Slovenskí futbalisti prehrali s Luxemburskom 1:2

Erik Jendrišek.
Erik Jendrišek. (Autor: SITA)
Ladislav Harsányi, TASR|9. feb 2011 o 22:14

Totálne nevydarená generálka na Andorru. Slovenskí futbalisti po biednom výkone prehrali prípravný zápas v Luxembursku.



LUXEMBURG. Veľké trápenie slovenského tímu na štadióne Josyho Barthela vyústilo do prehry so 131. tímom svetového rebríčka.

V hustnúcej hmle poslal tréner Vladimír Weiss na ihrisko avizovanú ofenzívnu jedenástku s tromi útočníkmi. Pomalá a nepresná rozohrávka, viaznúce kombinácie nemohli prekvapiť dobre sformovaný obranný val súpera. Ten sa naopak, dokázal rýchlo presunúť z obranných pozícií do protiútokov a do polčasu si vytvoril dve dobré šance (Leweck, Gerson).

V 55. min Slováci šli do vedenia, keď Jendrišek zakončil nájazd na brankára gólovou strelou. Lenže domáci dokázali dvakrát odpovedať. V oboch prípadoch si obrana nedala pozor na striedajúceho Da Motu, ktorý sa postaral sa o senzačné víťazstvo domáceho tímu. Luxembursko dokázalo vyhrať po devätnástich zápasoch.
Debut v reprezentácii si v druhom polčase odbili Marián Kello i František Kubík.

„Nechcem z výsledku robiť tragédiu, pretože zápas sa hral za takých podmienok, za akých sa hral. Prakticky som nevidel ani jeden z dvoch inkasovaných gólov. Ale na slabý výkon nie je žiadna výhovorka,“ citovala trénera Vladimíra Weissa agentúra TASR.

Fotogalériu zo zápasu si pozrite na futbal.sme.sk >>

Výsledok:

Luxembursko - Slovensko 2:1 (0:0)

Góly: 60. a 81. Da Mota - 55. Jendrišek, ŽK: 39. Weiss ml. 83. Šesták (obaja Slovensko), rozhodovali: Olivier Thual - Fredji Harchay, Laurent Stien (všetci Fr.)

Luxembursko: J. Joubert - Schnell, Blaise (36. Martino), Hoffmann, Mutsch - R. Peters (58. Da Mota) - Payal, Bettmer - Gerson, Ch. Leweck - A. Joachim (90. Siebenaler)

Slovensko: J. Mucha ml. (77. Kello) - Pekarík (68. Kubík), Pečalka, J. Ďurica, Hubočan (40. Šesták) - Karhan, Kucka (64. Zabavník), Weiss ml. (64. Stoch) - Hamšík, A. Nemec, Jendrišek

Výsledky stredajších prípravných zápasov si prečítajte na futbal.sme.sk >>

V hustnúcom hmlovom opare a na hrboľatom teréne prevažovali v úvode stretnutia nepresné prihrávky, no zaujala aj prvá šanca domáceho tímu. V 3. minúte sa začala akcia u Gersona a po výbornej krížnej prihrávke Joachima netrafil bránu Leweck.

V 8. minúte hľadal Hamšík vpredu číhajúceho Nemca, ale Joubert dobre prečítal hru a loptu pred slovenským útočníkom odkopol do bezpečia. Väčšia snaha bola vidieť prekvapujúco na strane Luxemburčanov, ale všeobecne obe mužstvá produkovali opatrnú hru s minimom vzruchu.

Slovákom sa absolútne nedarilo skonštruovať moment prekvapenia a obranný val domácich pohodlne zachytával nakopávané lopty už v zárodku. V 22. minúte loptu zle odhlavičkoval pred vlastnou šestnástkou Ďurica, zmocnil sa jej Leweck a vyslal prvú strelu na bránu v zápase, hoci mala skôr propagačný charakter.

V 27. minúte predviedli peknú akciu aj hostia, lenže Nemec po ideálnej prihrávke z hĺbky poľa trafil v páde iba Jouberta. Prvopolčasové trápenie Weissovho tímu podčiarkol v nadstavenom čase Hamšík, ktorý z priameho kopu z 20 metrov vysoko prekopol súperovu bránu. Predtým mohlo na druhej strane zahrmieť po strele Gersona, ktorý minul cieľ azda o dva-tri metre.

