Slováci Švajčiarku nepoznajú, ale keď prehovorí, sú v šoku

Alexandra Herbríková reprezentuje Švajčiarsko s Nicolasom Rouletom.
Alexandra Herbríková reprezentuje Švajčiarsko s Nicolasom Rouletom. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)
Marián Szűcs|29. jan 2016 o 19:00

Je to zvláštny pocit jazdiť pod inými farbami, ale zmierňuje ho fakt, že vlastne štartujem doma a pred krajanmi, hovorí krasokorčuliarka.

BRATISLAVA. Slovensko má na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní priame zastúpenie len v troch kategóriách (muži, ženy, tance), ale nepriame aj vo štvrtej.

Medzi šestnástimi športovými dvojicami, ktoré sa včera predstavili v krátkom programe, korčuľovala so Švajčiarom Nicolasom Rouletom aj Alexandra Herbríková. Narodila sa v Bojniciach a rozpráva ľubozvučnou slovenčinou.

„Obaja rodičia sú Slováci,“ vysvetľuje pôvabná 23-ročná dáma, ktorá už stihla naučiť pár slovenských slov aj o necelé dva roky mladšieho Nicolasa.

5_res.jpg

Herbríková jazdí vo dvojici s Nicolasom Rouletom. FOTO - Jozef Jakubčo / SME.

„Bývali sme v Prievidzi, ale keď som mala rok, otec, vyštudovaný baník, sa vybral za prácou na Moravu. Mama sa zamlada venovala krasokorčuľovaniu, tak ma ako štvorročnú zobrala na rybník v blízkosti Olomouca. Ľad na ňom sa už trochu topil, preto mi prikázala: Nesmieš padať, lebo budeš celá mokrá. Tak som nepadala. Pokladala to za úspech a nabudúce so mnou zamierila na zimný štadión,“ opisuje.

Partner z internetu

Tvrdí, že ju odjakživa lákali párové disciplíny, takže celkom logicky sa dostala až na sever Moravy, kde je už dlhšie bašta českého krasokorčuľovania. Až k trénerovi Stanislavovi Žídekovi.

„Saša tu bude štartovať? Skvelé,“ zareagoval Žídek, ktorý prišiel do Bratislavy ako šéf organizačného výboru majstrovstiev Európy 2017, ktoré bude hostiť Ostrava.

4_res.jpg

Herbríková s Rouletom štartujú aj na ME v Bratislave. FOTO - Jozef Jakubčo / SME.

Herbríková už štartovala na ME pred štyrmi rokmi v Sheffielde. Práve pod Žídekovým vedením. Vtedy však ešte za Česko a s Francúzom Rudym Halmaertom – skončili na 13. mieste.

„Začínala som pod jeho vedením s Čechom Lukášom Ovčáčkom, s ktorým sme sa dostali až na juniorské MS, ale potom sa začali

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci Švajčiarku nepoznajú, ale keď prehovorí, sú v šoku