Šancu zažiť Hamšíka v Neapole živia v Hanušovciach nad Topľou

Víťazi z Hanušoviec nad Topľou.
Víťazi z Hanušoviec nad Topľou. (Autor: Daniel Dedina)
Daniel Dedina|17. máj 2017 o 12:17

V Sabinove čnelo na McDonald´s Cupe nad mladými futbalistami dievča.

SABINOV. Víťazom McDonald´s Cupu v Prešovskom kraji sa stali futbalové talenty z Hanušoviec nad Topľou.

Vo finálovom kole (12.-13.6. v Poprade) zabojujú o hlavnú cenu – letecký výlet do Talianska na zápas slávneho SSC Neapol.

Práve Marek Hamšík, neapolská ikona a najlepší slovenský futbalista súčasnosti, je patrónom turnaja.

McDonald´s Cup každým rokom naberá na popularite. Ide o majstrovstvá Slovenska v minifutbale žiakov a žiačok 1. stupňa základných škôl.

Prvenstvo z vlaňajška obhajujú mladí Žilinčania, ktorí vďaka tomu videli na vlastné oči zápas Slovensko – Anglicko na Eure 2016 vo Francúzsku.

Rok 2017 predstavuje už 19. ročník turnaja, štartovať na ňom môžu chlapci a dievčatá v kategórii U10 (nar. 1. septembra 2006 a neskôr).

Hrá sa na ihrisku hádzanárskych rozmerov, štyria hráči v poli plus brankár.

Oproti minulým rokom sa do reglementu turnaja dostala jedna podstatná zmena – dievčatá nemôžu byť len na súpiske, ale vždy musí byť jedno aj na ihrisku.

Krajské kolo Mc Donald´s Cupu v Sabinove: fotogaléria

18.5.2017

Východ je najmasovejší

Celkovo sa do McDonald´s Cupu prihlásilo tento rok 936 slovenských základných škôl, z toho v Prešovskom kraji ich bolo 159.

Najlepšie celky z jednotlivých okresov postúpili do krajského kola, ktoré sa konalo v utorok v športovom areáli v Sabinove.

„Hlavným zámerom celého podujatia je podporiť športový duch u detí, len v Sabinove sa ich predstavilo okolo 140. Práve vo východoslovenských regiónoch, Prešovskom a Košickom kraji, máme najvyššiu účasť. Veľkú rolu zohráva prístup pedagógov a trénerov,“ prezradila nám za štáb McDonald´s tímu Anna Majorová.

Víťaz bral všetko

Do sabinovskej časti turnaja sa prebojovalo 12 tímov z rôznych kútov Prešovského kraja. Rozdelené boli do troch štvorčlenných skupín.

O celkové víťazstvo si to nakoniec medzi sebou rozdali tri celky - ZŠ Štúrova Hanušovce nad Topľou, ZŠ Komenského Lipany, ZŠ a MŠ Fraňa Kráľa Poprad.

Najúspešnejší boli Hanušovčania, ktorí tak potvrdili, že v tomto meste nie je len legendárna zmrzlina, ale rastú v ňom aj kvalitní futbalisti. Lipany zdolali 2:0 a Poprad 4:0.

„Som veľmi spokojný a zároveň prekvapený z toho, koľko deti vládali. Len deň predtým sme totiž uspeli na okresnom kole vo Vranove. Päť zápasov v Sabinove sme zvládli vynikajúco,“ hovoril s nadšením hanušovský učiteľ a tréner v jednej osobe Pavol Minár.

Jeho zverenci a zverenkyne zúročili futbalové skúsenosti naplno. „Ako mladší žiaci nehrajú pravidelnú súťaž, ale zúčastňujú sa turnajov. Niektorí popritom chodia aj do futbalovej CFT akadémie.“

Hanušovské talenty si v júni zahrajú v popradskom finále McDonald´s Cupu.

„Budú tam víťazi jednotlivých krajov, osem najlepších slovenských družstiev. Veľmi sa na to tešíme, vidieť Hamšíka v Neapole je pre deti obrovská motivácia,“ neskrýval radosť Minár.

„Učiteľky v škole im budú musieť zameškané nejako prepáčiť,“ poznamenal ešte.

Víťazný tím žiaril aj na individuálnom poli. Najlepším hráčom turnaja sa stalo, pre niektorých možno prekvapujúco, dievča.

