Saganovi nestačila ani najlepšia sezóna, športovcom roka je Tóth

Dvaja najlepší športovci Slovenska.
Dvaja najlepší športovci Slovenska. (Autor: SITA)
Marián Szűcs|22. dec 2016 o 21:54

Zlatý chodec z Ria Matej Tóth zdolal v ankete Športovec roka Petra Sagana o 75 bodov.

BRATISLAVA. Dosiahol najväčší úspech kariéry, na olympiáde v Riu de Janeiro vyhral preteky na 50 kilometrov. Zlatá medaila vyniesla chodcovi Matejovi Tóthovi aj prvenstvo v ankete Športovec roka 2016.

Tóth získal v ankete športových novinárov spolu 1151 bodov a len tesne zdolal cyklistu Petra Sagana. Ten dostal o 75 bodov menej.

Tretiu priečku obsadila tenistka Dominika Cibulková (934), dostala sa tesne pred olympijských víťazov z Ria vodných slalomárov Ladislava a Petra Škantárovcov.

Medzi kolektívmi zvíťazili členovia strieborného štvorkajaka z Ria Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

Odovzdávanie cien : fotogaléria

7.12.2017

Stačili jediné preteky

Tóth skončil vlani v ankete Športovec roka druhý za Saganom. Obaja sa vtedy stali majstrami sveta. Teraz si poradie vymenili.

Slovenský chodec absolvoval tento rok jediné vážne preteky. Tie olympijské. A napriek zdravotným problémom s holennou šľachou získal v Riu v napínavých a emotívnych pretekoch zlato. Pritom ešte dva mesiace pred olympiádou si nebol istý, či ho zranenie pustí na štart. Pre Slovensko získal vôbec prvú zlatú olympijskú medailu z iného športu než z vodného slalomu.

Športová verejnosť v poslednom období vášnivo debatovala, či si prvenstvo v ankete zaslúži viac Tóth, alebo Sagan.

„Teší, že sme na Slovensku mali problém rozhodnúť, kto vyhrá. Z prvej štvorice by si víťazstvo zaslúžili všetci,“ reagoval Tóth.

Za skvelý rok iba druhý

Saganovi nestačil na prvenstvo v ankete ani najlepší rok v jeho kariére. Obhájil titul majstra sveta, na Tour de France jazdil v troch etapách v žltom tričku lídra pretekov a piaty raz za sebou získal zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Na Tour vyhral tri etapy a mal spolu osem pódiových umiestnení.

Okrem toho prvý raz vyhral jednu z piatich najslávnejších klasík na svete – Okolo Flámska. Triumfoval aj na majstrovstvách Európy a po sezóne bol lídrom v rebríčku WorldTour aj v rebríčku UCI.

Teší, že sme na Slovensku mali problém rozhodnúť, kto vyhrá. Z prvej štvorice by si víťazstvo zaslúžili všetci.


Matej Tóth, Športovec roka 2016

Anketu Športovec roka vyhral dvakrát (2013, 2015). Tentoraz skončil napriek skvelým výsledkom druhý.

Cibulkovú vyniesol na tretiu priečku najmä senzačný triumf na Turnaji majsteriek v Singapure. Pritom naň šla ako outsiderka, kvalifikovala sa medzi poslednými.

Počas roka navyše vyhrala tri turnaje a na ďalších troch bola vo finále. Vo svetovom rebríčku sa posunula už na piate miesto. Tak vysoko ešte nikdy nebola.

Matej Tóth dokráčal k zisku zlatej olympijskej medaily: fotogaléria

13.6.2020

Jeden z najúspešnejších rokov

Na prvú trojku v ankete nestačilo deblkanoistom Škantárovcom ani olympijské zlato z Ria. Skončili štvrtí. Hneď za nimi sa umiestnil ďalší vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý získal v Riu medzi kanoistami striebro.

V prvej desiatke sa umiestnili aj obe slovenské slalomárky, ktoré v minulej sezóne dosiahli viac pódiových výsledkov vo Svetovom pohári. Veronika Velez-Zuzulová skončila v ankete šiesta, Petra Vlhová desiata.

Okrem nich sa do top 10 zmestili aj futbalista Marek Hamšík, hokejista Marián Hossa a motocyklista Štefan Svitko, ktorému strieborná pozícia na slávnej Rely Dakar stačila len na ôsmu priečku v ankete. Aj to dokazuje, že slovenský šport má za sebou mimoriadne úspešný rok. Jeden z najlepších v ére samostatnosti.

Anketu organizuje Klub športových redaktorov a tento rok v nej hlasovalo 122 športových novinárov. Z nich 69 dalo na prvé miesto Tótha, 48-krát bol na zlatej pozícii Sagan, štyrikrát Cibulková a raz Škantárovci.

V kategórii Športová legenda dostala ocenenie najúspešnejšia slovenská gymnastka 20. storočia Marianna Krajčírová-Némethová, majsterka sveta a držiteľka dvoch strieborných medailí z olympijských hier v súťaži družstiev.

V kategórii Paralympionik roka zvíťazila na základe rozhodnutia Slovenského paralympijského výboru strelkyňa Veronika Vadovičová. Na paralympiáde v Riu získala dve zlaté a jednu striebornú medailu.

Športovec roka 2016

  • 1. Matej Tóth, atletika: 1151 bodov
  • 2. Peter Sagan, cyklistika: 1076 bodov
  • 3. Dominika Cibulková, tenis: 934 bodov
  • 4. Ladislav a Peter Škantárovci, vodný slalom: 888 bodov
  • 5. Matej Beňuš, vodný slalom: 619 bodov
  • 6. Veronika Velez-Zuzulová, zjazdové lyžovanie: 585 bodov
  • 7. Marek Hamšík, futbal: 320 bodov
  • 8. Štefan Svitko, motorizmus: 296 bodov
  • 9. Marián Hossa, hokej: 237 bodov
  • 10. Petra Vlhová, zjazdové lyžovanie: 172 bodov
<>

Najlepšie kolektívy

<>
  • 1. Štvorkajak (Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka): 319 bodov
  • 2. Futbalová reprezentácia Slovenska: 233 bodov
  • 3. Futbalová reprezentácia Slovenska do 21 rokov: 136 bodov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Saganovi nestačila ani najlepšia sezóna, športovcom roka je Tóth