Slovenskí hádzanári v Košiciach na Švédov nestačili

(Autor: TASR/František Iván)
Sportnet|5. nov 2016 o 19:47

Zápas sledovalo 7134 divákov, takže slovenský rekord odolal.

KOŠICE. Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska sa v II. fáze kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2018 v Chorvátsku nepostarala v sobotu o ďalšie prekvapenie.

V stredu síce uchmatla v Moskve bod Rusom za remízu 31:31, ale tentoraz nestačila na favorizovaných Švédov.

Zverenci trénera Martina Liptáka podľahli v takmer úplne zaplnenej košickej Steel aréne severanom 17:21 (8:15) a po 2. kole figurujú v tabuľke 6.
skupiny na 3. mieste so ziskom 1 bodu.

Na čele je Švédsko s plným počtom 4 bodov.

V nedeľu je v Bare od 20.00 h na programe ešte duel Čierna Hora - Rusko. Boj o účasť na kontinentálnom šampionáte, kam postúpia prví dvaja z každej skupiny a najlepší z tímov na 3. pozíciách, bude pokračovať až začiatkom mája 2017. Slováci 3. alebo 4. 5. privítajú Čiernohorcov.

Zápas sledovalo 7134 divákov, takže slovenský divácky rekord (8111) odolal.

Hádzaná Slovensko - Švédsko: fotogaléria

5.11.2016

Priebeh stretnutia

Pred početnou diváckou kulisou začali lepšie hostia, ktorí po troch góloch Ekberga viedli 3:0. Slovenskí reprezentanti sa v prechode do útoku dopúšťali mnohých nepresností a favorizovaných Švédov až príliš ľahko púšťali do streleckých pozícií.

V 9. minúte viedli hostia už 6:1 a to ešte brankár Štochl viackrát podržal svoj tím. Búrlivá kulisa hnala Slovákov vpred, ale tí nenachádzali recept na organizovanú hru Švédov. Veľkou prekážkou bola najmä obrana hostí a tí si udržiavali svoj náskok.

Dianie v prvom polčase dokumentovala situácia z 18. minúty, keď Slováci stratili v útoku loptu a z Ekberg z protiútoku poľahky skóroval. Prvý polčas napokon vyznel presvedčivo v prospech hostí, ktorí ho vyhrali rozdielom siedmich gólov - 8:15.

Slováci nastúpili do druhého polčasu koncentrovanejšie, dávali si väčší pozor na chyby, ale z náskoku hostí sa im dlho nedarilo ukrajovať.

Prekážkou zverencov Martina Liptáka bola naďalej najmä pevná defenzíva súpera. Tú výraznejšie prelomili v 48. minúte Antl s Volenticsom a upravili na 13:19, čo naštartovalo aj divákov.

Ďalšie tri góly vrátili Slovákov do hry (16:19) a hostia reagovali oddychovým časom. O tri góly bolo aj po úniku Antla v 23. minúte (17:20). Na rozdiel štyroch gólov zvýšili v 29. minúte Gottfridsson a tento gól definitívne vzal domácim šancu na zisk aspoň bodu.

Hlasy po zápase

Martin Lipták, tréner SR: "V prvom polčase sme mali obrovský rešpekt zo súpera a aj z divákov. Druhý polčas bol veľká zmena, hoci sme tušili, že ten zápas už asi nevyhráme. Išlo však o to, aby tých sedemtisíc ľudí neprišlo zbytočne. Je mu však smutno z toho prvého polčasu, lebo takto sme do zápasu nechceli vstúpiť. Keď diváci vstali a hala burácala, mal som zimomriavky."

Radoslav Antl, krídelník SR: "Celkový výsledok nie je zlý. Prehrali sme o štyri góly s jedným zo svetových mužstiev. Mali sme však aj na viac. Žiaľ, nevyšiel nám prvý polčas. Nefungovala nám v ňom obrana ani protiútoky. Švédi hrali v prvom polčase excelentne, ale my sme sa chytili potom v druhom polčase a ukázali sme, že môžeme hrať aj proti svetovej špičke."

Tomáš Urban, krídelník SR: "Jednoznačne nám ušli v prvom polčase. My sme robili veľké množstvo technických chýb a Švédi na nás vybehli so svojím veľkým sebavedomím. V druhom dejstve sa naša hra i obrana zlepšila, dostali sme i menej gólov a lepšie sme doťahovali protiútoky. Medzi prvým a druhým polčasom bol veľký rozdiel. Myslím si, že zlepšeným výkonom v druhom polčase sme získali divákov na našu stranu."

Kristján Andrésson (tréner Švédska): "V prvom polčase sme boli lepší v hre dopredu, ale aj obrana fungovala. Bola úžasná. Dali sme aj veľa ľahkých gólov. V druhom polčase sme povolili v tempe, súper zlepšil obranu a zabojoval. Slováci rýchlymi gólmi chytili druhý dych. Pomohla im aj neskutočná atmosféra v hale. Keď sa domáci priblížili na tri góly, bol som nervózny. Vždy som v strese, keď je skóre tesnejšie. V závere sme však mali dostatok odvahy na to, aby sme udržali víťazstvo."

Miroslav Volentics (krídelník Slovenska): "Prvý polčas nám ušiel, ale do toho druhého sme dali všetko. Zlepšili sme obranu a dali góly z rýchlych protiútokov. Dotiahli sme sa na tri góly, ale chcelo to ešte premeniť nejakú ďalšiu šancu. Sú to však Švédi, ktorí patria k špičke. Mali sme šancu, ale súper zvíťazil zaslúžene."

Kvalifikácia ME 2018 hádzanárov

Slovensko - Švédsko 17:21 (8:15)

Zostava Slovenska: Štochl, Paul - Rábek, Slaninka, Dudáš,Holdoš, Volentics, Petro, Ďuriš, T. Urban, Briatka, L. Urban, Antl,Mazák, J. Mikita, M. Mikita. Rozhodovali: Lah, Sok (obaja Slov.),7143 divákov.

Najbližší program 6. kvalifikačnej skupiny

6. novembra 2016, Čierna Hora - Rusko

3.-4. mája 2017, Slovensko - Čierna Hora, Švédsko - Rusko

6.-7. júna 2017, Švédsko - Rusko, Čierna Hora - Slovensko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenskí hádzanári v Košiciach na Švédov nestačili