Sedmička? Kdeže! Slováci zahodili šance a boli radi za tesnú výhru

Boris Vanya|23. máj 2021 o 14:25

Rýchle fakty po zápase Slovensko - Veľká Británia.

RIGA. Slovenská hokejová reprezentácia má po dvoch zápasoch na majstrovstvách sveta v hokeji v Rige šesť bodov. To je najpozitívnejšie konštatovanie.

Súboj proti Veľkej Británii, ktorá je najnižšie v rebríčku IIHF zo všetkých účastníkov šampionátu (19.), sa Slováci trápili v efektivite a vyhrali len 2:1.

Kľúčový moment

Gól Róberta Lantošiho na 2:1, ktorý sa ukázal byť víťazný.

V úvode druhej tretiny Liam Kirk prekonal nerozchytaného brankára Júliusa Hudáčka a vyrovnal. Slovenská odpoveď prišla už o necelé tri minúty po Lantošiho akcii.

Ďalšie góly už Slováci nepridali, hoci šancí mali mnoho. Až do konca zápasu to preto boli nervy.

Briti v závere odvolali brankára, so šiestimi korčuliarmi tlačili, ale obrana na čele s Hudáčkom odolala. Pritom úvod bol viac než sľubný. Už po 25 sekundách strelil prvý gól Marek Hrivík.

Jeho prvá formácia s Lantošim a Cehlárikom opäť vynikala, dokázali si vytvoriť súvislý tlak aj šance.

Handzuš: Zápas mohol byť pokojnejší

"Samozrejme, sme radi za tri body, tie sú najhlavnejšie. Potrebovali sme dať druhý a tretí gól a zápas by bolo pokojnejší. Šancí sme mali dosť, ale nepodarilo sa nám od súpera odpútať a potom už to boli nervy," hodnotil zápas pre RTVS asistent trénera Michal Handzuš.

Čo nám chýbalo v zakončení? "Aby to prešlo cez brankára. Ten bol veľký, často sme ho triafali. Chcelo to ešte viac hráčov pred bránkou, aby mu clonili a premeniť vyložené šance. Nebola to z našej strany veľmi pekné, ale vieme, kde sa musíme zlepšiť," dodal Handzuš.

Konrád sa zranil, nahradil ho Hudáček

V závere prvej tretiny sa zranil brankár Branislav Konrád. Pri jednom z britských nájazdov si zrejme natiahol slabiny.

Konrád síce dochytal úvodné dejstvo, ale od druhej tretiny už bol v bránke Július Hudáček a na striedačku sa z tribúny presunul Adam Húska.

"Máme troch výborných brankárov. Hudy (Hudáček) si zastal svoje miesto, veľa práce nemal, ale čo mal chytiť, to chytil," reagoval po zápase pre RTVS Handzuš.

Britský hrdina s maskou

Britov držal dlho v hre o dobrý výsledok brankár Ben Bowns. Slováci už boli z neho miestami zúfalí.

Od roku 2012 chytá v reprezentácii a bol pri všetkých úspechoch britského hokeja (postup z I. B divízie aj postup medzi elitu z I. A divízie).

V poslednej sezóne pôsobil v rakúskom Graz99ers v nadnárodnej IceHL, v ktorej hrá aj tím Bratislava Capitals.

Na majstrovstvách sveta 2019 v Košiciach v zápase proti USA (3:6) mal 59 zákrokov. Proti Slovensku ich predviedol 41. Jeho vzorom v mladosti bol Patrick Roy. 

Prvý raz menej ako sedem

Proti Britom odohrali Slováci štvrtý súťažný zápas v histórii. Zaujímavé je, že vo všetkých predchádzajúcich strelili sedem gólov, tentoraz sa k tejto méte ani nepriblížili.

Na olympijskej kvalifikácii v Sheffielde v roku 1993 vyhralo Slovensko 7:1 a zabezpečilo sa premiérovú účasť na zimnej olympiáde.

O dva roky neskôr v B-kategórii majstrovstiev sveta v Bratislave po pomalšom rozbehu vyhrali Slováci 7:3 a pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte v Košiciach jasne 7:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Sedmička? Kdeže! Slováci zahodili šance a boli radi za tesnú výhru