Slováci siahali na ME na zlato, prehrali o desatinu sekundy

Slovenskú štafetu rozbiehala Paulína Fialková.
Slovenskú štafetu rozbiehala Paulína Fialková. (Autor: Ilustračné - TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. feb 2016 o 15:31

Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár a Martin Otčenáš predviedli v pretekoch miešaných štafiet na majstrovstvách Európy v ruskom Ťumeni skvelý výkon. V dramatickom finiši ich zdolali iba Rusi.

ŤUMEŇ, BRATISLAVA. Prvý deň európskeho šampionátu a hneď medaila. Slováci mali na ME skvelý štart.

„Majstrovstvá Európy budú vrcholom našej sezóny. Chceli by sme dosiahnuť jedno umiestnenie do šiesteho miesta v individuálnych pretekoch a do šiesteho miesta by mala skončiť aj miešaná štafeta, hovorila o cieľoch ešte pred štartom sezóny reprezentačná trénerka Anna Murínová.

V Ťumeni musela byť s výkonom nadmieru spokojná. Slováci mali najlepšiu streľbu zo všetkých tímov, minuli celkovo iba päť terčov. Vybojovali druhú priečku, hoci Martin Otčenáš na poslednom úseku viedol. Na cieľovej rovinke bol Jevgenij Garaničev o 0,1 sekundy rýchlejší.

Výborný úvod

Štafetu skvele rozbehli Paulína Fialková a Jana Gereková. V polovici pretekov boli Slováci len veľmi tesne druhí. Pritom obe biatlonistky v posledných týždňoch prekonali chorobu a nemohli trénovať naplno. Bežali i strieľali však výborne.

paulina2_res.jpg

Paulína Fialková štartuje na ME po chorobe. FOTO - TASR.

Výkonom za nimi nezaostali ani Matej Kazár a Martin Otčenáš. Otčenáš vybiehal na posledný úsek tesne druhý za Nemcom. Florian Graf však zbabral prvú streľbu a musel až na tri trestné okruhy. Otčenáš sa razom dostal na prvé miesto.

Prvá medaila od Kuzminovej

A dokonca mal dvadsaťsekundový náskok pred Jevgenijom Garaničevom. Rus je však skvelý bežec, stratu stiahol a na cieľovej rovinke mal viac síl ako Otčenáš.

Pre Slovensko je to prvá medaila z biatlonových ME od roku 2009. Vtedy Anastasia Kuzminová získala dve zlaté medaily.

Chýba špička

Na ME neštartuje kompletná európska špička, pretože po skončení šampionátu sa začínajú v Nórsku majstrovstvá sveta.

Väčšina hviezd sa sústreďuje na ne a do Ťumeňa poslali mladších reprezentantov. Napríklad z nórskej štvorice, ktorá získala bronz, má body vo Svetovom pohári iba Henrik L’Abee-Lund. A v celkovom poradí je až na 54. mieste.

To isté platí o Nemcoch, ktorí patria rovnako medzi úzku svetovú špičku. Body vo Svetovom pohári získala zo štvorice pretekárov iba Karoline Horchlerová a tiež je ďaleko za najlepšími.

Naopak, veľmi silný tím postavili domáci Rusi. Garaničev patrí medzi najlepších biatlonistov sveta. Na poslednom úseku dokázal sám zmazať vyše 40-sekundový odstup na slovenskú štafetu.

Vo štvrtok čakajú na ME mužov (14.00) i ženy (11.00) rýchlostné preteky. V sobotu čaká biatlonistov stíhačka. Slováci budú opäť patriť medzi favoritov.

Majstrovstvá Európy v biatlone - Ťumeň (Rus.):

Preteky miešaných štafiet na 2x6 km a 2x7,5 km

Ťumeň (Rusko)

1. Rusko Anastasia Zagorujková, Oľga Jakušovová, Matvej Jelisejev, Jevgenij Garaničev 1:10:56,3 hod 1+9
2. Slovensko Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár, Martin Otčenáš + 0,1 s 0+5
3. Nórsko Sigrid Bilstad Neraasenová, Bente Landheimová, Henrik L'Abbé-Lund, Haavard Gutubö Bogetveit + 1:04,1 min 0+12

Hlasy po pretekoch:

/zdroj: biatlon-info.sk/

Matej Kazár:

"Začnem tým, čo ma mrzí - a to skrížený náboj na ležke. To nám vzalo veľmi dôležité sekundy. Škoda. Ale celkovo, samozrejme, spokojnosť. Bežalo sa mi celkom dobre, lyže boli perfektné.

