Rusnák, Liba a Lukáč boli ako tri Svätoplukove prúty

Dárius Rusnák pri preberaní trofeje pre majstrov sveta v roku 1985.
Dárius Rusnák pri preberaní trofeje pre majstrov sveta v roku 1985. (Autor: Štartfoto)
Peter Fukatsch|10. apr 2011 o 22:30

V československom tíme na majstrovstvách sveta boli raritou, dlhodobo tvorili čisto slovenský útok. Formácia Lukáč, Rusnák, Liba patrila vo svojej ére medzi najlepšie na svete.

BRATISLAVA. Legendárny tréner ruskej zbornej Viktor Tichonov tvrdieval, že by v zostave nevymenil jediného muža za hráča zo súperovho tímu.

Slávny útok

Vincent Lukáč

l Narodený: 14. 2. 1954 v Košiciach

l Majster sveta 1977 a 1985, strieborný z MS (1982, 83)

l Za Československo odohral 146 zápasov, dal 70 gólov.

l Má striebro z olympiády v Sarajeve (1984).

l Majster Československa s Jihlavou (1982)

l V československej lige strelil 393 gólov - najviac zo Slovákov.

Dárius Rusnák

l Narodený: 2. 12. 1959 v Ružomberku

l Majster sveta 1985 (kapitán), strieborný z MS (1982, 1983), bronzový (1981)

l Za Československo odohral 156 zápasov, dal 68 gólov.

l Má striebro z olympiády v Sarajeve (1984)

l Majster Československa so Slovanom 1979.

Igor Liba

l Narodený: 4. 11. 1960 v Prešove.

l Majster sveta 1985 (Praha), strieborný z MS (1982, 83), bronzový (1987, 1992)

l Za Československo odohral 211 zápasov (najviac zo Slovákov), dal 66 gólov, Slovensko reprezentoval raz

l Má striebro z olympiády v Sarajeve (1984) bronz z Albertville 1992.

l V NHL odohral sezónu 1988/89. Hral za New York Rangers a Los Angeles Kings.

l Majster Československa s Jihlavou (1983, 84), s Košicami (86, 88), majster Slovenska - Košice 1999

Raz však priznal: „V prípade útoku Vincent Lukáč – Dárius Rusnák – Igor Liba by som spravil zaiste výnimku.“

Trojica sa parádne dopĺňala. Lukáč bol obávaný kanonier, Rusnák špílmacher, dával hre myšlienku i spoluhráčom skvelé prihrávky. Liba bol všestranný univerzál.

Slovanista Rusnák, jeho krídelníci hrali za Košice, pripísal ruskú všímavosť aj inej udalosti.

Poznačil si ich Tarasov?

„V roku 1982 bol na stáži v Slovane Bratislava legendárny tréner Anatolij Tarasov. Všetko pozoroval, jeho zápisníček bol svetoznámy. Možno si nás poznačil a povedal Tichonovovi.“

Vo svojej ére patrili k najlepším útokom na sveta. Československu pomohli vyhrať titul majstra sveta (v Prahe 1985), i získať striebornú olympijskú medailu (Sarajevo 1984). Prirovnávali ich k fenomenálnej sovietskej trojke Makarov-Larionov-Krutov.

„Boli sme ako Svätoplukove prúty, sťa jeden hráč. Každý vedel o každom pohybe druhého. Tri roky sme boli najlepší útok v československej reprezentácii,“ tvrdil Liba.

Dokopy ich dala náhoda

Dokopy ich dala trošku i náhoda. Peter Ihnačák, ktorý hrával pôvodne s dvojicou Lukáč-Liba, emigroval do USA. Tréner Luděk Bukáč ku košickej dvojičke presunul Rusnáka.

Trafil presne, ihneď si sadli. „Bolo to čisto trénerove rozhodnutie a citlivé. Nič nacionalistické, ale predsa: traja Slováci si asi viac rozumejú. V tomto prípade to platilo,“ spomína dnes päťdesiatjedenročný Rusnák, profesor útoku, ako ho nazval spoluhráč Lukáč.

„Vinco bol výnimočný strelec, veľmi rýchly a technický hráč. V súkromí zabávač. Azda 90 percent jeho nájazdov sa skončilo gólom. Daro bol rozvážny, pilier útoku. Stmeľoval nás. Svojou dlhou hokejkou strieľal svoje typické góly spoza brány. Vedel vypomáhať i v obrane,“ opisuje spoluhráčov naj〜mladší Liba. Prešovčan, ktorý začal korčuľovať na zmrznutej rieke Torysa.

Liba hral aj s Gretzkym

Libu všeobecne považovali za najvšestrannejšieho z trojice. Technicky i fyzicky dokonale vybavený, excelentný korčuliar s vyváženou útočnou a defenzívnou činnosťou.

Jediný z trojice vyskúšal NHL, kde si zahral v jednom útoku aj s najlepším hokejistom všetkých čias - Wayneom Gretzkym.

Kariéru ukončil až v roku 2003 - suverénne posledný z trojice. Mal 43 rokov.

„Igor bol celoplošný hokejista. Vinco typický zakončovateľ. Dávali sme veľa gólov, tak rovnomerne, každý z nás,“ poznamenal Rusnák.

Najvydarenejší turnaj zažili na olympiáde v Sarajeve. Nastrieľali 12 (každý dal po štyri) zo 40 gólov národného tímu.

