Slovenské lyžiarky čaká netradičný slalom. Velez-Zuzulová v ňom má miernu výhodu

Veronika Velez-Zuzulová prežíva životnú sezónu.
Veronika Velez-Zuzulová prežíva životnú sezónu. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Juraj Berzedi|22. feb 2016 o 18:10

Je divácky atraktívny a pre lyžiarky psychicky náročný. V paralelnom slalome v Štokholme sa predstavia aj Slovenky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

BRATISLAVA. Pred troma rokmi sa Veronika Velez-Zuzulová stala neoficiálnou kráľovnou paralelných slalomov. Najskôr v novoročných pretekoch triumfovala v Mníchove a o necelý mesiac skončila v rovnakom formáte v Moskve na druhom mieste.

Náročnosť je v koncentrácii

Na svahu Hammarbybacken vo švédskej metropole sa v utorok večer predstaví vybraná skupina 16 pretekárok. Ak bude chcieť slovenská lyžiarka uspieť, potrebuje zvíťaziť v štyroch vyraďovacích súbojoch - od osemfinále až po finále.

„Veronika si momentálne verí a má lyžiarsku istotu. Jej výhodou je, že má kvalitné štarty a v horných častiach trate dominuje. Môže sa oprieť o výborné výsledky z aktuálnej sezóny, takže by mala štartovať v psychickej pohode,“ tvrdí bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová ml.

Každá dvojica absolvuje dve jazdy a po prvej si vždy vymenia strany. Do druhej nastúpia s časovým odstupom z tej prvej. Kto bude prvý v cieli druhej jazdy, postúpi do ďalšieho kola.

veronika_r9251_res.jpg

Radosť slovenských lyžiarok vo Flachau. FOTO - Gabriel Kuchta / SME.

„Je to veľký rozdiel oproti klasickému slalomu. Zo psychologického pohľadu je to náročnejšie na koncentráciu ako na technickú prípravu,“ dodala.

Dôležitý je štart a skoky

V prípade, že niektorá slalomárka vypadne v prvej jazde, neznamená to jej predčasný koniec. Pred druhou jazdou bude penalizovaná pol sekundovým odstupom. Ak by ani jedna lyžiarka nedokončila druhú jazdu, v platnosti ostanú výsledky tej prvej.

„Pretekárka by sa mala sústrediť na svoju jazdu, ale periferným videním si musí kontrolovať aj súperku. V minulosti sa už párkrát stalo, že

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovenské lyžiarky čaká netradičný slalom. Velez-Zuzulová v ňom má miernu výhodu