Selvek: Ak bolo treba, hráčov som vyťahal za uši, povedal čosi od pľúc

Čulý dôchodca. Ján Selvek v súčasnosti. Na hokej sa pozerá už z nadhľadu, občas však na zápas do Steel Arény zájde.
Čulý dôchodca. Ján Selvek v súčasnosti. Na hokej sa pozerá už z nadhľadu, občas však na zápas do Steel Arény zájde. (Autor: tasr)
Daniel Dedina|2. jan 2017 o 00:00

Legendárnemu košickému trénerovi vzal štvrtý titul Jágr.

KOŠICE. Jána Selveka rozhodne hokejovým priaznivcom netreba predstavovať. S najúspešnejším košickým trénerom všetkých čias, ktorý oceliarov priviedol k zisku troch majstrovských titulov – jedného federálneho a dvoch slovenských – sme sa obzreli za skončeným rokom 2016. Rokom, v ktorom oslávil vzácne životné jubileum.

Už jeho energickým príchodom sme sa razom utvrdili v tom, že je to stále ten istý Ján Selvek.

Žoviálny, usmievavý a čo bolo na ňom vždy mimoriadne cenné, platí aj dnes.

Veci hovorí na rovinu, neskrýva sa za žiadne pozlátka. „Je to ale len môj názor,“ zdôrazní v rozhovore pre Korzár viackrát.

Hokej stále sleduje. Domáci

Rok 2016 bol pre Jána Selveka jubilejný, v máji sa dožil 75 rokov.

„Syn má v Košiciach predajňu automobilov, tak mu chodím občas pomôcť, ak treba niečo vybaviť alebo zariadiť. Veľmi rád trávim chvíle s našou vnučkou. Máme záhradu, tak často som tam, i keď teraz v zime o čosi menej,“ opisuje svoju súčasnú „pracovnú náplň“ vitálny dôchodca.

Hokejové zápasy v Košiciach stále navštevuje. „Nie však veľmi často. Sem-tam sa idem pozrieť na zápasy s Popradom, alebo niektoré ďalšie. Mrzí ma najmä to, že mladí chlapci hrajú kde-kade, len nie tu.“

Pri téme celoživotnej vášne spomenie ešte jednu vec, ktorá ho škrie. „Priznám sa, že NHL veľmi nesledujem. A štve ma, keď informácie z nej vidím v športových správach v televízii alebo počujem v rozhlase hneď ako prvé. Namiesto toho, aby bola preferovaná viac naša liga, ktorá zaujíma širšiu verejnosť. Môj názor.“

Bojovnosť na všetko nestačí

Odpichli sme sa aj od najčerstvejšej reprezentačnej skúsenosti slovenského seniorského hokeja.

Čím si Selvek vysvetľuje dva tak diametrálne odlišné výkony a najmä výsledky Slovenska na tohtoročnom Švajčiarskom pohári – najprv debakel s Bieloruskom 1:7 a na druhý deň takmer navlas rovnakú výhru 6:1 proti Francúzom?

„Hovorím to už dlho, len bojovnosť nestačí. Súčasní naši hráči nie sú na takej úrovni, aby sa mohli merať s najlepšími. Bielorusi v stretnutí proti nám zvolili veľmi účinnú taktiku. Napadali nás dvoma hráčmi, čo spôsobilo, že sa naši útočníci takmer vôbec nedostávali k puku. Vyzeralo to potom veľmi biedne. Hráčom pravdepodobne kleslo sebavedomie po predchádzajúcej vysokej prehre s ligovým výberom,“ zamyslel sa nad príčinami jednej z najvyšších prehier slovenského hokeja v ére samostatnosti.

Vyšším rozdielom ako v Bieli s Bieloruskom prehrali Slováci za dvadsaťštyri rokov len štyrikrát.

Z toho až tri razy s Čechmi – 0:8 na MS 2009 vo Švajčiarsku, 0:7 v roku 1994 v Zlíne na vtedajšom Pragobanka Cupe a v 2008 v prípravnom súboji v Prahe. Výsledok 2:9 zaznamenali naši hokejisti proti USA v príprave pred Svetovým pohárom 1996.

„A treba priznať, že Francúzi boli na tomto turnaji dosť slabí, najmä ich brankár v zápase proti nám. Škoda, že sme sa neskonfrontovali aj so Švajčiarmi, pretože to je súper, ktorý nám vždy robí problémy,“ pokračuje Selvek, majúci skúsenosti i s reprezentačným hokejom.

V deväťdesiatych rokoch v pozícii asistenta trénera Júliusa Šuplera pomohol vytiahnuť náš hokej do A kategórie majstrovstiev sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Selvek: Ak bolo treba, hráčov som vyťahal za uši, povedal čosi od pľúc