Slováci veria v boj o pódium na šampionáte

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR)
SITA|23. feb 2016 o 11:48

Biatlonisti odcestovali na majstrovstvá Európy do Ťumeňa. V štafete by mohli uspieť.

ŤUMEŇ. Aj s osmičkou Slovákov sa v stredu v ruskom Ťumeni začnú majstrovstvá Európy v biatlone, potrvajú do nedele, v hre bude osem medailových kolekcií. Pod vedením trénerov reprezentácie SR Juraja Sanitru a Anny Murínovej sa na kontinentálnom šampionáte v rodisku Anastasie Kuzminovej predstavia Matej Kazár, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla, Michal Šima, Jana Gereková, Terézia Poliaková a Paulína a Ivona Fialkové.

"Verím, že sa nám v štafetách podarí bojovať o pódium. Presadiť sa v individuálnych disciplínach bude veľmi ťažké. Popredné tímy totiž budú vo veľmi silných zostavách. Rusi, Nóri či Nemci majú veľké množstvo vynikajúcich pretekárov. Verím však, že naši chlapi dajú do toho extrémne úsilie a podarí sa im dostať sa vysoko. Cieľom je šieste až ôsme miesto," konkretizoval Sanitra pre web Biatlon-Info.sk.

Precestoval 22-tisíc kilometrov

Kazár sa 6. februára v kanadskom Canmore v pretekoch s hromadným štartom v rámci 7. kola Svetového pohára dostal premiérovo v kariére do Top 10 na takejto úrovni.

austria_biathlon_world_cup466438208976_r1161.jpg

Matej Kazár. FOTO - TASR

"Vzhľadom na to, že sme celú prípravu od leta ladili na ME a MS, ide už do tuhého a musím zabrať na sto percent. Nechcem si určovať umiestnenia, to nech robia tréneri, ale ciele sú veľmi vysoké. Určite sa najviac teším na preteky s hromadným štartom. Masový štart bude nutné absolvovať s chladnou hlavou, úplne vyrovnane. Ak sa mi to podarí, môže to byť výborné. Nehodlám však predbiehať - najprv sa doň treba dostať. Dvom tretinám pretekárov sa to nepodarí," pripomenul 32-ročný košický rodák, ktorý za ostatný mesiac precestoval približne 22 000 km.

Kazár v roku 2004 triumfoval vo vytrvalostných pretekoch na ME juniorov v Minsku. Vlani medzi seniormi v estónskom Otepää bolo jeho najlepším výsledkom 16. miesto v šprinte, už v roku 2008 skončil pätnásty v stíhačke v Novom Meste na Morave.

Veria, že forma im vydrží

"Tajne dúfam, že sa mi podarí dostať sa do pretekov s hromadným štartom. To je mojím osobným cieľom. Veľmi rád by som si ho vyskúšal," priznal Hasilla.

"Myslím si, že máme za sebou veľmi dobrú prípravu. Ukázalo sa to aj v Osrblí na IBU Cupe, kde sa mi strieľalo dobre, azda to vydrží. Bežecký tréning bol náročný: nalyžovali sme obrovské množstvo kilometrov na rýchlom snehu. Samozrejme, musíme to premietnuť do pretekov."

Hasilla bol predvlani v Bansku piaty vo vytrvalostných pretekoch. Z "individuálu" - minuloročného v Otepää - pochádza aj osobák Otčenáša na ME v podobe 12. pozície. Šima bol v roku 2014 štrnásty v šprinte v spomenutom Novom Meste.

Líderky trápila choroba

Gereková aj P. Fialková sa vracajú po chorobách. "Po návrate z Ameriky absolvovala Janka vyšetrenia a lekár potvrdil, že zápal už odznel. Verím, že zdravotne sa už počas minulého týždňa dala úplne do poriadku. Trénovali sme v Osrblí, krátko pred odletom aj na Štrbskom plese. Budeme bojovať," predznamenal Gerekovej osobný kouč Lukáš Daubner.

"Trénovať priamo na lyžiach som začala len minulý týždeň. Cítim sa fajn a myslím si, že zdravotne som na tom momentálne dobre, ale stopercentne ešte isto nie. Netrúfam si povedať, ako to bude s mojou formou. Ten veľký výpadok ma veľmi poznačil. Čas je neúprosný a vrcholy sezóny sú tu, takže urobím maximum pre to, aby som sa rýchlo vrátia do top formy," povedala Paulína Fialková pre Biatlon Info.

Nominácia SR na ME v biatlone v ruskom Ťumeni (24. - 28. februára):

Muži: Matej Kazár, Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla, Michal Šima, tréner: Juraj Sanitra

Ženy: Jana Gereková, Terézia Poliaková, Paulína Fialková, Ivona Fialková, trénerka: Anna Murínová

Program (časy sú uvedené v SEČ):

Streda 24. februára: dvojčlenné miešané štafety na 1x6 km a 1x7,5 km (11.00) a miešané štafety na 2x6 km a 2x7,5 km (14.00)

Štvrtok 25. februára: šprint žien na 7,5 km (11.00) a šprint mužov na 10 km (14.00)

Sobota 27. februára: stíhacie preteky žien na 10 km (11.00) a stíhacie preteky mužov na 12,5 km (14.00)

Nedeľa 28. februára: preteky žien na 12,5 km s hromadným štartom (11.00) a preteky mužov na 15 km s hromadným štartom (14.00)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci veria v boj o pódium na šampionáte