Druhý polčas otvorila prudká strela Joachima k pravej žrdi, ktorej chýbali decimetre. Na pokus domáceho hráča odpovedal rovnakou mincou Nemec, jeho tvrdý pokus spoza šestnástky Joubert vyrazil. Po osi Pekarík - Weiss putovala lopta v 54. minúte až k Jendrišekovi, ktorý ešte z pár krokov netrafil dobre loptu. Svoje zaváhanie však útočník bundesligového Freiburgu odčinil o pár okamihov neskôr, keď zoči-voči domácemu brankárovi "zaklincoval" presne k pravej žrdi - 0:1.

Radosť Slovákov trvala krátko. Striedajúci Da Mota bol na ihrisku len niekoľko desiatok sekúnd, perfektne sa oprel z voleja do lopty a tá sa s prispením žrde odrazila dnu - 1:1. V 70. minúte po fatálnej chybe slovenskej obrany, ktorá sa nestihla v stredovej zóne vrátiť, mohol poslať Luxembursko do vedenia Leweck - príliš dlho však váhal so strelou a nakoniec prekopol.

Rozdiel medzi domácim tímom amatérov a profíkmi stále nebol vidieť a keď v 81. minúte Da Mota prestrelil Kella, domáci sa ujali vedenia 2:1, ktoré už z rúk nepustili. Vzhľadom na bezduchý výkon slovenského tímu svedčí jeho prehre s outsiderom viac prívlastok zaslúžená ako senzačná.

Pozápasové hodnotenia:

Erik Jendrišek, útočník SR a autor gólu: "Už predtým som mal dve výborné šance, ktoré za normálnych okolností musím dávať. Pri góle prišla dobrá prihrávka od Mareka Hamšíka, bol som sám pred brankárom a podarilo sa mi ju premeniť. Prehra nás mrzí, dostali sme poriadnu facku na prebratie. Ako účastník majstrovstiev sveta jednoducho nemôžeme v Luxembursku prehrať. Musíme sa nad sebou zamyslieť, lebo nás čaká v kvalifikácii Andorra a to bude taký istý súper ako Luxembursko. Body nám zadarmo nikto nedá."

Ján Ďurica, obranca SR: "Nemáme sa na čo vyhovárať, lebo podmienky boli pre obe mužstvá rovnaké. Hmla a nerovný terén sú jedna vec, náš výkon druhá. Súper je o niekoľko tried slabší, takže prehra s ním je pre nás facka a hanba. Každý musíme začať sám od seba. Bol to priateľský zápas, v ktorom sme ukázali, ako sa futbal hrať nemá."

Peter Pekarík, obranca SR: "Luxemburčania to vzadu veľmi dobre zavreli a vyrážali do jedovatých protiútokov, ktoré nám robili problémy. K ich bráne som vôbec nevidel, maximálne pred seba. Boli to náročné podmienky, ale tie nie sú pre nás ospravedlnením."

Mário Pečalka, obranca SR: "Ťažko hľadať slová po takomto zápase. Môžem len skonštatovať, že to bolo celé zlé - od ihriska cez počasie až po našu hru. Terén bol veľmi náročný, ale na to sa samozrejme nebudeme vyhovárať. Obe strany sa s tým museli vyrovnať a domáci to zvládli lepšie. Určite sme veľmi sklamaní, nechceli sme takto zahrať a odštartovať nový rok prehrou. Verím však, že nám to otvorilo oči a pred kvalifikáciou v Andorre sa dáme najmä psychicky dokopy. Teraz k tomuto duelu ťažko povedať niečo viac, musíme si to nechať uležať v hlavách."

Zaujímavosti a fakty po zápase Luxemburska a Slovenska (2:1):

* Slovenskí a luxemburskí futbalisti sa stretli tretíkrát vo vzájomnom súboji, po ktorom je bilancia stále priaznivejšia pre hráčov SR. Tí majú na konte 2 víťazstvá, 0 remíz, 1 prehru a skóre 8:3.

* Luxembursko sa z víťazstva tešilo po 19 zápasoch bez takéhoto pocitu.

* V 17-člennom kádri Slovenska na duel s Luxemburskom bol jediný hráč z domácej najvyššej súťaže - útočník MŠK Žilina Tomáš Oravec. Ten napokon zostal tiež jediným futbalistom, ktorý sa nedostal na trávnik.

* Stredopoliar Miroslav Karhan si proti Luxembursku pripísal už svoj 102. štart v najcennejšom drese. Karhan je v tomto smere slovenským rekordérom.

* Obranca Tomáš Hubočan odohral svoj 10. duel za seniorskú reprezentáciu.

* Útočník Erik Jendrišek strelil proti Luxembursku svoj tretí gól v 24. zápase za A-mužstvo SR.

* Najbližšie nastúpi slovenský tím v rámci B-skupiny kvalifikácie ME 2012 v sobotu 26. marca 2011 na pôde Andorry.

SITA, TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov