Sagan jazdil vlani lepšie, počúva Slovák kritiku pred Paríž – Roubaix

Náročnosť i nástrahy Paríž - Roubaix už Peter Sagan pozná. Doudieraný a zničený dokončil preteky v roku 2011 na 86. mieste.
Náročnosť i nástrahy Paríž - Roubaix už Peter Sagan pozná. Doudieraný a zničený dokončil preteky v roku 2011 na 86. mieste. (Autor: STEFAN KLEIN/RADFOTO.DE)
Marek Bažík|11. apr 2014 o 18:49

Cyklistické preteky Paríž – Roubaix sa volajú aj Kráľovná klasík alebo Peklo severu. Ako junior v nich siahal Peter Sagan na víťazstvo, teraz medzi favoritov nepatrí.

Cyklistické preteky Paríž – Roubaix

  • Jazdia sa od roku 1896.
  • Tento rok je z celkovej dĺžky (260 km) pavé 51,1 km. Najstaršie pavé majú vyše dvesto rokov.
  • Trofejou pre víťaza je kamenná kocka. Po štyri razy tu vyhrali Tom Boonen a Roger De Vlaermick.
  • O klasike vznikol v roku 1976 dokument: Nedeľa v pekle.

BRATISLAVA. Nič sa im nevyrovná. V celom kalendári nenájdete podobné preteky ako Paríž – Roubaix.

„Tieto preteky sú somarina. Driete ako kôň. Nemáte čas sa ani vymočiť, ocikáte si trenírky. Jazdíte v bahne, šmýkate sa,“ hovoril holandský pretekár Theo De Rooij v roku 1985. Keď sa ho na to novinár spýtal, či tu bude štartovať opäť, neváhal: „Určite. Sú najkrajšie na svete.“

Ani v 21. storočí sa nič z toho nemení. Ťažké cesty, množstvo pádov, defektov, zlomené kolesá i kosti, prach alebo blato a finiš na velodróme z nich robia najťažšie a najneobvyklejšie preteky v cestnej cyklistike.

Cesty pre traktory

Ani iné jarné klasiky, na ktorých jazdci musia prekonávať kamenné kocky, nie sú pre jazdcov takým utrpením ako Roubaix.

Pavé, ako ich nazývajú Francúzi, sú v Belgicku lepšie udržiavané. Väčšinu ciest využívajú v každodennom živote. Na severe Francúzska sa však jazdí po drsných poľných cestách. Počas roka po nich jazdia akurát traktory a príležitostní cykloturisti.

„Sú to jedinečné preteky, ťažké a nepredvídateľné a to ma na nich fascinuje,“ hovoril Peter Sagan v decembri, keď oznámil, že na nich bude štartovať prvý raz od roku 2011.

Otázna forma

Na začiatku roka o Roubaix hovoril ako o jednom z hlavných cieľov, no tento týždeň sa už zdal menej sebaistý. Jeho výsledky nie sú oveľa horšie ako minulý rok, no tlak naňho je väčší a forma, zdá sa, o čosi slabšia.

„Sagan jazdil vlani lepšie,“ kritizovala ho talianska legenda Francesco Moser po desiatom mieste na Miláno - San Remo. Slovák potom síce vyhral E3 Harelbeke, jednu etapu na Tri dni De Panne a skončil tretí na Gent-Wevelgem. Na monumentoch, ktoré sa cenia najviac, však nepotvrdil ambície.

Minulý víkend na Okolo Flámska neudržal tempo s najlepšími. Zaostal 20 kilometrov pred cieľom.

„Nie, nie som sklamaný. Preteky také bývajú. Nemôžem vyhrávať všetko,“ hodnotil s odstupom 16. miesto. Nehľadal výhovorky a priznal, že na víťazstvo nemal dostatočne silné nohy.

Málo skúseností

Na väčšine pretekov patrí Sagan medzi favoritov. V nedeľu na Paríž – Roubaix to až tak platiť nebude. To mu môže vyhovovať.

Hlavným favoritom je vlaňajší víťaz Fabian Cancellara. Niektorí nepochybujú, že vyhrá opäť. Otázka je vraj iba akým spôsobom.

V Roubaix vyhral už trikrát a v nedeľu potvrdil formu víťazstvom na Ronde. Jeho hlavnými súpermi by mali byť Belgičania Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren či Greg Van Avermaet, ale najmä silný tím Omega Pharma-Quick Step, za ktorý jazdí ďalší Belgičan Tom Boonen, Holanďan Niki Terpstra či Čech Zdeněk Štybar.

„Najlepší tím do klasík by mal vyhrať monument. Pódiové umiestnenia ma nezaujímajú,“ povedal šéf tímu Patrick Lefevere pre Het Nieuwsblad. Na Roubaix potrebujete skúsenosti a Sagan ich zatiaľ veľa nemá. V juniorskej edícii v roku 2008 obsadil druhé miesto. Medzi mužmi štartoval dvakrát.

„Keď som išiel prvý raz ako profesionál v roku 2010, až do Roubaix som nedorazil a o rok neskôr som prišiel v gruppette ďaleko za najlepšími,“ spomínal.

Peklo severu, ako Paríž - Roubaix prezývajú, sa začína v nedeľu o 10. h. Predpovede hlásia dážď. Priamy prenos vysiela od 13.30 Eurosport aj Dvojka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan jazdil vlani lepšie, počúva Slovák kritiku pred Paríž – Roubaix