme sa stretnúť s trénermi a prebrať, ktorá možnosť bude lepšia. Ešte nie je nič rozhodnuté," povedal Tóth.

Zaujímavý súboj Gombosa

Bez ohľadu na to, kto nastúpi, Slovensko by malo byť favoritom. Filip Polášek je svetovou desiatkou vo štvorhre a grandslamovým šampiónom. Čile v prvej dvojstovke nemá ani jedného deblistu.

"Podľa mňa máme kvalitnejší pár. Uvidíme, kto bude Filipovým spoluhráčom," hovoril Norbert Gombos.

Následne aj jeho bude čakať zaujímavý súboj. V dueli jednotiek nastúpi proti Cristianovi Garínovi. Práve jemu v náročnom štvorsetovom dueli podľahol na US Open. Frustrovaný vtedy rozbil raketu. 

Teraz navyše s určitosťou bude mať jeden z hráčov šancu duel uzavrieť. Stav totiž bude pre jednu krajinu 2:1.

"Tu to bude proti Garínovi na úplne inom povrchu, vyhral som tu Slovak Open, hral som tu veľakrát Davis Cup," hovoril Gombos.

Štvorhra je na programe od 15:30, po jej skončení sa stretnú tímové jednotky Gombos a Garín. Potom bude nasledovať zápas tímových dvojok Alexa Molčana a Nicolasa Jarryho.

V prípade všetkých zápasov ešte môžu kapitáni spraviť zmeny v nominácii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Vo štvorhre bude mať Slovensko veľkú výhodu. Nominácia sa však môže zmeniť