San Jose a Tampa už majú náskok 2:0

Washington neuspel ani v druhom zápase série.
Washington neuspel ani v druhom zápase série. (Autor: SITA)
SITA|2. máj 2011 o 06:55

V nedeľňajších druhých zápasoch semifinále play-off konferencií zámorskej hokejovej NHL zhodne slávili úspech mužstvá, ktoré sa v sériách hraných na 4 víťazstvá presadili aj v úvodných dueloch.

NEW YORK. V nedeľňajších druhých zápasoch semifinále play-off konferencií zámorskej hokejovej NHL zhodne slávili úspech mužstvá, ktoré sa v sériách hraných na 4 víťazstvá presadili aj v úvodných dueloch.

Na západe si San Jose poradilo s Detroitom na vlastnom ľade rovnako ako na úvod 2:1 (v piatkovom prípade to však bolo až po predĺžení) a na východe Tampa Bay triumfovala vo Washingtone 3:2 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil Vincent Lecavalier, ktorý v prvej tretine v presilovke aj otváral skóre.

San Jose drží brankár Niemi

Brankár Antti Niemi bol ešte ako súčasť mužstva Chicago Blackhawks v minuloročnom play-off postrachom San Jose, "žraloci" si vo finále Západnej konferencie aj vďaka fínskemu gólmanovi poriadne "vylámali zuby" na "čiernych jastraboch" a prehrali v sérii 0:4.

Teraz si však tento 27-ročný gólman oblieka dres Sharks a najmä vďaka jeho výkonom vedú Kalifornčania po dvoch domácich dueloch nad Detroitom 2:0. Niemiho vyše 112 minút dlhú šnúru bez inkasovaného gólu prerušil až presný zásah Henrika Zetterberga v 54. min druhého duelu. "Červené krídla" sa zatiaľ neúspešne snažia nájsť recept na rodáka z mesta Vantaa, ktorý v prvých dvoch meraniach síl inkasoval z dokopy 59 striel iba dvakrát.

"Neprekvapuje to ani mňa, ani nikoho z našej organizácie," uviedol na margo svojho zverenca tréner San Jose Todd McLellan a pokračoval: "Očakávali sme to od neho. Myslím si, že možno na základe jeho štatistík v prvom kole play-off ľudia mimo našej šatne spanikárili. Je to však dobrý brankár, ktorý podáva vynikajúce výkony."

Mužstvo z Detroitu dokázalo eliminovať najväčšie hviezdy Kalifornčanov, góly San Jose však prišli od nie príliš tradičných strelcov - presadili sa obrancovia Ian White a Nicklas Wallin.

"Je to skľučujúce," povedal kapitán Red Wings Nicklas Lidström v súvislosti s vynikajúcimi výkonmi gólmana najúspešnejšieho amerického mužstva NHL Jimmyho Howarda, ktoré však nestačili jeho spoluhráčom na zisk čo i len jediného triumfu. "Musí však pokračovať v týchto výkonoch a my by sme mali pred ním odvádzať lepšiu prácu, lepšie čistiť priestory pred bránkou," dodal kapitán Detroitu.

Nepomohol ani gól Ovečkina minútu pred koncom

O druhé víťazstvo Tampy Bay v sérii proti Washingtonu sa postarali najmä skúsené hviezdy "bleskov" - útočníci Vincent Lecavalier, Martin St. Louis a brankár Dwayne Roloson.

"Je fajn získať dve výhry," skonštatoval kapitán floridského mužstva Lecavalier a pokračoval: "Vieme, ako to išlo proti Pittsburghu. Uvedomujeme si, že kým nie je koniec, je všetko stále otvorené. Sme zrejme ešte veľmi ďaleko k rozhodnutiu proti tímu, akým je Washington. Musíme sa vrátiť domov a pokračovať v našom hokeji."

Pre Tampu to bolo už piate víťazstvo v rade a s takouto formou to Floriďania môžu dotiahnuť ďaleko - pomýšľať by mohli aj na zopakovanie senzačného zisku Stanleyho pohára z roku 2004. "Dobre, séria ešte nemá svojho víťaza. Ideme si tam pre dva triumfy. Bude to veľmi namáhavé, ale v našej momentálnej situácii si nemôžeme dovoliť prehrať," skonštatoval kapitán Capitals Alexander Ovečkin.

Nedeľa - výsledky - 2. kolo play-off zámorskej hokejovej NHL, resp. semifinále konferencií (hrá sa na 4 víťazstvá):

Západná konferencia - 2. zápas:

San Jose - Detroit 2:1 (1:0, 0:0, 1:1) - stav série: 2:0

Góly: 5. I. White (Heatley, Clowe), 42. Wallin (Clowe, Couture) - 54. Zetterberg (Daciuk, Holmström). Vylúčení: 8:7 na 2 min, navyše: Eager (San Jose) na 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:34, brankári: Niemi - Howard. Diváci: 17 562.

Východná konferencia - 2. zápas:

Washington - Tampa Bay 2:3 po predĺžení (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1) - stav série: 0:2

Góly: 35. Laich (Nicklas Bäckström, Erskine), 59. Ovečkin (Arnott, Laich) - 20. Lecavalier (St. Louis, R. Malone), 48. St. Louis (Purcell), 67. Lecavalier (Purcell, R. Jones). Vylúčení: 5:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:23, brankári: Neuvirth - Roloson. Diváci: 18 398.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»San Jose a Tampa už majú náskok 2:0