Za postup vďačia Spišiaci aj Blche. Nerozladil ho ani maják na kocke

Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa radujú s pohárom po víťazstve vo finále Slovenskej hokejovej ligy nad Žilinou.
Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa radujú s pohárom po víťazstve vo finále Slovenskej hokejovej ligy nad Žilinou. (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)
Patrik Fotta|17. apr 2021 o 01:30

Oslavy nebudú šprint ale maratón, vraví brankár.

Má prezývku Blcha a jeho brankárskym vzorom bol odmalička Patrick Roy.

V extralige získal MARCEL MELICHERČÍK majstrovský titul s Košicami v sezóne 2014/2015.

Rodák z Popradu dosiahol v 34-rokoch druhý veľký tímový úspech. Vychytal postup Spišskej Novej Vsi do najvyššej súťaže.

Gratulujeme k postupu do extraligy. Kde sme vás zastihli?

Ďakujem pekne. Práve som vybehol zo šatne. Išiel som si pre mobil, ktorý som mal v autobuse. Chcel som zavolať manželke, ale zatiaľ sa mi ju nepodarilo zastihnúť. Napísal som jej len krátku správu, keďže deti už v tejto nočnej hodine spia.

Oslavy sú zatiaľ veľmi slušné. Nikto asi ani z vedenia nerátal s tým, že sa nám podarí v Žiline sériu ukončiť. Ja sám som si zabalil na zápas aj veci, ktoré používam pri klasickej aktívnej regenerácii. Teraz ich už nebudem potrebovať.

Brankár Spišiakov Marcel Melicherčík.
Brankár Spišiakov Marcel Melicherčík. (Autor: HK Spišská Nová Ves)

S Košicami ste získali majstrovský titul v sezóne 2014/2015. Ktorá trofej sa vám dvíhala nad hlavu ľahšie?

Tá extraligová je poriadne ťažká. Priznám sa, že som ju vtedy zle chytil a skoro mi spadla na ľad. Našťastie som ju udržal v rukách.

Teraz aj vtedy s Košicami som bol vo výbornom kolektíve. Práve ten je základom toho, aby mužstvo dosiahlo v sezóne úspech.

Pred začiatkom finále ste si želali dlhú a dramatickú sériu. Žilinu, ktorá bola favoritom, ste zdolali až nečakane rýchlo 4:1 na zápasy. Prekvapilo vás to?

Budem si protirečiť, ale som rád, že sa nám podarilo sériu zvládnuť tak rýchlo. Boli sme outsider a ktovie, ako by to dopadlo, ak by sa Žiline podarilo vyhrať piaty zápas. Tentoraz som rád, že séria nebola dramatická až do konca.

Piaty zápas finále rozhodli samostatné nájazdy. Celkovo sa ich išlo až 24. Necítili ste už únavu?

Ani som si neuvedomil, že sa išlo až toľko nájazdov. Dobre vedieť (smiech). Priznávam, boli to poriadne nervy. Som rád, že sme nezložili zbrane. Súper na nás vybehol. Zápas bol ako na hojdačke. Chvíľu sme viedli my, potom oni. Škoda koncovky. Mohli sme si vedenie už postrážiť.

Uspieť sme mohli skôr aj v nájazdoch. Mám pocit, že som strelu pri piatom pokuse tečoval betónom ale nie dostatočne na to, aby puk neprešiel až za bránkovú čiaru. Bola to škoda, ale udržali sme si nervy a som rád, že to napokon dopadlo pre nás dobre.

V závere tretej tretiny sa počas vášho oslabenia vyskytli na štadióne technické problémy s časomerom. Niekoľko minút sa nehralo. Následne ste dostali gól. Nevyviedlo vás to z koncentrácie?

Všimol som si, že hore na kocke začal svietiť maják. Trvalo dlho kým to rozhodcovia zaregistrovali. Ja som sledoval hru ale periférne som videl, že tabuľa nejde a čas stál. Bolo to trochu zvláštne. My sme však boli pripravení na to, že okolnosti môžu byť proti nám.

Naznačujete, že to mohli domáci urobiť zámerne?

To si nemyslím. Viac to mohlo uškodiť útočiacemu mužstvu, ktoré sa pokúšalo vyrovnať. My sme sa naopak snažili hru kúskovať a naťahovať. Pri prerušení hry sú podmienky pre oba tímy rovnaké. Určite som to teda nevnímal ako zámer z ich strany alebo nevýhodu pre nás. Ja osobne som bol rád, že sa môžem trochu vydýchať a pripraviť sa na oslabenie. Hoci sme ho napokon neubránili.

Boli z pohľadu vývoja celej série kľúčové prvé dva zápasy, ktoré ste vyhrali v Žiline?

Priznám sa, nerád vyberám rozhodujúce momenty. Počas série sa ich udeje strašne veľa. Určite nám to psychicky veľmi pomohlo, že sme viedli 2:0 na zápasy. Vedeli sme ale, že Žilina má silné mužstvo a pokojne môže sériu vyrovnať alebo aj otočiť.

Spoluhráči po prvom zápase vraveli, že sme boli prvý tím v sezóne, ktorý dokázal vyhrať v Žiline. Podarilo sa nám to dokonca až trikrát.

Vráťme sa späť k oslavám. Bude pre vás cesta zo Žiliny do Spišskej Novej Vsi jednou z najpríjemnejších v kariére?

Veľa som toho doposiaľ nevyhral a o to je tento úspech krajší. Často sa to berie ako klišé, ale my sme sa tu zišli jedna výborná partia. Som rád, že ma do tímu zlanáril Rišo Rapáč, s ktorým sa poznáme od detstva a sme zároveň rovesníci. Priznám sa, že som dlhšie váhal. Napokon som súhlasil a ukázalo sa to ako skvelé rozhodnutie. Cítil som sa tu veľmi dobre a každý deň bola radosť chodiť na štadión na tréningy.

Ako budú vyzerať oslavy?

Myslím si, že nás nečaká šprint ale poriadny maratón (smiech). Nemusíme sa ponáhľať domov. Verím, že si to s chlapcami poriadne užijeme až do rána. Počas sezóny som profesionál a snažím sa chodievať spať skoro, aby som sa na druhý deň cítil dobre. Teraz sa však už nemáme na čo šetriť.

Chceli by ste pokračovať na Spiši aj v nasledujúcej sezóne?

Nezáleží to len na mne. Musí prísť ponuka od manažéra a potom sa uvidí. Samozrejme nejaké myšlienky už v hlave mám. V Spišskej som sa cítil dobre, takže nemám dôvod uvažovať nad zmenou. O niekoľko dní si na to určite sadneme a všetko zvážime.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Za postup vďačia Spišiaci aj Blche. Nerozladil ho ani maják na kocke