Ruský minister športu: Nechceme opäť vyháňať trénera

Zinetula Biľaletdinov v Soči.
Zinetula Biľaletdinov v Soči. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|27. feb 2014 o 19:07

Na majstrovstvách sveta už bude zbornú viesť nový kouč. Rusi musia zháňať náhradu za Zinetulu Biľaletdinova.

BRATISLAVA. Fiaskom sa skončil olympijský turnaj pre ruský hokej. Domáce hviezdy sa v Soči hotovali na odvetu za vypadnutie vo Vancouvri. Vypadli však znova vo štvrťfinále.

Už krátko po zápase s Fínmi (1:3) sa hovorilo, že tréner Zinetula Biľaletdinov končí. Vraj od minulého leta pracovala federácia na jeho výmene za Lotyša Olega Znaroksa. Nik to však nepotvrdil.

Pôvodne mal Biľaletdinov ostať pri zbornej až do konca mája a viesť tím aj na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. Mužstvo však bude mať nového trénera.

„Mali sme dlhú debatu s Vladislavom Treťjakom (šéf hokejového zväzu), čo ďalej s naším hokejom a oznámil mi, že trénerovi sa zmluva neskončí v máji, ale už 3. marca. Biľaletdinov vraj nechce ďalej pokračovať. Preto musíme nájsť nového trénera,“ hovoril minister športu Vitalij Mutko pre Sovietsky sport.

Päťdesiatosemročný Biľaletdinov viedol zbornú od júna 2011. S mužstvom vyhral majstrovstvá sveta 2012. Vo finále vyhrali Rusi nad Slovákmi 6:2. Na dvoch ďalších dôležitých turnajoch – vlaňajších MS a na olympiáde neprešli cez štvrťfinále.

„Nesmieme všetku vinu hádzať na trénera. Nechcem, aby sa opakovala situácia, keď sme vyháňali Bykova. Musíme k tomu pristúpiť pokojne, rozobrať príčiny neúspechu.“

Mutko dodal, že pri reprezentácii by mal pôsobiť ruský tréner. To by vylučovalo Znaroksa, ktorý je Lotyš.

Naopak v médiách sa po vypadnutí tímu častejšie hovorilo o Viačeslavovi Bykovovi, ktorý Rusov vrátil medzi špičku. Pod jeho vedením vyhrali za päť rokov na MS dva tituly a spolu štyri medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ruský minister športu: Nechceme opäť vyháňať trénera