Rekord, prestížny klub i Karibik. Slovenský bežec stojí na prahu veľkej výzvy

Ultrabežec Slavomír Lindvai (vľavo).
Ultrabežec Slavomír Lindvai (vľavo). (Zdroj: archív S.L.)
Daniel Dedina|3. júl 2022 o 08:00

V Karibiku mu pomôže modelka zo Slovenska.

KOŠICE. Pandémia mu v uplynulom období skrížila plány, ale už čoskoro by si mal splniť svoje sny. A pridať aj čosi navyše.

Pre dlhoročného slovenského reprezentanta v ultramaratónskych behoch Slavomíra Lindvaia (PHaB Titus Labaš Košice) sa rok 2022 nesie v znamení dvoch výrazných míľnikov jeho kariéry. 

Tým prvým je pre rodáka z Malej Idy vyrovnanie slovenského rekordu nebohého Milan Furína v počte odbehnutých 24-hodinových behov.

Jeho príprava smeruje k septembrovým majstrovstvám Európy na 24 hodín v talianskej Verone. V prípade úspešného absolvovania pretekov ich bude mať na konte už šestnásť. Rovnako ako Furín.

V klube so Sahajdom či Pástorom

Keďže podujatia tohto rangu sú zastrešované najvyššími orgánmi svetovej i európskej atletiky, na šampionát ho musel nominovať Slovenský atletický zväz. Nastal pri tom menší problém.

„Kvôli covidu sa prakticky dva roky nekonali žiadne majstrovstvá. Medzitým, bohužiaľ, zanikla Slovenská asociácia ultrabežcov (SAU), ktorá ma v minulosti na majstrovstvá sveta či Európy prihlasovala. Aj tentoraz som musel byť členom oficiálneho klubu,“ hovorí skúsený 51-ročný vytrvalec.

Pomocnú ruku mu podal dlhoročný kamarát Vladimír Molčan.

Ten založil klub Cassovia Running Team, ktorého členmi sú aj známi slovenskí bežci Tibor Sahajda či Imrich Pástor. Lindvai je súčasťou klubu od mája tohto roka. Na preteky vo Verone sa pripravuje od apríla.

„Rád by som atakoval 200-kilometrovú hranicu. Prekonal by som slovenský rekord a nakoľko som už vo veteránskej kategórii nad 50 rokov, cítim šancu aj na dobré umiestnenie. Verím, že zdravie ma podrží,“ zaželal si.

O veľa mu pôjde aj na MMM

O dva týždne po šampionáte vo Verone sa Slavomírovi Lindvaiovi núka ďalší zápis do histórie. Na dosah má vstup do Diamantového klubu Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Podmienkou pre účasť v ňom je 25 úspešne absolvovaných košických maratónov. On ich má v tejto chvíli na konte o jeden menej. V nedeľu 2. októbra môže rozšíriť rady prestížneho klubu.

„Času na regeneráciu bude veľmi málo, ale dúfam, že to zvládnem a v dobrom čase. Vstupom do Diamantového klubu sa mi splní jeden z mojich cieľov,“ netají.

Bonbónik s názvom Martinik

Na záver sezóny figuruje v plánoch slovenského vytrvalca ešte jeden bonbónik. Ide o dlho plánovaný ultrabeh na ostrove Martinik v Karibskom mori.

„O tomto 134 kilometrov dlhom behu naprieč celým ostrovom, v nádhernej prírode, uvažujem už niekoľko rokov. Z rôznych dôvodov - posledné dva roky kvôli pandémii - som sa ho nemohol zúčastniť. Tentoraz to vyzerá veľmi sľubne. Tretieho decembra by som rád stál na štarte,“ zastrája sa Lindvai. 

V kontakte je so slovenskou modelkou Magdalénou Miklovičovou žijúcou na Martiniku, ktorá je amatérskou bežkyňou a pretekov sa takisto plánuje zúčastniť.

„Mne i môjmu tímu prisľúbila maximálnu pomoc, aby sme tam mali domáce prostredie,“ prezradil skúsený svetobežník.

K svojim odvážnym métam pre tento rok dodal: „Je to pre mňa veľká výzva. Verím, že po problémoch s covidom už bude život bežať normálne a to, čo som si naplánoval, sa mi aj splní.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Rekord, prestížny klub i Karibik. Slovenský bežec stojí na prahu veľkej výzvy