Čo dosiahol MOV? Nespokojní sú všetci. My aj naši hejteri, vraví Ruska

Alexander Boľšunov na hrách v Pekingu 2022 niesol do cieľa vlajku Ruského olympijského výboru.
Alexander Boľšunov na hrách v Pekingu 2022 niesol do cieľa vlajku Ruského olympijského výboru. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. mar 2023 o 17:40

Podmienky od MOV sú pre Rusov ponižujúce.

BRATISLAVA. Ťažko odhadnúť, čo očakávali ruskí športovci a tréneri, ale reakcie sa rôznia od rozčarovania po frustráciu a hnev.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na jednej strane odporučil, aby športové federácie znovu umožnili na súťažiach štart individuálnym športovcov z Ruska a Bieloruska (za neutrálneho statusu).

Možnosť vrátiť sa za určitých podmienok považujú ruskí športovci za poníženie. Prekáža im možnosť štartovať ako neutrálnych športovcov.

Problém vidia aj v tom, že MOV chce zo súťaží vylúčiť tých, ktorí sú zamestnancami silových zložiek alebo podporujú vojenskú agresiu na Ukrajine. Stačí, že sa verejne prezentovali so symbolom "Z".

Tieto podmienky vnímajú ako diskriminačné.

„A ako sme na to mali reagovať? Podmienky MOV sú ponižujúce a hlúpe. Aký má zmysel vylúčiť nás vo všetkých tímových športoch?“ hovorila bežkyňa na lyžiach Veronika Stepanovová pre televíziu Matč.

Podpora Putina? Na to som hrdá, vraví

Nevie si predstaviť, ako budú športové federácie preverovať, či môžu pustiť športovcov z Ruska či Bieloruska na súťaže.

„Kto v Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) bude rozhodovať o tom, či niekoho pustí na súťaž a podľa akých kritérií? Sú nejasné. Vylúčiť niekoho pre podporu prezidenta krajiny? Veď na to som hrdá,“ vraví olympijská víťazka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Čo dosiahol MOV? Nespokojní sú všetci. My aj naši hejteri, vraví Ruska