S. Varga - druhý Slovák so škótskym titulom

Sportnet|23. apr 2004 o 00:00

GLASGOW - Rodák z Lipian, odchovanec Prešova a naposledy hráč Slovana Bratislava je 31. slovenským futbalistom, ktorý získal titul v tíme niektorej zahraničnej ligy. Je členom Celticu Glasgow v Škótsku, kde predtým dva razy získal primát najlepší slovensk


Stanislav Varga.



FOTO - TASR/AP



ý futbalista 2002 Ľubomír Moravčík (v sezónach 2000/2001 a 2001/2003).

Rekordné šnúry

Futbalisti staronového majstra síce prehrali doma s FC Aberdeen 1:2 a stratili možnosť pokračovať v tvorení nového britského ligového rekordu v počte zápasov bez prehry, keď sa ich počet zastavil na čísle 77, ale to nič nemení na skutočnosti, že majú za sebou ďalšiu úspešnú sezónu. Celtic v januári natiahol šnúru víťazstiev po sebe na cifru 24 a prekonal 40 rokov starý rekord Mortonu. Predtým po víťazstve v derby nad Rangers 3:0, v ktorom dal jeden gól aj Varga, natiahli klubovú sériu na 18 víťazných zápasov po sebe. Futbalisti 38-násobného majstra tak prekonali v Celtic Parku vlastný 16 rokov starý klubový rekord. V roku 1968 dosiahol Celtic pod vedením Jocka Steina 17 víťazstiev po sebe.

Vargova premena

Varga sa po Ľubomírovi Moravčíkovi zapíše tiež do klubovej kroniky s veľmi úspešnou sezónou. Dal v nej šesť gólov, mužstvo sa prebojovalo do štvrťfinále Pohára UEFA (vlani hralo finále) a levím podielom sa postaral o senzačné vyradenie FC Barcelona, keď ustrážil na hrote Ronaldinha a spol. Za skvelé výkony si Varga, ktorý prišiel zo Sunderlandu, vyslúžil podpis zmluvy na ďalšiu sezónu a tréner O'Neill si už obranu nevie bez neho predstaviť.

Celtic získal titul (tretí za posledné štyri roky) a podobne ako za čias Moravčíka túžil po všetkých škótskych pohároch. Tentoraz to nevyšlo, lebo v Ligovom pohári (CIS) prehral 1:2 s Hibernianom.

Chvála trénera

Varga odohral vlani iba dva zápasy. Čakal na príležitosť a tvrdo trénoval. Odborníci tvrdili, že je to typ na škótsky futbal a je len otázkou času, kedy sa presadí. Stalo sa. "Vďaka skvelým, spoľahlivým výkonom ho mužstvo prijalo," hovorí O'Neill. Varga dostal šancu v základe po zraneniach Mjällbyho a Valgaerena. Nepustil ju z rúk a zostal hrať aj keď sa uzdravili. Jeho kredit stúpol vďaka výkonom doma aj v Európe, vrátil sa do reprezentácie Dušana Galisa a dostal kapitánsku pásku. "Stan hral naozaj brilantne. Chvíľku mu to trvalo, ale teraz si mužstvo už bez neho nedokáže nikto predstaviť," povedal Belgičan Valgaeren, konkurent Vargu na poste. "V sezóne hral takmer stále, a dobre, a novú zmluvu si zaslúžil," dodal O'Neill. S Vargom sa vystužila aj defenzívna sila tímu. V 34 zápasoch ligy dostal iba 20 gólov.

Skvelý comeback

Rodák z Lipian prišiel na Ostrovy bez odstupného a takmer ako neznámy futbalista. O jeho kvalitách hovoril Moravčík, ktorý stál za odchodom zo Sunderlandu do Celticu. Varga zo seba striasol čierne dni nedôvery v Sunderlande, kde ho nechceli do základnej zostavy, čo už neraz oľutovali. V Celticu naplnil zápasovú kvótu 30 a prišlo predĺženie zmluvy s katolíckym veľkoklubom. Ešte v závere neúspešnej kvalifikácie o postup na EURO 2004 zaznamenal aj comeback do národného tímu pod vedením Ladislava Jurkemika.

Veľkolepé oslavy

Celtic má už titul istý, ale oslavy prebehnú až počas víkendu. V sobotu hrá Celtic na ihrisku Hearts, tímu, kde kedysi pôsobil Róbert Tomaschek. Na oslavy ide aj Moravčík. "Celtic sledujem a vedel som, že ak cez víkend zvíťazí v Kilmarnocku, má istý titul." Stalo sa tak po góle Petrova v 32. min. Podľa Moravčíka, ktorý to už zažil, sa oslavy titulu v Celtiku zvyknú robiť vždy na domácom štadióne. Navyše počas víkendu, aby mohli prísť aj fanúšikovia z okolia, aj keď Celtik ich má 30 percent z Glasgowa. "Sú to veľmi príjemné momenty, nezabudnuteľné okamihy, ktoré sprevádza nefalšovaná radosť a donekonečna trvajúca autogramiáda," dodal Moravčík. JÁN MIKULA

Slováci-majstri v cudzine (od 1. januára 1993)

ČESKO - 18 Peter Gunda, Sparta, 3 tituly, Martin Proháska, Sparta, 3, Vladimír Labant, Sparta 3, Jozef Chovanec, Sparta Praha, 2, Jozef Kožlej, Sparta, 2, Jozef Kostelník, Sparta, 2, Ondrej Krištofík, Slavia, 1, Ivan Ondruška, Sparta, 1, Szilárd Németh, Sparta, 1, Vladimír Cifranič, Sparta, 1, Marián Ľalík, Sparta, 1, Miroslav Sovič, Sparta, 1, Jozef Valachovič, Liberec, 1, Ivan Hodúr, Liberec, 1, Vladimír Kožuch, Liberec, 1, Filip Hološko, Liberec, 1, Rastislav Michalík, Sparta, 1, Martin Petráš, Sparta, 1.

CYPRUS - 1 Dušan Tittel, Omonia Nikózia, 1

ŠPANIELSKO - 1 Peter Dubovský, Real, 1

RAKÚSKO - 3 Roman Pivarník, Rapid, 1, Tibor Jančula, Salzburg, 1, Vladimír Janočko, Austria, 1.

MOLDAVSKO - 1 Marián Kováč, Tiraspol, 1

CHORVÁTSKO - 1 Karol Praženica, Hajduk, 2

MAĎARSKO - 3 Attila Pinte, Ferencváros, 1, Norbert Csoknay, Ferencváros, 1, Radoslav Kráľ, Zalaegerszeg, 1

ŠKÓTSKO - 2 Ľubomír Moravčík, Celtic, 2, Stanislav Varga, Celtic, 1

BELGICKO - 1 Marek Špilár, FC Bruggy, 1

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov