Siedmi sa pokúsia vzoprieť Peking

Na svetovom šampionáte 2003 vystupoval Rudolf Lukáč ešte ako aktívny vzpierač - na tohtoročný pocestuje ako tréner.
Na svetovom šampionáte 2003 vystupoval Rudolf Lukáč ešte ako aktívny vzpierač - na tohtoročný pocestuje ako tréner. (Autor: TASR)
Sportnet|21. aug 2007 o 00:00

Na svetovom vzpieračskom šampionáte v Thajsku bude mať Slovensko aj dvoch mladíkov z Oravy.

KOŠICE. Slovenské vzpieranie mobilizuje všetky sily, aby nechýbalo na budúcoročnej olympiáde v Pekingu. Na septembrový svetový šampionát do thajského Čiang Mai, ktorý je rozhodujúcou druhou etapou kvalifikácie na OH, vyšle na čele s matadorom Tešovičom až siedmich reprezentantov.

Vzpieranie, hoci ide o individuálny šport, má kolektívnu kvalifikáciu. Základom je bodové hodnotenie krajín na MS 2006 a 2007: lanský mal koeficient 1,0, tohtoročný až 1,2. Vlani skončilo Slovensko na 28. mieste, čo garantuje štart jedného vzpierača na OH. Už poskočenie o jednu priečku však zabezpečuje účasť troch.

"Je na to reálna šanca," myslí si tréner Rudolf Lukáč. Po kontrolných pretekoch v sobotu v Košiciach výkonný výbor zväzu na jeho návrh schválil nomináciu na MS (16. 26. septembra). V porovnaní s lanským šampionátom figurujú Jiří Žejdlík a Pavol Svrček len medzi náhradníkmi.

Úplnými nováčikmi sú dvaja superťažkí mladíci: 118-kilogramový Bobrovčan Ondrej Kružel nemá ešte ani 19 rokov (dovŕši ich v nedeľu) a dokonca 123-kilogramový Michal Pokusa, reprezentujúci Trenčín, pôvodom tiež z Oravy, je čerstvý dvadsiatnik. Na tohtoročných juniorských MS skončili na 9., resp. 7. mieste. "Vlani sa v najťažšej kategórii predstavilo na seniorských MS len 20 borcov, pritom bod je ešte aj za 25. miesto," pripomína Lukáč. "Pokusa má väčšiu silu, ako zatiaľ odovzdáva na pódiu, napriek tomu v sobotu zlepšil slovenský juniorský rekord v nadhode výkonom 190 kg a Kružel má predpoklady sa mu vyrovnať, musí sa však zbaviť únavy z prípravy na prijímacie pohovory."

Hlavným tromfom bude znova Martin Tešovič, ktorý práve v Čiang Mai pred desiatimi rokmi získal tri tituly majstra sveta. "V sobotu trhol 180 kg, ale začiatkom minulého týždňa na tréningu aj 185 kg. V nadhode po 210 premiestnil aj 220, zaváhal až vo výraze, na tretí pokus som ho nenútil," konštatoval Lukáč. Absolútnu spokojnosť vyslovil s Miroslavom Janíčkom: "Vidno, že už má za sebou všetky zdravotné aj osobné problémy."

Ondrej Kutlík a Viktor Gumán skúsia dohnať tréningové straty v dôsledku zdravotných problémov, resp. pracovnej vyťaženosti na tohtotýždňovom sústredení vo Vysokých Tatrách. (mo)

Nominácia na MS

Do 69 kg: Miroslav Janíček (WLC D. Kubín), do 77 kg: Viktor Gumán (Vikória Košice), do 85 kg: Ondrej Kutlík (Diana Orol Ružomberok), Richard Tkáč (MKVaSŠ Košice), do 105 kg: Martin Tešovič (Dukla Trenčín), nad 105 kg: Michal Pokusa (Dukla Trenčín), Ondrej Kružel (Olymp Bobrov).

Náhradníci: do 62 kg: Jiří Žejdlík (Dukla, 262, 122 + 140), do 85 kg: Pavol Svrček (Dukla, 310, 145 + 165).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Siedmi sa pokúsia vzoprieť Peking