Baby to úžasne rozbehli. Vedeli sme všetci, že sú to skvelé pretekárky. Janka mi odovzdala štafetu tesne za Nemeckom.

V prvom kole som sa Nemca snažil držať, ale šiel veľmi rýchlo. Bola to tvrdá drina, mal som ho vždy na dohľad. V poslednom kole som dal do toho všetko, aby som ho dotiahol. Som rád, že mi to skoro vyšlo.

Maťo výborne zafinišoval. Bežal skvele, ibaže mal proti sebe olympijského víťaza, ôsmeho muža SP. Videli sme aj cieľovú fotografiu a veru - nebol na ňu dobrý pohľad. Ale čo už, Maťo šiel fantasticky.

Bolo to psychicky náročné, šli sme stále vpredu. Človek sa na to snaží nemyslieť a robiť automaticky to, čo je naučený. Nebol to pre mňa ale nový pocit. Pamätám si na Kontiolahti 2012. Tam mi Nasťa odovzdávala mix, tuším, na prvom mieste. Tam som to zvládol bez chyby, takže som si veril aj teraz.

Myslím si, že dnešok je veľkým úspechom pre slovenský biatlon. Bežali sme proti veľmi silným Rusom, ktorí majú neuveriteľnú základňu pretekárov a boli doma extrémne motivovaní.

Samozrejme, najväčším úspechom ostane piate miesto zo Soči. A aj to tretie z Kontiolahti sa určite ráta, ale dnes sme napríklad mali ešte lepšiu streľbu. Tímovému úspechu prikladám veľkú dôležitosť a som rád, že nám to všetkým vyšlo a môžeme si veriť ďalej."

Paulína Fialková:

"V prvom kole som sa snažila dostať dopredu kvôli tomu, že tam bol jeden nepríjemný zjazd a nechcela som riskovať problémy. Nebolo to o tom, žeby som nutne chcela ísť hneď prvá, ale preto, ako bola postavená trať.

Takto to vyšlo. Snažila som sa súťažiť s Nemkou.

Výkon na strelnici bol na štafetu v norme. Dve dobíjania sú v pohode, ale v individuálnych pretekoch to v pohode nebude. Verím, že zajtra bude nový a presný deň."

Martin Otčenáš:

"Na obrovskom štadióne plnom ruských divákov bolo ťažké strieľať z terča číslo jeden proti olympijskému medailistovi Garaničevovi, ktorý patrí do svetovej špičky.

V poslednom kole som očakával, že ma dobehne skôr. Nerobil som si ilúzie a vedel som, proti komu idem. Je to jeden z top športovcov Ruska.

Dosť dlho mu to ale trvalo a ešte sa chcel trošku za mnou vyviesť, takže sa to nevyvíjalo zle. Potom nastúpil pred posledným kopcom, ale nepustil som sa ho a záver bol o tom, kto urobí menšiu chybu.

Cieľová rovinka je postavená tak, že sa ide vo vysokej rýchlosti. Tam vám už palice ani nohy príliš nepomôžu, jedine, že súper mierne stratí rovnováhu.

Trošku sme o seba zavadili asi 150 metrov pred cieľom a on využil to, že šiel z prvej pozície najpriamejšiu stopu, čiže to tesne udržal. Bol to netypický dojazd. Zrejme by to bolo iné, ak by bola rovina dlhšia.

Dnešok nám všetkým, ktorí sme tu, slúži ako príklad, že keď sa dobre zastrieľa, pomôžu vám servismani a chytíte sa aj v behu, určite sa dá súťažiť. Verím, že nás to povzbudí do štvrtkových pretekov."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci siahali na ME na zlato, prehrali o desatinu sekundy