Škandály FIFA sa nekončia, zatkli ďalších funkcionárov

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|3. dec 2015 o 07:00

Podľa denníka New York Times by malo ísť o osoby z Južnej a Strednej Ameriky.

ŽENEVA. Švajčiarske justičné orgány v súvislosti s korupčným škandálom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zatkli vo štvrtok o šiestej ráno ďalšie dve osoby.

Zadržanými funkcionármi sú údajne prezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) Juan Angel Napout a šéf zóny CONCACAF Alfredo Hawit z Hondurasu. Sú podozriví "z poberania úplatkov v hodnote niekoľkých miliónov dolárov". Obaja odmietli vydanie do USA.

Mená zadržaných zatiaľ oficiálne nepotvrdili. V rovnakom hoteli polícia pred májovým kongresom FIFA zatkla siedmich funkcionárov.

Mali hovoriť o reformách

Razia sa uskutočnila pred začiatkom stretnutia výkonného výboru FIFA, ktorého účastníci mali od 9.00 diskutovať o reformách.

Na rokovaní po rannom rozruchu panovala mŕtvolná atmosféra. "Bolo to akoby niekto zomrel, tak by som opísal atmosféru v miestnosti. Všetci boli prekvapení. Prevládal pocit typu - zase sa to stalo," priblížil brazílsky člen exekutívy Fernando Sarney.

Úplatky sa údajne vzťahujú na marketingové práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike či kvalifikačné zápasy na majstrovstvá sveta.

"FIFA vie o činoch ministerstva spravodlivosti USA a bude plne spolupracovať s americkými i švajčiarskymi vyšetrovateľmi. FIFA sa nebude ďalej vyjadrovať k dnešným udalostiam," znie v stanovisku FIFA.

Americké orgány už vyšetrujú 14 bývalých funkcionárov FIFA a obchodníkov pre podozrenie z korupcie a prania špinavých peňazí.

Švajčiarska prokuratúra okrem toho vyšetruje aj odstupujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera. Podozrivý je zo sprenevery a zneužitia právomocí prezidenta organizácie, za čo mu hrozí trest až na päť rokov odňatia slobody.

Vyšetrujú viacero škandálov

Švajčiarske úrady podozrievajú Blattera, že v roku 2005 podpísal kontrakt s Karibskou futbalovou úniou (CFU), ktorý bol nevýhodný pre FIFA. Predmetom vyšetrovania je aj netransparentná platba z februára 2011 vo výške 2 milióny švajčiarskych frankov od Blattera pre prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho z fondu FIFA, údajne za poskytnuté služby v období od januára 1999 do júna 2002.

Vzhľadom na korupčný škandál sa Blatter ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA, nová voľba prezidenta sa tak uskutoční 26. februára budúceho roka v Zürichu.

Blatter momentálne nemôže vykonávať funkciu, pretože si spolu s Platinim odpykáva 90-dňový dištanc od etickej komisie FIFA pre spomínanú platbu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Škandály FIFA sa nekončia, zatkli ďalších funkcionárov