Rytier zarobil na vlasoch

Sportnet|9. aug 2005 o 00:00

Majster sveta z Göteborgu 2002 MICHAL HANDZUŠ (28) si vlani z ankety Zlatý puk odniesol ocenenie Najlepší útočník Slovenska a tento rok prevzal Cenu pre najsympatickejšieho hráča extraligy. Tréner majstrovského Slovana Miloš Říha nazval dlhovlasého útoční

Michal Handzuš s cenou pre najsympatickejšieho hráča extraligy v ankete Zlatý puk.

FOTO - SITA

ka HKM Zvolen rytierom hokeja, ktorý aj v najvypätejších momentoch na ľade hrá fér. Po ročnej výluke v NHL sa Michal vracia do Philadelphie, s tímom Flyers má zmluvu až do roku 2007.

Kam zaradíte čerstvé ocenenie?

Veľmi vysoko, nečakal som ho. V ankete hlasovali fanúšikovia, pre ktorých hokej hráme. Asi si svoju prácu robím dobre, keď mi poslali hlas.


Počas výluky v NHL ste mali možnosť zarobiť si veľké peniaze v Rusku, či v iných európskych ligách. Prečo ste zostali doma?

Chcel som si sezónu užiť v slovenskej extralige a som rád, že som sa rozhodol pre Zvolen. Až na ten posledný zápas - titul bol tak blízko... Urobil by som to aj druhý raz, ale chcel by som si zahrať aj v rodnej Banskej Bystrici, kde sa hokej pomaly dáva do poriadku.


Po podpise novej kolektívnej zmluvy v NHL nastali cez leto vo vašom klube Philadelphia Flyers výrazné zmeny v hráčskom kádri. Čakali ste to?

Ten pohyb som ani poriadne nesledoval, bol som na dovolenke v Taliansku. Do obrazu som sa dostal až po návrate. Vidím, že si budem musieť zvykať na nových spoluhráčov v útoku, obidve moje krídla John Leclair aj Mark Recchi sú preč. Nevyberám si, budem hrať s tými, koho mi tréner určí.


Najvýraznejšou postavou medzi novými hráčmi je švédsky center Peter Forsberg z Colorada, tím doplnili aj skúsení obrancovia Rathje s Hatcherom. Aká bude sila Flyers?

Philadelphia sa posilnila, môže myslieť na najvyššie méty. Celkove sa po zavedení platového stropu a po posledných presunoch na trhu voľných hráčov kvalita mužstiev v NHL vyrovnala. Aj doteraz slabšie tímy, ako napríklad Pittsburgh, budú v novej sezóne nebezpečné.


NHL sa bude hrať podľa nových pravidiel. Privítali ste ich?

Ktoré ako. Hra bez červenej čiary mi nevyhovuje - bude sa brániť ešte viac ako doteraz. Zistil som to na európskych klziskách, kde mužstvá čakajú na útoky súpera v strednom pásme. Na druhej strane pravidlo o zúžení brankárskeho výstroja by mohlo priniesť viac gólov.


V slovenskej extralige ste boli hokejistom s najdlhšími vlasmi. Neprekážajú vám pri hokeji?

Neprekážajú. Možno len na tohtoročných majstrovstvách sveta vo viedenskej Stadthalle, ale tam muselo byť horúco každému.


Na majstrovstvách sveta 2002 v Göteborgu ste mali najkratšie vlasy zo zlatého tímu Slovenska, neskôr ste zmenili výzor. Čím to?

Chcel som skúsiť niečo iné. A ešte som na tom aj zarobil (smiech) .


Zarobil?

Áno, v tíme Flyers som vyhral stávku s Leclairom. To som už mal polodlhé vlasy a na jednom klubovom večierku mi John povedal, že ak si nechám do konca sezóny také poriadne dlhé, tak mi dá päťtisíc dolárov. Sprvu sme to brali ako srandu. Ale boli pri tom aj ďalší spoluhráči a keď prišiel koniec sezóny 2003/04 a vlasy boli po plecia, chalani mu pripomínali, že stávku prehral. A tak prišiel za mnou a vyplatil ma. Priznám sa, ja by som si dlhé vlasy nechal aj bez stávky.


Philadelphia Flyers

Hráči Plat v sezóne 2005 - 2006 v miliónoch USD)
Peter Forsberg (z trhu voľ. hráčov, predtým Colorado) 5,75
Mike Rathje (z trhu voľných hráčov, predtým San José) 3,5
Derian Hatcher (z trhu voľných hráčov, predtým Detroit) 3,5
Keith Primeau 3,42
Eric Desjardins 2,28
Michal Handzuš 2,128
Donald Brashear 1,748
Mike Knuble 1,52
Sami Kapanen 1,52
Turner Stevenson 1,254
Joni Pitkänen 0,9
Mattias Timander 0,6
Chris Therien (z trhu voľných hráčov, predtým Dallas) 0,5
Jon Sim (z trhu voľných hráčov, predtým Pittsburgh) 0,45
Jeff Carter (nováčik) plat nezverejnili
Mike Richards (nováčik) plat nezverejnili
Celkove: 14 hráčov (2 platy nezverejnené) 29,078

Voľní hráči:

Chránení: Robert Esche, Simon Gagne, Kim Johnsson, Randy Jones, Freddy Meyer, David Printz, Branko Radivojevič, Dennis Seidenberg, Patrick Sharp, Wade Skolney.

Nechránení: Sean Burke, Jeff Hackett, Claude Lapointe, Marcus Ragnarsson, John Slaney, Boyd Kane, Neil Little, Ryan Ready, Nick Deschenes, Jeff Smith, Radovan Somík, Peter White.

Odišli: Jeremy Roenick - vymenili ho do Los Angeles, John Leclair, Tony Amonte - oboch klub vykúpil zo zmluvy, Mark Recchi - ako voľného hráča ho získal Pittsburgh.

Forsberg je u letcov najdrahší

Klub NHL Philadelphia Flyers získal z trhu voľných hokejistov švédsku hviezdu Petra Forsberga a stal sa z neho najlepšie zarábajúci hráč letcov s ročným príjmom 5,75 milióna dolárov. Mzdový fond klubu bude napnutý, keďže na platy 14 hráčov už minuli vyše 29 miliónov dolárov a na zvyšných desať chránených voľných hráčov zostalo do platového stropu (39 mil. USD) necelých 10 miliónov.

Nachádzate sa tu:
Domov