Sanitra skončil spoluprácu s Kuzminovou

Juraj Sanitra bol v minulosti trénerom ženskej biatlonovej reprezentácie. Teraz povedie mužov.
Juraj Sanitra bol v minulosti trénerom ženskej biatlonovej reprezentácie. Teraz povedie mužov. (Autor: FOTO - SITA)
Sportnet|10. jún 2014 o 12:32

Úspešný tréner bude viesť reprezentáciu mužov. Musia prísť zásadné zmeny, aby sa muži posunuli vpred, vraví.

BANSKÁ BYSTRICA. Slovenské biatlonové reprezentácie majú nových trénerov. Mužov povedie Juraj Sanitra a ženy Pavel Kobela. O dĺžke ich reprezentačných zmlúv sa ešte len bude rokovať. V Banskej Bystrici o tom rozhodlo prezídium Slovenského zväzu biatlonu bez výberového konania.

Za Sanitru sa vyslovilo 12 z 13 členov prezídia SZB, jeden bol proti. Za Kobelu hlasovali rovnako 12 členovia prezídia a jeden sa zdržal.

Juraj Sanitra zároveň končí vo funkcii streleckého trénera Anastasie Kuzminovej. Doterajším reprezentačným trénerom slovenských biatlonistov Rakúšanovi Josefovi Obererlacherovi (ženy) a Nemcovi Manfredovi Geyerovi (muži) sa ešte 30. apríla skončili zmluvy a zväz nemal záujem o ich predĺženie.

Josef Obererlacher správu o ukončení spolupráce prijal lepšie.

"Manfred Geyer to vnímal inak, spred roka mal odo mňa prísľub, že bude pokračovať aj po ZOH v Soči, ak zostanem šéfom biatlonu. Adekvátne výsledky však zaostali za očakávaním, najmä štafety i individuálnych umiestení," hovoril šéf zväzu Ján Hyža.

Experiment so zahraničnými trénermi Hyža neľutuje. "Bola to cenná skúsenosť, pre biatlonistov i pre nás vo vedení. Niečo spočiatku vplývalo negatívne, všetko sa však vyčistilo."

Kuzminová sa pripojí k tímu

Zväz si od tejto zmeny sľubuje najmä stmelenie oboch výberov, výraznejšie výsledky a súdržnejšiu spoluprácu s Tímom Kuzminová. Dvojnásobná olympijská víťazka by mala absolvovať spoločné sústredenia s mladými biatlonistkami. Doteraz trénovala so svojim tímom.

Obaja noví tréneri prvýkrát v kariére budú viesť slovenské výbery iného pohlavia. Sanitra ešte nikdy nebol trénerom mužov, Kobela zasa žien.

"Prišiel čas, keď po siedmich rokoch bol pre mňa dôležitý nový vietor a impulz. Aj úlohu akéhosi katalyzátora by mi mohli prisúdiť. Veľa zavážilo, ako sa k zmene postavili Daniel Kuzmin a Anastasia, čo bolo dôležité, našla sa spoločná reč so sústredeniami, aby mladé dievčatá mohli s olympijskou víťazkou trénovať," vraví Kobela.

"A splníme aj želanie Anastasie, že skúsi niečo nové v spoločnej príprave, aj keď v jej tíme zostáva rozhodujúce slovo na vedúcom Danielovi."

Sanitra: Musia prísť zmeny v tréningu

Sanitra končí vo funkcii streleckého trénera Anastasie Kuzminovej. Z ich vzájomnej spolupráce vzišli okrem iných úspechov aj dve zlaté olympijské medaily. Sanitra tvrdí, že táto zmena bola dlhodobo pripravovaná a nejde o žiadnu senzáciu.

"Dohodli sme sa na tom už počas olympijského roka bez ohľadu na výsledok na ZOH v Soči, čiže nejde o prekvapenie."

Novú funkciu berie ako výzvu. "Musia prísť zásadné zmeny, aby sa muži posunuli vpred. V streleckej príprave sa nahromadilo veľa rezerv, treba ich nájsť, odstrániť, aby sme sa na jeseň venovali komplexnému tréningu. Moja strelecká metodika je úplne odlišná ako predchádzajúca, ak ju zvládnu a stopercentne ovládnu, pôjdeme ďalej," vraví Sanitra.

"Vo fyzickej príprave uprednostňujem viac intenzívnu záťaž, čo bude tiež podstatná zmena. Reforma tréningu si vyžaduje dobrú silovú prípravu, do konca septembra všetci šiesti musia ukázať, že chcú pracovať, pretože ja za nich kilometre neodbehnem, na suchu neodstrieľam."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Sanitra skončil spoluprácu s Kuzminovou