Ruský kouč Tichonov priznal, že prevýšili aj jeho útok Makarov - Larionov - Krutov. „Vyhrali sme nad Američanmi 4:1 a Kanaďanov sme zdolali 4:0. V oboch rozhodol náš útok. To boli naše najlepšie časy,“ hovorí Liba.

sm-0411-024f-trajakrali.rw_res.jpg

Golonka a Rusnák

Zlato ušlo Československu vo finále, po nešťastnej prehre 0:2 s Ruskom. Už o rok na to v Prahe Rusnák dvíhal nad hlavu trofej pre majstrov sveta. Ako druhý slovenský kapitán spoločnej čs. reprezentácie. Predtým nosil céčko zo Slovákov iba Golonka - nebol však majstrom sveta.

Útok opäť patril k najlepším. „My Slováci sme hrali úplne iný typ hokeja, ako Česi,“ tvrdil Rusnák. „Drzejší, dravejší, agresívnejší.“

Šampionát mal vtedy iný model. Najskôr všetkých osem tímov hralo o postup do štvorky. ČSSR prehrala so ZSSR (1:5), USA (1:3) a remizovala s Kanadou 4:4.

Prvý štyria hrali o titul odznovu, predchádzajúce výsledky sa nerátali.

„Mali sme skvelý tím a takmer nepostúpili do záveru. Skončili sme až štvrtí. Neviem, v čom to bolo, ale radšej sme hrali pod tlakom. Ak by sme prehrali so Švédskom, išli by to finálovej štvorky tri korunky. Náš útok dal rýchlo tri góly, zvíťazili sme 7:2 a rozbehli sa. Vo finále sme potom zvíťazili rad zaradom nad ZSSR 2:1, USA 11:2 a Kanadou 5:3. Možno tak som dal svoj najdôležitejší gól kariéry, na 4:3,“ spomína Rusnák.

Mágia: kapitáni našich šampiónov nosili číslo osemnásť

Na prievidzskom sústredení 1993, keď ste sa lúčili, prišiel za vami mladík Miroslav Šatan a opýtal sa, či si môže po vás zobrať osemnástku on. Je to legenda alebo skutočnosť?

„Je to tak. Miro sa veľmi slušne opýtal, či môže číslo prevziať. Súhlasil som, zároveň však prízvukoval: Opatruj ho, predo mnou ho nosil Marián Šťastný. Náhoda alebo osud zariadili, že osemnástku nosí ten najsprávnejší. Veľký hráč a i skvelý človek. Bol som veľmi dojatý, keď v Göteborgu 2002 dvíhal nad hlavu trofej svetových šampiónov. S osemnástkou...“

Tréner Luděk Bukač vás zobral ako 22-ročného na majstrovstvá sveta 1981, jediného zo Slovenska. Ako spomínate na debut?

„Senzačne. Hral som centra medzi legendami, o desať rokov staršími spoluhráčmi Vladimírom Martincom a Bohuslavom Ebermannom. Lepšiu školu som nemohol dostať. Získali sme bronz, dal som tri góly.“

Prvý ligový gól ste dali Vladovi Dzurillovi, keď už chytal za Brno. Čo vám prebleslo: som šťastný, alebo prepáčte, pán Dzurilla?

„Bol som veľmi šťastný. Neskôr som sa s Vladom Dzurillom skamarátil. O tom góle sme úmyselne rozprávali v rôznych variáciách. Vlado občas aj zámerne zaklamal, vraj prečo by nepovzbudil takého holuba. Inokedy mi zase akože nadával, čo si to ten holub dovolil. Som strašne smutný, že Vlado Dzurilla už nie je medzi nami. Až strasie, keď zomrel, mal sotva päťdesiattri.“

Vaša veľká kariéra odštartovala i zložito. V sedemnástich ste hrali ligu, v dvadsiatich získali zo Slovanom titul. Krátko po tom ste takmer prišli o oko. Čo spôsobilo, že vás to nezlomilo?

„Bratislavskí diváci. Bolo to veľmi emotívne, keď počas každého zápasu skandovali: Ako sa má Dárius? Veľmi mi pomohli vtedajší tréner Slovanu Jardo Walter i reprezentačný kouč Luděk Bukač. Nezanevreli na mňa. A samozrejme očný lekár, profesor Andrej Černák. Dlho mi neodporúčal, aby som hral. Musel som podpísať reverz. Potom dal súhlas.“

Vo výkonnom výbore Slovenského zväzu ľadového hokeja ste zodpovedný za regionálny rozvoj. Využili sme medailové úspechy z polovice začiatku tohto storočia?

„Nie. Chýbajú ľadové plochy a tým potrebná široká základňa. Mnohé sme chceli a neurobili. Vláda začala stavať nenáročné futbalové ihriska, po nich mali prísť na rad hokejové. Zmenila sa vláda.“

Váš kolega z exekutívy, bývalý reprezentačný tréner Ján Filc povedal, že košická Steel aréna odpichla rozvoj hokeja v meste. Je tam aj celková hokejová kultúra na vyššej úrovni?

„Jednoznačne. A treba k tomu prirátať aj zrekonštruovaný štadión v Banskej Bystrici a vynovený v Poprade. Aj tam to ide jasne hore.“

Môže nový štadión v Bratislave pomôcť mestu a okoliu?

„Samozrejme a myslím si, že celému Slovensku. Verím, že na majstrovstvách sveta dosiahneme úspech. Som optimista, hovorím o medailovej šanci. Spomínať priamo medailu si asi netrúfne nikto nikde. Je tu ten nevyspytateľný kľúčový štvrťfinálový zápas.

Peter Fukatsch

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rusnák, Liba a Lukáč boli ako tri Svätoplukove prúty