Chcú sa izolovať od Rusov. Ak treba, zmeníme aj stanovy, znie zo sánkarskej federácie

Medzinárodný sánkarský zväz sa chce pokúsiť druhýkrát dištancovať Rusov.
Medzinárodný sánkarský zväz sa chce pokúsiť druhýkrát dištancovať Rusov. (Autor: TASR – Martin Baumann)
SITA|12. apr 2022 o 15:29

Zväz nedávno Rusov dištancoval, no tí sa odvolali a uspeli.

BERCHTESGADEN. Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) chce zmeniť svoje stanovy a nájsť novú cestu vedúcu k izolácii Ruska v tomto športovom odvetví v súvislosti s vojenským konfliktom na území Ukrajiny.

Vedenie federácie tak síce spravilo už v úvode marca pár dní po rozpútaní vojny, no arbitrážna komisia FIL nedávno zrušila dištanc ruského zväzu FSSR, keďže podľa komisie bol v rozpore so stanovami organizácie.

"Budeme hľadať možnosti, ako vyriešiť túto situáciu, s ktorou nie sme spokojní. Aj keby to znamenalo zmenu našich stanov," uvádza sa v stanovisku FIL.

K zmene stanov môže prísť najskôr v polovici júna, kedy sa v lotyšskej Rige uskutoční kongres federácie a na schválenie prípadných zmien bude potrebná dvojtretinová väčšina hlasov.

Už v piatok mohlo prísť k vylúčeniu FSSR z radov FIL, no na mimoriadnom kongrese sa nenašla potrebná dvojtretinová väčšina hlasov.

Delegátom kongresu sa však podarilo jednoduchou väčšinou zbaviť postov funkcionárov z Ruska vrátane členky výkonného výboru Natalie Gartovej.

Po zrušení dištancu môžu ruskí športovci súťažiť na medzinárodných podujatiach a oficiálne sa v Rusku môžu konať preteky. V tomto odvetví je však medzisezónne obdobie a žiadne súťaže sa nekonajú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Chcú sa izolovať od Rusov. Ak treba, zmeníme aj stanovy, znie zo sánkarskej federácie