Olympiáda v Salt Lake City bude znovu. O osem rokov by to mohlo byť problematické

Olympiáda v Salt Lake City.
Olympiáda v Salt Lake City. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. jún 2022 o 15:03

Sú pripravení hostiť ZOH 2030, zrejme však dostanú hry až v roku 2034.

COLORADO SPRINGS. Americké mesto Salt Lake City sa javí ako najvhodnejší kandidát na organizáciu ZOH 2034.

Dejisko zimnej olympiády v roku 2002 sa uchádza o usporiadanie hier aj v roku 2030, jeho protikandidátmi sú kanadský Vancouver, japonské Sapporo a španielska Barcelona.

Podľa predsedkyne Amerického olympijského a paralympijského výboru (USOPC) Susanne Lyonsovovej by bolo pre Salt Lake City problematické hostiť ZOH len dva roky po tom, ako sa v Los Angeles uskutočnia OH 2028.

"Vyriešime to, ale podľa mňa by to bolo pre nás lepšie v roku 2034. Myslím si, že všetci v Salt Lake City si uvedomujeme, že sme v úplne fantastickej pozícii na zorganizovanie hier v roku 2034. Stále však môžeme dostať aj hry v roku 2030," uviedla Lyonsová, ktorá riešila túto otázku so zástupcami Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Tí vraj nepochybujú o tom, že by mesto v štáte Utah zvládlo zorganizovať ZOH už v roku 2030. Zároveň však priznali, že pre USOPC by bolo náročné usporiadať dve olympiády za tri roky.

Členovia MOV sa vraj s Lyonsovou rozprávali aj o diplomatickom bojkote Američanov na tohtoročných ZOH v Pekingu. Neboli vraj nadšení z toho, že Spojené štáty americké neposlali do Činy ani jedného svojho vládneho predstaviteľa.

Dôvodom malo byť porušovanie ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta. Lyonsovej sa nepáči, že aj niektorí členovia USOPC kvôli tomu museli absolvovať vypočúvanie pred Kongresom USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympiáda v Salt Lake City bude znovu. O osem rokov by to mohlo byť problematické