Avšak absolútne zaslúžene. Hanušovce nad Topľou sa vpredu mohli oprieť o šikovnú Melániu Glodovú, autorku 15 gólov.

Na mikrofón Melánia veľmi rozprávať nechcela. „Je veľmi skromná. Nerada rozpráva, ani fotiť sa nechce. Radšej hráva futbal,“ smiala sa jej mama.

Deti niečo podobné potrebujú

Pochopiteľne, tento turnaj zďaleka nebol len o víťazoch. Koniec-koncov, víťazmi boli všetci prítomní.

„Podobné turnaje navštevujem veľmi dlho a som veľmi rád, že sa začínajú konať aj v Sabinove či u nás v Lipanoch, kde sú na to výborné podmienky. Najdôležitejšie je, že si deti do sýtosti zahrali,“ vravel Ján Varecha, učiteľ z Lipian.

Dlhoročný mládežnícky tréner ŠK Odeva Lipany postrehol v mnohých deťoch aj nadanie pre súťažný futbal.

„Všímal som si najmä chlapcov z dedín a menších miest. Veľmi dobre hrali víťazné Hanušovce, ktoré majú futbalovú akadémiu. V dobrom svetle sa ukázali aj iné tímy, napríklad Ľubotín alebo Spišská Stará Ves. Postrehol som viacero talentov. V Lipanoch je ich menej, o to viac je potrebná spolupráca s okolitými obcami.“

Zaujímavé „trénerské“ obsadenie mal Stropkov. Viedli ho samé ženy. „Čože? Rozhovor do novín?“ chichúňali sa učiteľky Bibiana Veselá a Petronela Tkačivská, keď sme sa pri nich pristavili.

„Deti sa veľmi tešili z víťazstva na okresnom kole. Zorganizovali sme preto výlet do Sabinova. Tu sa nám už toľko nedarilo, ale berieme to športovo. Všetci traja moji synovia sa venujú futbalu, takže doma sme viac stotožnení so športom ako s počítačmi či tabletmi,“ priznala B. Veselá, manželka Mariána Veselého, bývalého stropkovského futbalistu a dnes trénera, ktorý hrával aj v AS Trenčín.

Prekážkou nebol ani dážď

„V priebehu roka organizujeme asi 120 športových podujatí pre základné a stredné školy, McDonald´s Cup patrí medzi tie najvydarenejšie. Ide o najmenšie školopovinné deti, u ktorých je vidieť radosť z pohybu, nefalšované emócie z víťazstiev či smútok z prehier. V spolupráci s mestom Sabinovom sa nám podarilo pripraviť naozaj vydarené podujatie,“ pochvaľoval si Ladislav Dvorščák z Krajského športového centra v Prešove.

Jeden problém však organizátori predsa len museli riešiť. „Na súpiske Bardejova bol chlapec, ktorý vekovo nespĺňal podmienky turnaja. Všetky výsledky tohto družstva sme museli anulovať a Bardejov nebol v celkovom poradí klasifikovaný,“ vysvetlil.

V priebehu dňa nechcelo veľmi spolupracovať počasie. Príjemné slnečné dopoludnie postupom času vystriedal dážď a citeľne sa ochladilo.

„Futbal má v sebe to špecifikum, že sa hrá za každého počasia. Deťom to vôbec neprekážalo, hrali ako o dušu. Práve ich zanietenosť nás najviac ženie vpred, dodal Dvorščák.“

Konečné poradie: 1. ŽS Štúrova Hanušovce nad Topľou, 2. ZŠ Komenského Lipany, 3. ZŠ a MŠ Fraňa Kráľa Poprad, 4. ZŠ a MŠ Dlhé nad Cirochou, 5. ZŠ Májové námestie Prešov, 6. ZŠ Komenského Svidník, 7. ZŠ a MŠ Školská Ľubotín, 8. ZŠ Štúrova Spišská Stará Ves, 9. ZŠ Jána Francisciho Levoča, 10. Cirkevná ZŠ sv. Petra a Pavla Hrnčiarska Stropkov, 11. ZŠ SNP Humenné. ZŠ Wolkerova Bardejov – bez poradia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šancu zažiť Hamšíka v Neapole živia v Hanušovciach nad Topľou