Rarita v Turecku? Košičania ju mali blízko hotela. Veľká výhoda, vravia

Viktória Rusnáková si zapózovala s obľúbenou turistickou atrakciou - papagájmi pri vodopáde Manavgat.
Viktória Rusnáková si zapózovala s obľúbenou turistickou atrakciou - papagájmi pri vodopáde Manavgat. (Autor: Archív Jraoslava Rusnáka)
Patrik Fotta|11. jún 2021 o 20:25

Košickí atléti si užívali na sústredení.

KOŠICE. More, pláž, sopka a domorodci? Aj tak môže vyzerať príprava na sezónu.

Koncom minulého roka absolvovali atléti z klubu Slávia TU Košice pod vedením trénera Jaroslava Rusnáka sústredenie na Tenerife.

Okrem tréningov si našli čas aj na oddych. Spravili si výlet do historickej dediny Masca. Na vlastné oči videli, v akých podmienkach tam žijú pôvodní obyvatelia.

Prešli sa aj k sopke Pico de Teide, ktorá je zároveň najvyšším vrchom Španielska (3718 metrov).

Pomáhali im aj Ukrajinci

V apríli a marci sa Košičania vybrali na tréningový pobyt opäť. V oboch prípadoch si vybrali tureckú Antalyu.

„Trénovali sme na dvoch atletických štadiónoch. Na univerzitnom a na národnom. Veľkou výhodou bolo, že asi 500 metrov od hotela je popri cyklistickom chodníku vybudovaná bežecká tartanová trať dlhá až 4 kilometre,“ povedal Jaroslav Rusnák.

Diana Devaldová (vľavo) a Viktória Rusnáková trénujú v Antalyi na špeciálnej tartanovej dráhe.
Diana Devaldová (vľavo) a Viktória Rusnáková trénujú v Antalyi na špeciálnej tartanovej dráhe. (Autor: Archív Jaroslava Rusnáka)

Okrem tréningov na pláži tak mohli využívať aj dráhu so špeciálnym povrchom. Vo svete je podobná trať podľa Rusnáka raritou.


„K dispozícii nám boli aj tureckí tréneri, ktorí zabezpečili všetko, čo sme nutne potrebovali k tréningovému procesu,“ skonštatoval Rusnák.

Ubytovaní boli len pár metrov od pláže v päťhviezdičkovom hoteli, v ktorom mali zabezpečenú regeneráciu v podobe masáží, bazéna či sauny.

„Hotel sme si vybrali aj z toho dôvodu, že v ňom mali sústredenie ukrajinskí atléti. Ich federácia vybavila, že sme mohli spolu s nimi využívať ich náradie aj dve nové posilňovne priamo v hoteli,“ uviedol Rusnák.

Pozreli si aj antické mestečko

V Turecku si dievčatá z chodeckej skupiny pod vedením trénerky Henriety Rusnákovej chceli vybojovať aj postup na medzinárodné šampionáty juniorov.

„Karin Devaldovej sa podarilo splniť limit na MS juniorov v Keni a ME v Rige.“

Počas druhého sústredenia v Antalyi si už košická skupina našla čas aj na oddych a výlety.

„Boli sme sa pozrieť na druhý najväčší vodopád v Turecku Manavgat. Je vzdialený asi hodinu a pol cesty od Antalye. Videli sme aj antické mestečko Side, v ktorom dominuje architektúra z rímskych čias,“ uviedol Rusnák.

Pri vodopáde natrafili aj na na obľúbenú turistickú atrakciu, ktorou sú papagáje.

Pred koronavírusom bežne toto miesto navštevovalo viac ako milión turistov. Teraz tam bol iba jeden pár papagájov, ale keď je sezóna v plnom prúde, tak ich je tam až do 20. Rozprával nám o tom práve miestny fotograf.

Po návrate domov sa Košičanky zapojili do Atletickej ligy. V Trnave si vybojovali výborné tretie miesto v štafete na 4 x 100 m.

Darilo sa aj Viktórii Rusnákovej, ktorá je aktuálne slovenskou líderkou v trojskoku a v skoku do diaľky (v Trnave vyhrala osobným rekordom 579 cm). 

Podobný úspech v družstvách by chceli zopakovať aj v nedeľu (13. júna) na domácom štadióne počas 3. kola Atletickej ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Rarita v Turecku? Košičania ju mali blízko hotela. Veľká výhoda, vravia