Slovan hrá v silnejšej konferencii, inak by bol vyššie

Kapitán Slovana Milan Bartovič.
Kapitán Slovana Milan Bartovič. (Autor: SITA)
Karol Svozil|15. okt 2013 o 08:00

Ak by Slovan Bratislava účinkoval vo Východnej konferencii, o postupovú osmičku by bojoval už proti Levu Praha.

Slovan je v KHL na najlepšej ceste dostať sa z dna tabuľky Západnej konferencie. Hoci už teraz má 7 víťazstiev a 8 prehier, stále je na dne. Môže za to silnejšia Západná konferencia.

Ak by bratislavský tím pôsobil vo Východnej konferencií, bol by výrazne vyššie a už v utorok večer by proti Levu Praha aktuálne bojoval o miesto v marcovom play off.

„Západ bol vždy kvalitou mužstiev na tom lepšie ako Východ,“ povedal Július Šupler, ktorý od začiatku KHL trénoval Dinamo Riga, potom CSKA Moskva a Donbass Doneck.

Stačia dvaja slabší

„Už rozdiel dvoch-troch relatívne slabších mužstiev vytvorí vyššiu kvalitu v Západnej konferencii. Napríklad Amur a Avtomobilist na Východe sa neuchytili napríklad tak, ako Riga na Západe,“ pokračoval Šupler.

Riga postúpila do play off v prvých štyroch ročníkoch štyrikrát. Na jej úspechy nadviazali ďalšie tímy Západu. V minulej sezóne do play off postúpil po sťahovaní sa z Popradu do Prahy Lev, ale aj nováčik Slovan. Jedine Dinamu Minsk sa to podarilo až na tretí pokus v sezóne 2010/2011.

V prebiehajúcom 6. ročníku KHL sa zasa veľmi darí nováčikovi zo Záhrebu s mnohými zámorskými menami na súpiske. O rok zrejme málokto zapochybuje o postupe do play off v prípade nováčika Jokeritu Helsinki.

„Vždy bolo ťažšie postúpiť do play off zo Západu,“ dodal Šupler. Dôvodom sú ekonomicky silnejšie kluby na Západe. Okrem viacerých tímov z Moskvy už totiž v KHL účinkujú aj iné európske metropoly.

Pri pohľade na tabuľku Západu je podľa neho zrejmé, že ak ktorýkoľvek tím dokáže viackrát po sebe vyhrať, môže sa rýchlo dostať z dna do prvej osmičky.

Geografia, ekonomika a biorytmus

Mesto leží 400 kilometrov východne od Moskvy. Torpedo Nižnij Novgorod je tím, ktorý vlani v Západnej konferencií neuspel v boji o postup do play off, v tejto sezóne ho kvôli vyrovnaniu počtu tímov v konferenciách presunuli do Východnej a zatiaľ sa mu darí, je šiesty.

Aj v KHL platí pravidlo ako v NHL. Hlavnú úlohu pri zadelení tímov do konferencií hrá geografia, keďže cieľom šéfov líg je čo najviac ušetriť na nákladných presunoch tímov cez štvrť zemegule. Dôležitý je pritom aj biorytmus hráčov, ktorí sa nie vždy dokážu prispôsobiť presunom o niekoľko časových pásiem.

„Rozdelenie tímov do konferencii je dané. Rovnako ako v KHL, aj v NHL o tom rozhoduje legislatívna skupina ľudí súťaže, ktorá sa radí s manažérmi klubov, je to omnoho náročnejší proces, ako by sa zdalo,“ povedal skaut New York Rangers Oto Haščák.

Systém rozdelenia zápasov v NHL je omnoho náročnejší ako v KHL. V KHL hrá každý tím dva zápasy s každým tímom doma a vonku. Štyri zápasy s vybranou dvojičkou pre každý tím tak, ako hral Slovan proti Levu minulú sezónu, v tejto sezóne zrušili.

Západné tímy NHL, ktorých je túto sezónu 14, hrajú 50 zápasov v rámci konferencie a 32 zápasov s tímami z Východu. Východné tímy, ktorých je 16, hrajú 54 súbojov v rámci konferencie a 28 súbojov s tímami zo Západu.

Všetko je to nastavené tak, aby každý s každým odohral v Regular Season aspoň dva zápasy, no niektoré tímy sa spolu môžu stretnúť až päťkrát.

Silnejší Východ alebo Západ?

Zatiaľ čo v KHL sa zatiaľ príliš nediskutovalo o tom, ktorá konferencia je silnejšia a ktorá slabšia, v NHL zaznelo viacero názorov. Zväčša však vyznievajú rozporuplne a nedá sa z nich vyvodiť jednoznačný záver.

Podľa nového systému zápasov medzi konferenciami od roku 2005 viac Stanley Cupov získali tímy zo Západu, to však automaticky neznamená ich vyššiu kvalitu.

A ani aktuálne sa nedá jasne povedať, ktoré tímy majú väčšiu silu. Favoritmi na Stanley Cup sú Chicago či Los Angeles zo Západu alebo Pittsburgh či Boston z Východu.

Západná konferencia

zapad_res.jpg

Východná konferencia

vychod_res.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Slovan hrá v silnejšej konferencii, inak by bol vyššie