Serena môže prísť o post jednotky. Štart US Open sa blíži

Tenisový trón Sereny Williamsovej sa bude na US Open otriasať v základoch.
Tenisový trón Sereny Williamsovej sa bude na US Open otriasať v základoch. (Autor: sita/ap)
Ondrej Gajdoš|26. aug 2016 o 19:31

Otrasie sa Novak Djokovič z prehry na olympijskom turnaji? Po Wimbledone dosahoval lepšie výsledky jeho prenasledovateľ Andy Murray. Tohtoročné US Open má viacero zaujímavých otáznikov.

BRATISLAVA. V New Yorku je už všetko prichystané na otvorenie štvrtého a posledného grandslamového turnaja roka US Open.

Úvodné zápasy rozohrajú v pondelok, finále dvojhry žien uvidia na centrálnom dvorci Arthura Ashea s novou otváracou strechou v sobotu 10. septembra a muži zabojujú o titul na druhý deň.

Vlaňajší titul obhajuje u mužov svetová jednotka Novak Djokovič, kým vlaňajšia víťazka Flavia Pennettová už ukončila kariéru a najväčšou favoritkou je Serena Williamsová.

Na zaváhanie 22-násobnej víťazky turnajov veľkej štvorky však čaká Angelique Kerberová, ktorá ju môže vystriedať na svetovom tróne.

Víťazi dvojhier získajú 3,5 milióna dolárov, čo je oproti vlaňajšku nárast o 200-tisíc amerických dolárov, zdolaní v prvom kole dostanú štartovné 43 300 dolárov.

Muži bez Federera

Novak Djokovič mal skvelú prvú polovicu sezóny. Srbský tenista na začiatku triumfoval na tvrdom povrchu Australian Open a na antuke Roland Garros dovŕšil kariérny grandslam, no potom sa zasekol a na tráve vo Wimbledone vypadol v zápase s Američanom Samom Querreym už v treťom kole.

Novák Djokovič zdolal Štěpánka v dvoch sezoch.
Novák Djokovič zdolal Štěpánka v dvoch sezoch. (Autor: SITA/AP)

Po oddychu si prvý hráč svetového renkingu napravil náladu víťazstvom na tisícovom turnaji Rogers Cup na harde v Toronte, lenže na olympijskom turnaji na dvorcoch s tvrdým povrchom v Riu de Janeiro ho nenasadený Argentínčan Juan-Manuel del Potro poslal domov už po prvom kole.

Bude záležať, či sa Djokovič dokáže otriasť z prehier a či bude fit, aby mohol zaútočiť na svoj 13. grandslamový titul.

V posledných dvoch mesiacoch dosahoval lepšie výsledky Škót Andy Murray, druhý hráč rebríčka ATP, víťaz Wimbledonu aj olympijského turnaja.

V New Yorku bude prvý raz od roku 1999 chýbať Švajčiar Roger Federer. Rekordér so sedemnástimi grandslamovými prvenstvami po Wimbledone predčasne ukončil sezónu, lebo si potrebuje doliečiť operované koleno.

Roger Federer bude na tohtoročnom US Open chýbať.
Roger Federer bude na tohtoročnom US Open chýbať. (Autor: SITA/AP)

„V januári sa vrátim supersilný,“ odkázal 35-ročný tenisový génius.

Kerberová je trpezlivá

Kým Djokovič má na poste svetovej jednotky veľký bodový náskok a istotu, že zostane lídrom rebríčka aj po US Open, medzi ženami môže Serenu Williamsovú vystriedať na čele nemecká ľaváčka Kerberová – stráca na ňu len 190 bodov.

Američanka obhajuje z vlaňajška semifinále, zatiaľ čo Kerberová pred rokom vypadla v treťom kole. Už minulý týždeň v Cincinnati sa Kerberová mohla stať jednotkou, ale vo finále nečakane podľahla Češke Karolíne Plíškovej.

Mladšia zo sestier Williamsových nehrala na turnaji pre zranenie ramena.

„Pracujem tvrdo, aby som sa jedného dňa stala prvou hráčkou sveta, no zároveň sa snažím nepripúšťať si tlak, že to musí byť už teraz,“ vravela Kerberová po Cincinnati.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serena môže prísť o post jednotky. Štart US Open sa blíži